Fried Kastélyszálló kertje

Csodálatos magyar kastélykertek

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető tájképi parkok, nagyszabású kastélykertek, és kisebb, eldugott települések kúriáit körül ölelő kertek.

A kastélykertet a tulajdonos főúri családok főként mocsaras-lápos területre építették, mert az kisebb értékű föld volt és nem a mezőgazdasági művelés elől vette el a területet.

A mesés parkok és a pompás épületek látványa gyógyír lehet rohanó világunkban, mentális felüdülést okozva egy hétvégi látogatással, kirándulással. Cikkünk írásakor mi is ellátogattunk két szépséges kastélykertbe. Kezdtük a gödöllői kastélyparkkal, majd az ország nyugati részébe Fertődre látogattunk el.

A gödöllői kastélypark

Az első az építtető, Grassalkovich Antal nevéhez fűződik a  barokk kert. A  kastély építésével egy időben nagyszabású, tudatos településfejlesztésbe fogott, ennek részeként alakíttatta ki a kastélykertet, amelyet a kastély osztott Felső (28 ha) és Alsó (22 ha) kertre. A főúri ízlést, vagyont és politikai hatalmat egyaránt reprezentáló kertet Versailles mintájára francia stílusban építtette meg.

A díszkert  a kastély  belső udvarának folytatásaként került kialakításra. Az udvart dézsás növények (citrom-, narancs- és babérfák) díszítették.

A Felső park ma az angol, tájképi kert szerkezetét őrzi, százévesnél is idősebb fák között tehetünk sétát. Az értékes fafajokat találhatunk, a páfrányfenyő, a hegyi mamutfenyő, a magyar kőris, az ezüsthárs, a tiszafa, a platánlevelű juhar, a molyhos tölgy, a közönséges vadgesztenye.

A fertődi kastélykert 

A kastély körül  barokk szokásként franciaparkot alakítottak ki. A francia típusú kertekre jellemző zöld növények díszítik a centrumból sugárirányban szétágazó utakat. Később a természethez jobban igazodó angolparkká formálták. Az évtizedek során elvadult parkot az 1800-as években Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit hozatta rendbe. Világviszonylatban is kiemelkedő értékű kastély- és parkegyüttes. Az egész kertet a “lés” évszázados tölgyfái közé építették, területe kb. 300 ha.

A park három főegységet kapcsol össze:

  • Az egyiket a süttöri égerszerű erdőben az egykori vadászatok telkén álló mocsárciprusok és a velük ültetett tölgyesek alkotják.
  • A második elem a hercegasszony allé, ezt két kilométer hosszan mocsárciprusok és tölgyesek alkotják.
  • A harmadik rész a sírdomb. Az itt kialakított földhalmon létesített fenyő- és egzótapark veszi körül a parképítő Cziráky Margit  és Esterházy Miklós Pál kettős sírját.

Simontornya – Fried kastályszálló

Fertődről visszafelé jövet megpihentünk Simontornyán a Fried Kastélyszállóban. A Kastélyszálló festői környezetben, több hektáron terül el. A Kastélyszállót körül ölelő francia stílust követő kastélypark, szőlődombok, erdők a gyönyörű táj tökéletesen nyugodt környezetet biztosít a pihenni vágyóknak.

 

 

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
filodendron

A filodendron, könnyezőpálma (Monstera deliciosa) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
tetőtéri ablakot szeretik a virágok

Szobanövények eltérő fényigénye

Kapcsolódó cikkek