Szobanövények gondozása nyaralás alatt

Nem tagadhatjuk, hogy nyaralásra szinte az egész évben készül az ember. Alig várjuk, hogy beköszöntsön a nyár, eljöjjön gyermekeink, unokáink számára a szünidő, és induljunk a várva várt kalandra, kezdődjék a nyaralás.

Ugyanakkor számos problémát kell előre eltervezni, megoldani. Gondoskodni kell a háziállatok elhelyezéséről, és meg kell oldani a szobanövényeink „ellátását” is.

Ha szerencsések vagyunk, és távollétünkben egy barát vagy szomszéd törődik növényeinkkel már is megoldott a dolog. Legegyszerűbben elintézhetjük, ha egy kis öntapadós cédulára felírjuk az utasítást és ráragasztjuk a kaspó szélére, mellyel a növényeink speciális igényei teljesülhetnek.

Amennyiben nincs senki, akivel mindezeket megoldanánk, néhány kellék segítségével megoldjuk magunk növényeink ellátását.

watering2

 

Hogyan tartsuk nedvesen növényeinket a nyaralás alatt?

watering3Pár napra történő elutazás esetén elegendő, ha agyagból készült vízadagolót, vagy egy kisebb üvegballont szúrunk a növény földjébe. Mivel az apró nyíláson nagyon lassan szivárog a víz a földbe, így gyökérlabdát nedvesen tartja anélkül, hogy eláztatná.

Megtehetjük ugyanezt, ha egy lefelé fordított PET palackot szúrunk a földbe. A kupakjába fúrunk egy-két apró lyukat, megtöltjük vízzel a palackot és a rácsavart kupakkal lefelé a virág földjébe dugjuk. Ezt előzőleg ki lehet próbálni, hogy mennyi vízre lesz szükség.

Öntözőrendszerek is állnak rendelkezésre a kertészetekben. Egy kanócon vagy vékony csövön át jut el a víz az adagolóig, ami a növény igénye szerint juttatja el a nedvességet a virágföldbe, a növény gyökereihez. Ezt a módszert sem árt kipróbálni, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen bennünket.

Sok növény számára az alapos, gondos locsolás akár tíz-tizennégy napig is elegendő lehet. Helyezzük a cserepeket távolabb az ablaktól, hogy kevesebb fényt kapjanak a növények, így még kevesebb vízre lesz szükségük. Megfelelő hely lehet egy asztal a szoba közepére állítva, amelyre rápakoljuk a virágokat.

watering

Szobanövényeink gondozási hibái

Amikor száraz levélszéleket tapasztalunk száraz levegő az oka. Ilyenkor a száraz leveleket el kell távolítani, és emeljük meg a páratartalmat.

Ha a levél elszárad teljesen, vagy hervadt pedig a föld nedves, annak pangó víz az oka. Ilyenkor a gyökerek már nem tudnak több vizet felvenni és megkezdődik rothadásuk. Ebben az esetben a növényt friss földbe ültessük át, amennyiben a növény még él. Nem lehet a növényt megmenteni abban az esetben, ha a gyökérlabda rothadó szagú.

Napégés tünetét észlelhetjük, ha eleinte világos vagy vöröses, később barna vagy fekete foltok és sávok jelennek meg a növény levelén. Napégés vagy hőguta az oka az ilyen tüneteknek az erős napsugárzás miatt. Tegyük a növényt távolabb az ablaktól vagy helyezzük máshová. Az erősen károsodott leveleket távolítsuk el.

Túlságosan megnyúlik a hajtások és levelek közötti szár és kifehéredés következik be. A hajtások halványszínűek, a levelek világossá válnak. Ennek a tünetnek az oka a túl kevés fény és a túl meleg környezet. Ebben az esetben a növényt világosabb helyre helyezzük és a túl hosszú hajtásokat levágjuk.

Az, hogy a növények levelei gyűjtőlencseként működnek, nem valóság.  Ha valóság lenne, az összes szabadban élő növény napégést kapna. Azonban előfordulhat, hogy a levélen gombaspóra található, amely a vízcseppek hatására burjánzani kezd és később sötét foltokat okoz.

Ügyeljünk tehát, különösen télen fűtéskor a száraz levegőre, az ablaküvegre tapadó levelekre, locsoláskor a víz elvezetésére és télen a hőmérsékletre!

Total
2
Shares
2 hozzászólás
 1. “szobanövények gondozása nyaralás alatt” Érdeklődnék, hogy ami a palackból, narancssárga beszúró, cakkos galléros, hol lehet beszerezni,mert erről nem írtak semmit. Szükségem lenne rá, meg részletes leírásra a műveletről. A db-árát is kérném.

  1. Kedves Hrobecz Istvánné!
   Az Ön által keresett, és a cikkünkben is látható eszközt öntözőtüske néven forgalmazzák Magyarországon, ha így rákeres, biztosan talál olyat, amilyet szeretne. A külföldi webáruházak is nagyon sokféle típusú tüskét árulnak (watering spikes, ha rá szeretne keresni), például ezen az oldalon talál belőlük szép számmal: http://www.ebay.com/bhp/watering-spikes
   A képen látható típust pedig ezen az oldalon rendelheti meg: https://www.amazon.co.uk/Neat-Ideas-Watering-Spikes/dp/B002APLULG
   Jó kertészkedést kívánok!
   Szeretettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
buying plants

Szobanövényeink titkai

Következő cikk
buying plants

Legszebb cserepes virág fajták

Kapcsolódó cikkek