pázsit

A díszpázsit

Kertünk sokszínűségéhez elmaradhatatlan és nélkülözhetetlen a díszpázsit. Bár az utóbbi években egyre nő a szilárd burkolatú felületek, így a kövezett és a faburkolat népszerűsége, még mindig sokan gondoljuk azt, hogy egy gyönyörű kert legfőbb ékessége a szépen megművelt és karbantartott díszpázsit.

A pázsit biztosítja a biztonságos felületet a gyerekek egészséges játékához, de alkalmas arra is, hogy pihenjünk rajta.

A pázsit a biokertben egyedülálló élőhelyet is jelent, mivel rengeteg vadon élő állatnak ad lehetőséget a tanyázásra.

Minden okunk meg van tehát arra, hogy létesítsünk biopázsitot, vonzó látványt nyújtva lakókörnyezetünk számára.

Mitől lesz jó a pázsit?

Vannak, akik úgy gondolják a jó pázsit idővel alakul ki, sok türelem és erőfeszítés kell a létrehozásához, míg mások úgy vélik, hogy a vonzó, de kevés gondoskodást igénylő füves terület az ideális. Egy biokertben a két típus közül egyik sem számít reménytelen álomnak.

Először is gondoljuk végig, mennyi időt vagyunk hajlandók, vagy van lehetőségünk a fű gondozására szánni, mivel az igen díszes pázsitok sokkal több időre van szükség a gondozásukhoz, mint a hosszabb szálúra hagyott gyepeknek, de valamennyi gondoskodást minden füves terület igényel. A szépen nyírt pázsit rendszeres gondozás és törődés eredménye. A csíkok vágása a fűben már csak díszítésnek és utolsó simításnak számít.

A fű kiválasztása

Miután eldöntöttük, hogy milyen pázsitot szeretnénk, ki kell választani a megfelelő növényfajt, és döntenünk kell arról is milyen célra akarjuk majd használni a gyepet. Egyes fűfajok, mint például a perjék, teherbíróak, míg mások, úgymint a csenkeszek jó szárazságtűrőek és kevesebb nyírást igényelnek. A télen nedvessé váló agyagos talaj nem kedvez a rövidre vágott csenkesz társulásnak.

Igyekezzünk kertünk környezetének megfelelő fűfajt termeszteni, ellenkező esetben csak akkor lesz munkánknak sikeres eredménye, ha rengeteget törődünk vele, és még akkor is érzékeny lehet a károsítókkal szemben.

A pázsitfüvek fajai

A fűfajok magkeverékben állnak rendelkezésünkre és az adott feltételek mellett szépen fejlődnek. Ilyen fajok a vastaglevelű fajok, a szárazságtűrő fajok, a finomlevelű fajok, az árnyékot kedvelő fajok, a nedves környezetet kedvelő fajok és a taposás tűrő fajok.

pázsit

A biogyep gondozása

Minden egyes fűnövény szoros kötelékben él a szomszéd növényekkel, éppen annyi helyet foglal el amennyi a növekedéséhez szükséges. Annál jobban csökken az egy helyen élő növények száma, minél magasabbra nő egy növény. Megnövekednek az igényei amint a fű egyre magasabbra nő és a legerősebben fejlődő növények győznek. Ahol egy adott területen sok növény nő egyszerre a rendszeres nyírás rövid zöld levelekkel sűrűn borított felszínt eredményez. Minél többször és rendszeresebben nyírjük a füvet, annál nagyobb életkedvvel nő. a rendszertelen vágás nem kedvez a növénynek, kevesebb növényünk marad ugyanazon a területen.

Igyekezzünk eltávolítani a lenyírt zöld anyagot is a növények tetejéről, mert ha ritkán távolítjuk el, a levelek alja kifehéredik vagy megsárgul és a pázsit csak foltokban fog növekedni.

A gondozás eredménye

Zöldebb és szebb marad a rendszeresen vágott pázsit, mint amelyiket ritkábban nyírunk. A rövidre vágott fű rengeteg kerti lakónak biztosít élőhelyet, különösen a madaraknak: rigóknak és seregélyeknek.

Virágokban is gazdag lehet a rövid fű, mely kedvez a méheknek és a pillangóknak.

Ezzel ellentétben a magas fű a kertünkbe betévedt vadon élő állatoknak szolgálhat lakóhelyéül, de szépsége ellenére nem ideális sem kiülésre sem pedig a gyermekeknek játszásra.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
dió

Unokáknak ültetett fa: a diófa

Következő cikk
buying plants

Szobanövényeink titkai

Kapcsolódó cikkek