filodendron

Mérgező szobanövények listája képekkel

A szobanövények gyönyörűek, de melyik mérgező, és olykor az emberi élet kioltására is alkalmasak- Lássuk melyek ezek.

Biztosan nincs olyan otthon a világon, amelyben nem helyeztek el legalább egy szobanövényt, amelyek nem csak azért szerencsések, mert tisztítják otthonunk levegőjét, hanem kiváló dekorációként színesítik, feldobják lakásunkat és környezetünket.

Nagyon sokan ugyanakkor úgy választanak maguknak virágot a lakásba, hogy az éppen milyen szép, márpedig a növényvilágban a szépség és a mutatós megjelenés általánosságban együtt jár valamilyen kísérő jelenséggel.

Ezek általában a tüskék vagy a kellemetlen illat, de bizonyos esetekben az élet kioltására is megfelelő méreganyag. Számtalan olyan szobanövény kapható kereskedelmi forgalomban – különösebb figyelmeztetés nélkül – amelyben olyan méreganyag van, ami egy házi kedvenc vagy egy gyermek, de gyakran egy felnőtt ember számára is életveszélyes lehet.

 A könnyező pálma

A könnyező pálma az egyik leggyakrabban látott szobanövény az otthonokban, ami valóban szép és mutatós, trópusi hangulatot varázsol bármilyen lakásba, de ha egy afrikai meglátná, hogy mit teszünk ezzel a feléjük őshonos növénnyel, bizonyára hangos sikítással menekülne ki otthonunkból. Az említett kontinensen ugyanis bizonyos törzsek a könnyező pálmát nyílméregként alkalmazzák, mert olyan filodendron található benne, ami szintetikus anyagként egy rendkívül erős méreganyagnak tekinthető.filodendron

Noha nyilván attól még senkinek sem lesz komolyabb baja, ha megnyalja a növény levelét, sőt mi több, konkrétan a levelekben csak alacsony koncentrációban van méreganyag, ellenben gyökerei és virága jelentős mennyiségű és nagyon erős mérget tartalmaz.

Virágzáskor tehát érdemes kitenni az erkélyre vagy az udvarra, de mindenképpen távol tartani kisgyermekektől és házi kedvencektől, mert ha véletlenül rosszul sikerül a szemrevaló virág megszaglászása, és hozzáér az orr nyálkahártyájához, az könnyedén problémát okozhat.

Ezen felül a pálma sajátossága az úgynevezett léggyökérzet, avagy azok az apró, földből kiálló gumók, amelyeket egy apróság könnyedén rágcsálnivalónak nézhet, és leszakíthat, majd a szájába vehet.

A méreganyag már egyetlen kis harapástól bejut a szervezetbe, és a bőr, valamint a nyálkahártya kivörösödése mellett erőteljes égő érzést eredményez, de nagyobb mennyiség esetében helyi duzzanatok is felléphetnek, amelyektől a nyelés vagy a beszéd nehezebbé válhat, illetve fulladás is felléphet. Ha a szájba került, azonnal érdemes orvoshoz fordulni!

A fikusz

A fikusz szintén nagyon gyakori szobanövény, ami nagyon sok lakásban megtalálható, azonban csak nagyon kevesen tudják, hogy milyen rendkívül mérgező hatással rendelkezik. Egy örökzöld növényről van szó, ami Kelet-Indiában őshonos, és bár elsődlegesen azért viszik be sokan a lakásba, mert kiválóan tisztítja a levegőt, azonban a leveleiben, de főként a szárában keringő tejnedvvel érdemes vigyázni.fikusz

Ez a nedv ugyanis nem csak kaucsukot, hanem kumarint is tartalmaz, vagyis egy olyan mérgező elegyet, amelyet lenyelve azonnal mérgezéses tüneteket produkálhatunk, így erős hányás és hasmenéses állapot léphet fel. Nagyobb mennyiségben még a felnőtt szervezet is tapasztalhat tőle anafilaxiás sokkot, ezáltal felléphet fulladásos állapot. Amennyiben a mérgezés tüneteit tapasztaljuk magunkon vagy gyermekünkön, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni vele, mert az otthoni praktikák nem biztos, hogy mindig elegendők, pláne nem kisebb gyermekeknél.

A ciklámen

A cikláment csodálatos, általában lilás és fehéres virágaiért nagyon sokan imádják lakásban is tartani, szobaváltozata ráadásul éppen a leghidegebb hónapokban ontja magából a virágokat, így képes feldobni a decemberi estéket. Nyújtson azonban bármilyen kellemes látványt is a ciklámen, nem árt tudni, hogy a szép és elragadó külső bizony egy rendkívül veszélyes belsőt takar.ciklámen gondozása

Noha virágai és levelei csak enyhe mértékben okoznak nyálkahártya-irritációt, gumói azonban akár nagyon súlyos, sokkhatású allergiás rohamot is előidézhetnek a toxikus hatás miatt.

Noha kicsi az esélye annak, hogy egy kisgyermek, vagy egy kisállat hozzáfér a föld alatt megbúvó gumókhoz, de az ördög soha nem alszik, ha a virág leesik, a cserép összetörik, onnan már csak egyetlen lépés, hogy az amúgy gusztusosan kinéző, gabonapehelyre emlékeztető gumó a szájban landoljon. Lenyelést követően hányás, gyomorfájdalom, hasmenés és általános rosszullét jelentkezik, de a tünetek mennyiségfüggők.

Ha egy kisgyermek például kettőnél több gumót nyel le, ráadásul összerágva, az rendkívül erős görcsökkel, légzési panaszokkal, sőt mi több, bizonyos esetekben még idegbénulással és halállal is járhat, így amint fennáll csak a gyanúja is mindennek, azonnal kórházba kell szállítani a picit, hogy egy gyomormosással és szén tartalmú ellenanyaggal semlegesíthessék a méreganyagokat.

Az anyósnyelv

Az anyósnyelv egy eredetileg Afrikából szármató növény, ahol gyakran embermagasságba is megnőnek hatalmas, lándzsa alakú, hegyes és szúrós levelei, amelyek alapesetben is rendkívül veszélyesek – vágási és szúrt sebet is okozhatnak –, de méreganyag is található bennük, amelyek szintén nagyon nagy problémákat idézhetnek elő.anyósnyelv

Noha a szervezetbe bevitt méreganyag függvénye is, de általánosságban már egyetlen megrágcsált levél is elegendő ahhoz, hogy allergiás reakciókat, hányást, hasmenést és rendkívül erős görcsöket tapasztaljunk. Kisgyermekes családok számára a tartása nem ajánlott!

A mikulásvirág

A mikulásvirág a tél egyik legkedveltebb szobanövényévé lépett elő az utóbbi években, ugyanakkor érdemes vigyázni vele, mert mérgező tejnedv kering az egész növényben, ami kis mennyiségben bőrirritációt, nyálkahártyaégést, lenyelve erős hányást és hasmenést, nagyobb mennyiségben pedig rohamokat, fulladást is előidézhet.Mikulásvirág

Érdemes odafigyelni erre gondozás során, illetve a lehullott száraz levelek esetében is, amelyekben szintén megtalálhatók a méreganyagok, és nem csak gyermekünkre, kisállatunkra is veszélyt jelenthetnek.

Total
15
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
majoranna

A majoranna (Origanum majorana) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
kullancs a kertben

Kullancsok a kertben, mit tehetünk ellenük?

Kapcsolódó cikkek