Geológuskert Tatán

Ha Tatára látogatunk, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a városban található Geológuskertet sem! Talán kevésbé közismert, mint a többi tatai látványosság, ám mindenképpen egyedülálló különlegesség, amire sokáig emlékezni fogunk.

Kiemelt földtani természetvédelmi terület

A természetvédelmi terület Tatán, a kálváriadombon és tövében található, egy felhagyott kőbányában. Területe mintegy 3,5 hektár, és 1953 óta kiemelt földtani természetvédelmi területnek számít. A csodálatos környezetben található bemutatóhely 1976-tól látogatható, Európában egyedülálló geológiai és botanikai látványosságok találhatók itt. 1991-től Szabadtéri Geológiai Múzeum, mely 1994-től az Eötvös Loránd Tudományegyetem fenntartásába került. Ma találhatók itt tanösvények és kőpark bemutató gyűjteménye.

Láthatjuk itt a földtörténet többszáz millió éves geológiai eseményeit, az élővilágát, a területet bemutatják botanikai, kultúrtörténeti és bányászattörténeti szempontból is. Mindenképpen nagy élmény mindenkinek, főleg a geológia és a paleontológia iránt érdeklődőknek.

Egy kis geológia és kőzettan

Már a 18. század végén felfedezte egy angol földrajzi kutató, hogy Tata „vörös márványra épült”, majd a 19. század közepén először Carl Peters osztrák geológus publikálta tudományosan a vörös márvány jelenlétét, illetve azt is megemlítette tanulmányában, hogy a vörös márvány alatt fehér mészkőréteg terül el. Ez az ún. Dachsteini Mészkő, amelyben igen sok szívkagylót lehet találni. Ezidőtájt Franz Hauer a juraidőszaki kőzetekben ammonita (lábasfejűek) maradványokat talált.

Később, a huszadik század legelején a világhírű Lóczy Lajos geológus professzor először fedezte fel a kréta időszaki képződményeket és a benne talált tengeri liliom maradványokat. A tatai kálváriadomb leírását 1975-ben a szintén kiemelkedő geológusunk, Fülöp József, az ELTE korábbi rektora is feldolgozta, és leírta a terület földtani, őslénytani képződményeit, melyek a földtörténet különböző időszakaiból (triász, jura és kréta) származnak, ez egyedülálló Európában.

Növénytani ritkaságok a területen

Érdemes időt szánni a terület alaposabb megismerésére, hiszen a földtani látványosságok mellett botanikai ritkaságokat is felfedezhetünk a Geológuskert területén.

A területet 1971-ben kezdte el növényekkel betelepíteni Fülöp József, az első növények a közeli Agostyáni Arborétumból kerültek ide. Érdekesség, hogy a fákat csak robbantással tudták elültetni, így „ásták” ki az ültetőgödröket számukra.

A Park területén található növényállomány legnagyobb értéke a szépen gondozott örökzöld gyűjtemény, melyben megtalálhatók ősmamutfenyő, mamutfenyő, jegenyefenyők, kínai szúrósfenyő. Nemrégiben lágyszárúakat is telepítettek ide: 350 féle íriszgyűjteményt csodálhatunk meg a tavaszi hónapokban. A felső kertben található egy kisebb tó is, melyben tavirózsa nyílik. Emellett kövirózsák (kb. 90-féle (!)), kaktuszok (például 40 féle télálló medvetalpkaktusz (Opuntia)) is díszítik a botanikus kertet.

A területen található egy télálló bambuszokból kialakított liget is, érdekes élmény a hatalmas botnádak között tett séta.

A területen óránként indul szakvezetés, a nyitva tartás április 1-től október 31-ig:

  • hétfő: szünnap
  • kedd-péntek: 10-16 h
  • hétvége: 10-17 h

(A képek forrása: elte.hu)

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bangita

A bangiták jellemzői, igényei, gondozása, fajtái, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk

Kertelj Te is Kiskertet! pályázat - április 30-ig lehet nevezni!

Kapcsolódó cikkek