kertlátogatás biciklivel

Járd be kerékpárral a magyarországi nyitott kerteket!

Ha néhány órás vagy egynapos, felszabadító és testet, lelket feltöltő lazításra és pihenésre vágyunk, pattanjunk biciklire és tekerjünk el a csodaszép nyitott kertek valamelyikéhez!

Amellett, hogy a szabadban megtett, hosszabb távú kerékpározás által kellőképp átmozgathatjuk magunkat az egészségünkért is téve, fantasztikus élményben lehet részünk jutalmul, hiszen ezek a gyönyörű kertek a természet-közeliségükkel és nyugalmukkal pompás kikapcsolódási lehetőséget kínálnak kicsiknek, nagyoknak egyaránt, ezért remek társasági és családbarát programok. Egy-egy ilyen élményekkel teli alkalom kiszakít a nyüzsgő hétköznapokból, a felgyorsult, zajos világból, és egy időre feledteti a mindennapok kihívásait. Mindenképp érdemes legalább egyszer időt áldozni rá kétkeréken!

Mi is az a „nyitott kert”?

Világszerte sok helyen (pl. Anglia, Japán) már régebb óta elterjedt szokás, hogy igényesen kialakított és gondozott, nagy területű, magántulajdonban lévő, hangulatos kerteket, általában egy-egy szezon erejéig megnyitnak a nagyközönség előtt. Ez a program nem csak látványosságnak kiváló, hanem sokszor ösztönzőleg is hat zöld környezetünk óvására és fejlesztésére. Emellett a hobbi kertészek számára inspiráló ötletek, új ismeretek is begyűjthetőek a látogatások alkalmával, és tapasztalatcserére is kiváló lehetőséget nyújt. Minden formában közelebb hozza tehát az emberhez a nyugodt, csendes természetet.

E kertek változatos, vonzó látványvilágot varázsolnak a látogatók elé. Némelyikük karakteres, formailag alaposan megtervezett, vagy egy bizonyos koncepció alapján kialakított (pl. Zen kert), némelyikük pedig a kreativitást segítségül hívva a szabadelvűséget követi. Van, amelyik inkább park jellegű, füves, virágos és fás területekkel, kacskaringós sétányokkal, padokkal, szobrokkal. Van, amelyik egy tájkép ruháját ölti magára dimbes-dombos kialakításokkal, kisebb mesterséges tavakkal, sziklakertekkel. Akad olyan, mely a hagyományos kert fogalmát meríti ki, azaz haszonkert tele zöldségágyásokkal és gyümölcsösökkel, cseppet sem unalmas formában létrehozva. És van közöttük olyan, amelyik izgalmas, harmonikus elegyet alkot többféle, váltakozó kerttípus ötvözésével.

Hazánk nyitott kertjei

A szemet gyönyörködtetően, lélekemelően elrendezett, pazar magánkertek már Magyarországon is elérhetőek és megtekinthetőek. Velence, Hont, Budapest, Tárnok, Telki, Gödöllő, Nadap – hogy csak egy párat említsünk közülük. Tulajdonképp, a közismert és csodaszép, államilag fenntartott botanikus kertek is a nyitott kert kategóriába tartoznak, mégis némi különbség azért felfedezhető a kettő között. A nyitott kertek magánemberek által létrehozott és gondozott, magánkézben lévő gyönyörűségek, melyek mögött nem minden esetben egyetlen személy vagy család áll a háttérben, hiszen sokszor egy természetszerető közösség összefogásának eredményeképp jöttek létre.

Létezik egy, a kerteket összefogó „mozgalom”, mely kertnéző programsorozatokat kínál és nagyban megkönnyítheti a dolgunkat. Érdemes ennek utánanézni, és látogatási naptárokat felkutatni nyílt napok és szabad helyek után. A kertek belépőjegy váltása fejében nézhetők meg és látogatásukra előre szükséges időpontot foglalni azzal számolva, hogy ha nem jelentkeztünk időben, akkor az adott évben lemaradhatunk a megtekintésükről, mivel a látogatók számát a megóvás érdekében korlátozzák. Aki pedig szeretné, előzetesen, kedvezményeket kínáló bérletet is válthat a kertek látogatására, így előre tervezhető a kerékpáros útvonal. És hogy miért kerékpárral?

Nos, a nyitott kertek zöme Budapest környékén található. Gyalogosan nagy lenne a táv, az autó pedig nem illene a mozgalom szellemiségéhez. Éppen ezért a legjobb választás a bicikli. A kertek egy-egy nagyobb kerékpártúra keretében bejárhatóak. Nem mind, egyszerre, de ha jól tervezünk, akkor egy nap több kertre is sor kerülhet.

Total
11
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna!
    Szeretnék többet tudni a Hont nyitott kert programról. Hogy tudnám kerékpárral meglátogatni??
    Várom válaszodat.
    Köszönettel. Mártáné Kati

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
rákvirág

A rákvirág (Aglaonema) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
mehek bevonzás a kertbe

Így vonzd kertedbe a méheket!

Kapcsolódó cikkek