buying plants

Legszebb cserepes virág fajták

Sokszor gondban vagyunk, hogy ünnepi alkalomra milyen virágot ajándékozzunk szeretteinknek. Válogathatunk sok szép vágott virág közül, de szétnézhetünk a cserepes virágok gazdag piacán is. Nagyon sok és szép fajta kínálja számunkra a választás lehetőségét, melyek lehetnek zöld növények és lehetnek virágzó fajták is.

Szinte mindegy milyen cserepes virágot választunk, fontos hogy megismerjük annak igényeit és a gondozásával kapcsolatos tudnivalókat.

Legszebb virágos növények

Sárga nyalókavirág (Pachystachys lutea)

virag

 

Egyenesen felfelé növő díszcserje, levelei sötétzöldek, virágzata hosszú és kalászra hasonlító. Virágzása márciustól októberig tart, a virágok színe fehér, a felleveleké sárga színű.

Tűző napra nem szabad rakni, nagy a páratartalom igénye. Télen célszerű hűvösebb helyen teleltetni, de tizennyolc foknál ne legyen hidegebb. Metszeni virágzás után októberben kell. Szokták gyertyavirágnak is nevezni.

 

 

 

Azálea (Rhododendron)

virag2

 

Sok gondozást igénylő, melegre és száraz levegőre érzékeny növény. Öntözése csak lágy vízzel történjen, célszerű a szabadban tartani, csak virágzás idejére rakjuk be a hűvös szobába.

Levelei sötétzöld színűek, egyszerű vagy tömött virága a kéken kívül minden színben megjelenik. Októbertől áprilisig virágzik. Takácsatkára érzékeny.

 

 

 

 

Afrikai ibolya (Saintpaulia ionantha)

afrikai

 

Bársonyosan szőrös leveleivel és egyszerű vagy tömött virágaival kápráztatja el környezetét. Virágai sok színben pompáznak, fehér, rózsaszín, lila, de akár lilás rózsaszínű is lehet. Vigyázzunk, hogy tűző napra ne tegyük és leveleihez víz ne érjen. Óvatosan öntözzük,  és ne legyen alatta pangó víz.

 

 

 

 

 

Koszorúfutóka (Stephanotis)

virag4

 

Illatos fehér virágú kúszónövény, melynek fényes sötétzöld levelei vannak. Virágzását májustól szeptemberig csodálhatjuk. Magas páratartalmat kedvelő, nyáron meleget télen hűvösebb helyet kedvelő növény.

Visszavágása tavasszal történjen, az egy levélpárral rendelkező hajtásdugványaival könnyen szaporítható.

 

 

 

 

Fokföldi kankalin (Streptocarpus)

virag5

 

Az orchideára hasonlítanak virágai, mely lehet fehér, kék, rózsaszín, lilásrózsaszín, lila vagy többszínű is. A magtok, mely spirál formájú, érintésre kilövelli a magokat.

Tápoldatozása visszafogottan történjen, öntözni csak lágy vízzel szabad és nem célszerű tűző napra tenni. Levéldugvánnyal szaporíthatjuk.

 

Kála (Calla)

virag6

 

Levelei sötétzöldek, de egyes fajtáké lehet foltos, torzsavirágzata nem jelentős, fellevelei lehetnek sárgák, fehérek rózsaszínűek, lilák, vagy bíborszínűek is.

Egész nyáron képes virágozni, virágzás után már nem szabad öntözni, hagyjuk a földlabdát kiszáradni. Hűvösen és szárazon tartva teleltessük át, majd januártól elkezdhetjük az öntözését.

 

 

 

 

Rózsamályva (Hibiscus rosa-sinensis)

virag7

 

A kék színen kívül minden színben előforduló óriási virágai elbűvöli környezetét. Akár a tűző napra is tehetjük a nagy meleget is elviseli. Egész évben képes a virágzásra, metszéssel alakíthatjuk formáját, mellyel segítjük, hogy dúsabb és bokrosabb legyen.

Könnyű a szaporítása, tavasszal levágott fejdugványai könnyen meggyökeresednek.

 

 

 

Amarillisz, lovagcsillag (Hippeastrum)

amaryllis

 

Hagymás, keskeny hosszú levelű növény többszínű virágai bokrosan nyílóak. Hagymáját ősszel kell elültetni, óvatosan öntözzük, amíg a virágos hajtás meg nem jelenik. Tegyük melegebb helyre elvirágzás után és augusztustól decemberig már ne öntözzük.

 

 

 

Viaszvirág (Hoya)

virag8

 

Kúszó növény melynek levelei viasz-szerűek és kemények. Ernyős virágzata rózsaszínű, kúszó hajtásai több méter magasra is megnőnek. Világos helyre, de ne tűző napra rakjuk, földjét tartsuk egyenletesen nedvesen. Nem magas tápanyagszükségletű növény.

Total
0
Shares
2 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Szobanövények gondozása nyaralás alatt

Következő cikk
global warming

A klímaváltozás és a gyógynövények kapcsolata

Kapcsolódó cikkek