kert, kerítés

Kössön biztosítást a kertjére is!

A különböző vagyonbiztosításokról nagy valószínűséggel már mindenki hallott, a legtöbbünk rendelkezik is ilyennel (pl. ingatlanbiztosítás), ám kevesen tudják, hogy a kertünkre is köthetünk biztosítást, ha szeretnénk. A biztosítások kertekre vonatkozó lehetőségeit foglaljuk össze cikkünkben.

A kertre? Biztosítást?

Igen, valóban kevesen hallottunk még arról, hogy a kertre is lehet vagyonbiztosítást kötni, ám létezik ez a fajta biztosítási konstrukció a magyar piacon is a biztosítótársaságok kínálatában, tudtuk meg a biztositasszakerto.com oldal szakértőjétől. A kertre kötött biztosítást nem szabad összekeverni azokkal a biztosításfajtákkal, amelyeket a mezőgazdaságban kötnek a gazdák a természeti csapások esetére, ez egy teljesen más jellegű konstrukció. Első hallásra ugyan felhajtásnak és sznobizmusnak tűnhet egy kertre kötött biztosítás, ám ha jobban belegondolunk nagyon sem az. Meg is világítjuk, miért és kiknek érdemes foglalkozni a gondolattal!

A legtöbb biztosító ajánlatában nagyjából azonosak a kerti biztosítások feltételei, de nem árt összevetni azokat vagy egy szakértővel konzultálni, hiszen lehetnek kisebb-nagyobb eltérések az ajánlatok között.

A legtöbb kertbiztosítás nem nyújt fedezetet azokra a növényekre, amelyeket nem saját felhasználásra (tehát például eladásra) termesztettünk, csak azok a zöldségek, gyümölcsök biztosíthatók ekképpen, amelyeket a családunk fogyaszt el. A kertbiztosítások legtöbbje nem nyújt fedezetet fagyáskárra, háziállatok okozta károkra vagy azokra a károkra, amelyeket a különféle kártevők és betegségek okoznak. Fizetnek ugyanakkor a biztosítók abban az esetben, ha a bekövetkezett károkat tűz vagy az ún. elemi károk (pl. földrengés, villámcsapás) vagy víz okozott. Ugyancsak káreseménynek minősítik a biztosítók a kerttel kapcsolatban, ha vandalizmus okozza a kert károsodását, mint ahogy azt is, ha egy autó valamilyen baleset következtében a kertbe rohan, esetleg ha a kertünkre dől egy villanyoszlop vagy egy fa.

Mit fizet a biztosító, ha kár éri a kertünket?

Ha a kertünkben kár keletkezik, az nagyjából egyet jelent azzal, hogy a növényeink károsodnak, a biztosítók is alapvetően ezt a hozzáállást követik a kártérítési összeg meghatározásakor. Vagyis a kártérítés összege azoknak a növényeknek az újratelepítését foglalják magukban, amelyekben kár keletkezett, függetlenül attól, hogy ezek fák, sövények, bokrok, rózsák vagy konyhakerti növények.

Előfordulhatnak azonban olyan esetek is a kertünkkel kapcsolatban, amelyek szintén felvetik a kártérítés igényét egy biztosítás kapcsán. Ilyen például, ha lopáskár következik be a kertünkben a növényekben, ám ezeket a legtöbb biztosító nem téríti meg, csupán abban az esetben, ha egy kerti bútor vagy berendezés tűnik el (szintén eltérő a biztosítók ajánlata ezzel kapcsolatosan, érdemes utánanézni).

A kerti értéktárgyak jelentik a legtöbb esetben a nagyobb értékeket a kertben, gondoljunk csak például egy nagyobb értékű árnyékolóra, kerti sütögető berendezésre vagy nagyobb értékű kerti bútorokra. Ezekre is kiterjedhetnek a kerti biztosítások, ám jellemzően csak azok, amelyek magasabb árkategóriába esnek, ezeknél szintén érdemes biztosítással foglalkozó szakember tanácsát kérni. Az ajánlatok díja is igen széles skálán mozog, függően attól, ki milyen típusú biztosítást szeretne kötni, és mi mindent szeretne kertjében bebiztosítani.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ékszerorchidea

A szép levélzetű bársonylevél-orchidea (Ludisia discolor) jellemzése és gondozása

Következő cikk
pálma

Jelképes növényeink a datolyapálma (Phoenix dactylifera) és a gránátalma (Punica granatum)

Kapcsolódó cikkek