buying plants

Szobanövényeink titkai

Akár városban, akár faluban, akár kis lakásban, akár nagyházban is éli az embert az életét, elképzelhetetlen, hogy környezetét ne díszítse növényekkel. A növény él, lélegzik, meghálálja azt a sok gondoskodást, szeretetet, amit gondozója nyújt számára.

Így van ez lakásunkkal is, sokkal jobban érzi magát az ember, amikor virágok veszik körül, amikor egy-egy kitöltetlen zugot feldobunk egy szép cserepes virággal. Számos szobanövény áll rendelkezésünkre, ám nem mindegy, hogy mit hova helyezünk és melyik virág milyen gondoskodást igényel.

Vásárlás és kiválasztás

Mielőtt megtörténne a vásárlás, vigyázzunk, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, nézzük meg jól a növényt. A kártevők nagy része a levelek fonákján vagy a levél szárának tövénél helyezkedik el. Fordítsunk fel néhány levelet, hogy az esetlegesen ott bujkáló kártevőket felfedezhessük.

plants2

Érezhetjük, ha felemeljük a cserepet, amikor túl száraz a növény, ilyenkor ugyanis könnyű a cserép, amikor túl van öntözve, akkor nagyon nehéz. Erre akkor érdemes odafigyelni, ha hétvége közeledtével túlöntözik a növényt, könnyen elrothadhat a gyökerük.

Ellenőrizzük a rügyeket is. A virágrügyek nagyon érzékenyek a huzatra és a hőmérséklet- változásokra, ezért gyakran lehullnak. A virágos növény vásárlásakor győződjünk meg arról, hogy a rügyek még kicsik és szilárdan állnak, mert ebben az esetben biztosan ki fognak otthon nyílni.

Vizsgáljuk meg a növény gyökereit is alaposan. Ha egészséges a gyökér, akkor világos és fehér színű, ha barna, akkor rothadó. Ha a növény régóta a kertészetben van, akkor jelzi a cserép alján lévő lyukakon előbújó vastag gyökérszálak sokasága. Ebben az esetben célszerű otthon minél hamarabb átültetni.

Mire kell még ügyelni vásárláskor?

plantsSzállításkor az érzékeny virágú cserepes növényeket fóliába csomagolják, amit hazaérve azonnal távolítsunk el, hogy kibontakozhasson a növény. A fólia alatt megrekedt levegő ugyanis penészedést okozhat.

Nagyon fontos dolog az útmutató elolvasása, amit a növény mellett található cédulán találhatunk. Gyakran szimbólumokkal ábrázolva található ez a cédula, melyen a növény alapvető igényeit láthatjuk. Amíg a növényt a hétköznapok során jobban meg nem ismerjük, ez útmutatást nyújt a gondozás első lépéseihez. (Pl. öntözés, tápanyag utánpótlás stb.).

Mielőtt megöntözzük a növényt, feltétlenül ellenőrizzük ujjunkkal, hogy szükség van e locsolásra. Csak akkor szabad megöntözni, ha a föld felszíne már száraznak látszik, ellenkező esetben a gyökerek megbetegszenek.

Fontos!– hogy az új növényt nem szabad azonnal az ablakba tenni, mivel a szállítás során és a kertészetben töltött idő alatt, a közvetlen napfényhez nem szokott hozzá, ezért a levele könnyen megéghet. Erre még akkor is ügyeljünk, ha a cédulán „napos” vagy „déli fekvésű” helyet ajánlanak az elhelyezésére.

A növények elhelyezése

Délelőttől délutánig sok fényt kap, ha déli fekvésű ablakot választunk. Ez különösen azoknak a növényeknek kedvez, amelyeknek sok vagy nagyon sok fényre van szükségük. (pozsgások és kaktuszok). Ügyeljünk, hogy a levelek ne érjenek az ablak üvegéhez, mert elszáradnak a melegtől.

Déltől estig kap napfényt a nyugatra néző ablak, mely szinte minden szobanövény számára a legmegfelelőbb hely.

Nem szokott problémát okozni a keleti és az északra néző ablak, hiszen még a reggeli napfény gyenge, és az északi ablakon bejövő fény egyébként is gyengébb.

A legnagyobb problémát télen a fűtés okozza, száraz levegője miatt. Ezt kompenzáljuk azzal, hogy szélesebb ablakpárkányt választunk, hogy a meleg levegő a szoba belseje felé áradjon.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
pázsit

A díszpázsit

Következő cikk

Szobanövények gondozása nyaralás alatt

Kapcsolódó cikkek