Egy igazi angol kert a Pilisben – interjú Szomoru Miklóssal

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat, ötleteket kaphatunk. A sorozat második részében a Pilisbe, Szomoru Miklós kertjébe látogattunk, vele készítettünk interjút. (A képekre kattintva, azok nagyobb méretben is megtekinthetők)

Kedves Miklós! Mekkora területű a kerted és milyen adottságokkal rendelkezik?

1000 m2, északkeleti lejtő a Pilis hegy (750 m csúcs) oldalában, kb. 400 m-en.

Ha jól tudom, kertészeti végzettséggel rendelkezel, ezért gondolom, hogy már a kezdetektől tudatosan tervezted és alakítottad a kertedet. Vettél-e igénybe külső segítséget vagy teljesen a két kezed munkája, amit látunk?

Okleveles kertészmérnök vagyok, igaz Menedzsment és marketing szakirányon, térségfejlesztésből diplomáztam, tehát a kertszeretet, a kerttervezés, a kertépítés csak később jött. Illetve már egyetem alatt is dolgoztam kertépítők mellett, hogy legyen zsebpénzem, így akkor kezdődött. Majd egy év angliai kertépítő munka után jöttem haza, és 17 évig építettem kerteket. Azóta csak tervezek. Hét éve adódott lehetőségem itt telket venni, és építkezni. Tudtam, hogy vidéki angol kert stílust szeretnék látni, de pontos tervem nem volt. Viszont jó egy évem volt tervezgetni, ötletelni, ami jót tett, hiszen nem ugrottam egyből bele a kertépítésbe, volt időm megfontolni, átgondolni. De azóta is folyamatosan alakul.

Mennyi idő volt, amikorra beállt a kert, amikorra „már jól nézett ki”?

Az évelők ezért csodásak, mert már az ültetés évében jól mutatnak, de igazából a 3. szezonban állt be igazán. Azóta tartok kertlátogatásokat, tanfolyamokat a kertben.

Melyek voltak a fő szempontok a kerted tervezésénél?

Olyan kertet szerettem volna, mint amire mindig csak vágytam az angol magazinok fotói láttán. Természetesen tudtam, hogy nem minden valósítható meg itthon a szélsőségesebb időjárás miatt, de átültetve magyar éghajlati viszonyokra azért megpróbáltam “lemásolni” egy vidéki angol kertet.

Kérlek, mutasd be a kertet! Milyen ágyások, növények, épített kerti elemek vannak a kertedben?

Bemutatni szinte lehetetlenség, annyi minden van 🙂 ! Körülbelül 3.500 növényem van, ennek 80%-a lágyszárú évelő. De van egy jelentős örökzöld és virágos cserjés váza is. Tucatnyi mesésen virágzó fa, bokor is díszít. Van két kerti tó, mediterrán terasz, napóra, madáretető, itatók tucatjai, fűszerkert, magaságyás, árnyékkert, rózsalugas, pihenő padok…

Van-e konyhakerti rész a telken, ha igen, abban miket termelsz, mekkora területen?

Igen, haszonkert rész is van, ribizli, málna, egres, fekete eperfa, cseresznye, alma, reberbara…, de termelek paradicsomot, cukkinit, paprikát, zöldborsót, babot…

Milyen növényekkel telepítetted be az ágyásokat? Vannak-e olyan különlegesebb növények, amelyeket szívesen bemutatnál az olvasóknak?

Elsősorban évelőket gyűjtök: ezekből van jó pár kevésbé ismert növény: nagy-nagy kedvencem a Thalictum delavayi (szárnyastermésű borkóró), és a Verbena bonariensis (ernyős verbéna). Hosszan-hosszan, hónapokig virágoznak, csodás évelők.

Azt gondolnánk a kertedet látva, hogy ebben a kertben nagyon sok munka van már eddig is, és a fenntartása is bizonyára sok munkát igényel. Így van ez? Mennyi munkát igényel a kert? Mikor van dömping?

A munka zöme a tavaszi metszés, később a fű okoz sok munkát, háromnaponta vágom. Nyáron az elnyílt virágok eltávolítása feladat, de ez maximum heti egy nap. Ezért is jó a sűrű növényzet, mert gyomlálni, nem kell, öntözni is sokkal ritkábban. Egymást támogatják, segítik a növények.

Itt tudod-e hagyni a kertet, ha úgy adódik, vagy folyamatos munkát igényel?

Nyáron sokat Balatonozunk, utazunk, így egy-két hétre nyugodtan itthon tudom hagyni. Természetesen automata öntözőrendszer van. Anélkül még itt sem lehetne hetekre itthagyni a kertet. A fűvágást a barátok, a szomszéd addig elvégzi helyettem 🙂 .

Tervezel-e még nagyobb átalakítást, új ágyás kialakítását, vagy úgy érzed, készen van a kerted és már csak kisebb munkák vannak vele?

Most úgy érzem, kész a kert, de azért telente mindig van pár új ötlet, terv. Most éppen bővíteni szeretném a kertet, remélem sikerül még megvásárolni a telket, és akkor újra lesz sok üres részem, tervezni, ültetni, ami a legkedvesebb “feladatom”.

Esetleg tudnál mondani pár hasznos tanácsot, tippet, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Azt ajánlom, bátran ültessenek sok-sok évelő lágyszárú virágot, mert könnyű az ápolásuk, és évről-évre egyre szebbek. Jó fajtasorral egész évben (igen, egész évben!) virágos lehet a kert. Tervezek is kerteket, ez a leggyakoribb kérés tőlem. Permetezni sem permetezek semmit, olyan fajtákat választok rózsákból, és minden növényből, ami nem igényel különösebb ápolást. Rovar és pillangóbarát a kert, no meg természetesen milliónyi madár segít nekem. Meg a sünök, békák, akik a csigákkal való küzdelemben segítenek…

Azt vallom, hogy ha egészséges egy növény, akkor a betegségek sem igazán tudják megtámadni. És minél több növény van a kertben, annál jobb  a mikroklíma, egymást védik, segítik a növények.

Miklós kertjéről többet olvashatnak és több képet láthatnak A Kertész Kertje FB oldalon.

 

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
paradicsom

A paradicsom termesztése, gondozása, jellemzői és betegségei

Következő cikk
nárcisz

A nárcisz jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek