filodendron

A filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

A filodendron vagy magyar nevén könnyezőpálma igen dekoratív, nagyra növő, hazánkban is népszerű szobanövény. Szinte nincs hazánkban olyan közintézmény, gyógyszertár vagy orvosi rendelő, ahol ne találkoznánk ezzel a mutatós növénnyel. Magyar nevét a reggelente a levelek csúcsán megjelenő vízcseppekről kapta, ilyenkor úgy néz ki a növény, mintha könnyezne.

A filodendron, könnyezőpálma jellemzői

filodendronA könnyezőpálma eredeti élőhelye Közép- és Dél-Amerika trópusi esőerdeiben van, ezen a területen szinte minden országban megtalálható. Európában és a világ más területein terjedelmes méretű, melegkedvelő, hosszú léggyökerekkel rendelkező szobanövényként tartják. Léggyökerei eredeti élőhelyén túlélési célokat szolgálnak: ezekkel kapaszkodik meg a fák törzsén fény után kutakodva, ám a léggyökerek alkalmasak a víz és a tápanyagok felvételére is.

A nagyméretű szobanövény, lakásban tartva, elérheti a két méteres magasságot is, leveleinek átmérője akár 70 cm is lehet. A fiatal egyedek levelei szív alakúak, sima széllel, ahogy a növény idősödik, úgy válnak levelei egyre szabdaltabbá. Levelei sötétzöld színűek, bőrszerűek és fényesek. Termését leszámítva (mely szobai körülmények között nem jelenik meg, ám rendkívül ízletes) a növény minden része mérgező!

Mivel a növény egy irányba nő, ezért támasztékot igényel, nem elegendő, ha időnként elforgatjuk a cserepét.

A filodendron, könnyezőpálma gondozása

A könnyezőpálma gondozása rendkívül egyszerű, kezdő kertészeknek is bátran ajánlható növény. A tűző napot nem kedveli, cserepét ezért állítsuk félárnyékos helyre, mindenképpen szűrt fényre. A sötét, árnyékos helyeket viszont nem kedveli, ebben az esetben megnyúlik.

A hőmérsékletet tekintve sem igényes: a szobahőmérséklet megfelelő a számára. Télen is legalább 15 C fokot igényel.

filodendronMivel trópusi növény, ezért kedveli a meleg, párás környezetet, jól tesszük, ha rendszeresen párásítunk körülötte. Levelein gyakran megül a por, ezt óvatos mozdulatokkal, egy nedves vatta vagy törlőkendő segítségével távolítsuk el. Rendszeresen öntözzük, nyáron több vizet igényel, mint télen, ám nyáron se öntözzük túl, inkább hagyjuk két öntözés között kissé kiszáradni a földjét. Kéthetente tápoldatozzuk, leginkább tavasszal és nyáron, amikor a növekedési időszaka zajlik.

Átültetése tavasszal esedékes, jó, ha minden évben átültetjük tápanyagdús földbe, hiszen magas tápanyagigénye miatt így szebben fog fejlődni.

Léggyökerei szobai körülmények között is hatalmasra nőnek, ezeket ne vágjuk vissza, inkább dugjuk be őket a földbe, így a növény ezeken keresztül is tápanyaghoz jut.

TIPP! A nagyra nőtt példányok alátámasztást igényelnek, ezt megoldhatjuk úgy, ha moharudat tűzünk mellé, amelybe a léggyökerek bele tudnak kapaszkodni. A léggyökereket rácsra is futtathatjuk.

A filodendron, könnyezőpálma szaporítása

A filodendront többféle módos is szaporíthatjuk: magról, hajtás- és szárdugványról. Magról azért nehézkes a szaporítása, mert lakásban tartva a filodendron csak nagyon ritkán virágzik, ezért magokat sem tudunk róla begyűjteni.

A szaporítás legegyszerűbb módja a hajtásdugványról való szaporítás. Ebben az esetben az anyanövényről levágunk egy két-három levéllel rendelkező hajtáscsúcsot, majd levágjuk a dugvány legalsó levelét, és beültetjük tőzeg és homok 1:1 arányú keverékébe. A cserepet fóliával fedjük a páratartalom megőrzése miatt. A gyökerek nagyjából 5-6 hét alatt fejlődnek ki, ezt onnan tudhatjuk meg, hogy a növény növekedésnek indult. Ekkor már levehetjük róla a fóliát, és át is ültethetjük tápanyagban gazdag talajba. A szaporításra legjobb időszak a nyár eleje.

A filodendron, könnyezőpálma virágoztatása

Szobanövényként a könnyezőpálma csak ritkán hoz virágot. Eredeti élőhelyén virágai torzsavirágzatból állnak, sárgás fehér színűek, termése pedig a kukorica csövéhez hasonlít, de nagyon lassan, két év alatt érik csak be.

A filodendron, könnyezőpálma kártevői, betegségei

A könnyezőpálma nem igazán érzékeny a betegségekre, ha helyesen tartjuk évekig, sőt évtizedekig gyönyörködhetünk a növényünkben.

A levelek sárgulása a túlöntözésre utalhat, ebben az esetben vegyünk vissza az öntözővíz mennyiségéből és hagyjuk a növény földjét két öntözés között kiszáradni.

Gyakori, hogy a filodendron levelének szélei elszáradnak, barnulnak, ezt a helyiség száraz levegője okozza. Úgy kerülhetjük el a tünetet, ha rendszeresen párásítunk a növényünk körül.

Ha közvetlen napfény éri a leveleit, az könnyen azok kifakulásához, megégéséhez vezet, helyezzük a növény cserepét inkább szűrt fényre, félárnyékba.

Kártevők közül a takácsatkák támadhatják meg a könnyezőpálmákat, főleg, ha száraz levegőjű a lakás. Ezt is a rendszeres párásítással kerülhetjük el, ha pedig már megtámadták a növényünket, rovarirtóval permetezzük le a növényünket.

 

 

 

Total
6
Shares
2 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
autogumi a kertben

Kertépítő megoldások autógumival

Következő cikk
Fried Kastélyszálló kertje

Csodálatos magyar kastélykertek

Kapcsolódó cikkek