autogumi a kertben

Kertépítő megoldások autógumival

Eléggé köztudott, hogy az elkopott gumiabroncs Földünk egyik legsúlyosabb környezeti terhelését jelenti. Nem elsősorban azért, mert naponta sok százezer keletkezik belőle, hanem azért is, mert a gumiabroncsok többsége a mindennapos felhasználás során rendkívül keveset veszít a tömegéből. Környezetünkbe kerülve az elhagyott gumik egyrészt esztétikai érzékeinket zavarják, másrészt igen súlyos környezetszennyező tényezőt is jelentenek. Hazánkban éves szinten csaknem negyvenezer tonna hulladék gumiabroncs keletkezik (forrás: Automax), amely vagy megsemmisítésre, vagy újrahasznosításra vár. Az elkopott tgumiabroncsok a környezetterhelési szempontok mellett egy átlagos háztartásban is sok fejtörést okoznak, mert nagyon sok helyet foglalnak. Napjainkban több kreatív kertépítők munkájának köszönhetően számos olyan ötlet került a gyakorlatban is megvalósításra, amivel kertünkben mi is nyugodtan megpróbálkozhatunk.

Kerti dekorációk a gyakorlatban

A leggyakrabban előforduló kerti dekorációk az olyan virágtartók, amelyek elkészítéséhez néhány gumiabroncsra van csupán szükségünk, illetve némi kreativitásra és kis kézügyességre. Az autógumiból készült virágtartók valóban olyan kerti különlegességek, amelyek különféle színekkel átfestve kertünk ékeivé válnak.

Előszeretettel alkalmazzák őket felfüggesztve, mert futó növények számára úgy a legideálisabb elhelyezésük. Lefestésükhöz egy egyszerű zománcfesték vagy festékspray teljesen megfelel. Az autóról leszedett elkopott gumiabroncsok persze nem kizárólag virágtartók és virágládák kialakítására alkalmasak, hiszen néhány gumiabroncsból elkészíthetjük egy kisebb méretű kerti tó alapját is. Az autógumit hasonló célra felhasználók szerint a kerti tó alapjának egy nagyobb erőgép gumiabroncsa a legmegfelelőbb, de alkalmazható a normál méretű gumiabroncs is erre a célra. A gödör kiásása után helyére kerülő abroncsot persze hermetikusan ki is kell bélelnünk tófóliával. Autógumi, spárga, furnérlemez és némi ragasztó felhasználásával pedig kifejezetten látványos kerti puffokat is varázsolhatunk.

Nem csak kiskertekben

A használt autógumik újrahasznosítására és újrafelhasználására is számtalan lehetőség kínálkozik. Újrafelhasznált kopott autógumikkal nemcsak autópályákon találkozunk – ahol ütközésvédelmi funkciót látnak el – hanem a játszótereken, esetleg a parkokban kreatív virágládaként is. A használt autógumikból bonyolult aprító eljárásokkal rendkívül kis szemcseméretű por, illetve granulátum készíthető, melyek visszadolgozhatóak más gumitermékekbe. Gyakran találkozunk ezekkel játszótereken kialakított hinták alatti járófelületeken.
Kreatív megoldás, de hátrányai is vannak!
Az autógumik kiskerti újrahasznosítást környezetvédelmi szempontok miatt persze mindenki azonnal támogatja, alkalmazásuknak azért némi hátrányai is van. Sokak szemében a gumiabroncsok kertekben való újragondolt felhasználása igen megosztó kérdés. Elég, ha arra gondolunk, hogy a kertben elhelyezett autógumik görbe felületeinek belsejében az esővíz összegyűlik, ideális feltételeket teremtve ezzel a szúnyoglárvák szaporodásának. Nem árt arra is gondolnunk, hogy a gumi jó hőmegtartó képessége miatt hajlamos az öngyulladásra. Az így keletkezett tüzeket egyrészt nehéz eloltani, másrészt az égésük során veszélyes gázok és toxikus olajok keletkezhetnek.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
mehek bevonzás a kertbe

Így vonzd kertedbe a méheket!

Következő cikk
filodendron

A filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek