majoranna

A majoranna (Origanum majorana) gondozása, szaporítása, betegségei

A majoranna igen kedvelt fűszernövénye a magyar konyhának, sokféle húsételt ízesíthetünk vele. A legjobb, ha a fűszerezésre a növény hajtásait használjuk, nem pedig a szárított bolti változatát. A növény kiválóan tartható cserépben vagy szabad földben is, ha betartjuk az igényeire vonatkozó utasításokat, évekig ellát bennünket a szükséges mennyiségű fűszerrel.

Gondozása

majorannaA majoranna évelő növény, de óvnunk kell a téli fagyoktól, hiszen az a pusztulását okozhatja. Ősz végén tehát gondoskodnunk kell arról, hogy a telet fagymentes helyen vészelje át: a tövet vegyük föl cserépbe, és állítsuk fagymentes helyre. Jó megoldás lehet, ha a szabad földben nevelt növényt vastagon betakarjuk levelekkel, mulccsal, ezzel a megoldással is kitelelhet.

Ha a lakásban szeretnénk tartani, akkor állítsuk az ablakpárkányra, napos helyre, hiszen nagy a fényigénye, ekkor fejlődik a legjobban. Általánosságban igaz a gyógy- és fűszernövényekre, hogy a napsütötte, szárazabb helyeket kedvelik, és eltűrik a többi növény számára kedvezőtlen körülményeket is. A majoranna ez alól annyiban kivétel, hogy ez a növény nem tűri a szárazságot, ezért mindig öntözzük bőségesen, de óvjuk a túlöntözéstől. Ez ugyanis táptalaja lehet a gombás fertőzéseknek, főleg ha a konyha meleg és párás levegőjére gondolunk.

A legtöbb illóolajat a reggeli időszakban tartalmazzák a gyógynövények, így főzéshez is a legalkalmasabb, ha a reggeli órákban csípünk le róla egy-egy hajtást, és ízesítjük vele az ételt. Párásítani nem szükséges körülötte, megelégszik a levegő páratartalmával.

A cserépben nevelt növényeket havonta célszerű tápoldatozni, ám csak mérsékelten.

majoranna

Szaporítása

A majorannát vetőmagboltokban kapható vetőmagról szaporíthatjuk. A magokat márciusban kell elvetni, ha szeretnénk egyenletes elosztást kapni, akkor a magokat célszerű kertészeti homokba keverni. Ültethetjük cserépbe, ekkor használjunk tőzegalapú ültetőközeget, alkalmas lehet erre a célra a virágláda is. Ám nagyon fontos, hogy türelmesnek kell lennünk, hiszen a magvak csak nagyon lassan csíráznak ki. Ha a magok kikeltek, akkor ki kell őket ritkítanunk. A megerősödött növények hajtásvégeit eleinte csípjük több alkalommal vissza, hogy a növény bokrosabb legyen.

Betegségei

majorannaA már említett túlöntözés okozta gombabetegségen túl, nem igazán jellemző rá, hogy kártevői lennének. Időnként jelentkezhet levéltetű vagy üvegházi molytetű, ezt egyszerűen kezelhetjük szappanos lemosással.

 

Kevesen tudják, de a majoranna kiváló gyógytea is. A szárított levelekből forrázással készült gyógytea segíti az emésztési rendszer működését.

 

Total
13
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
klívia

A klívia (clivia miniata) gondozása, szaporítása, virágoztatása, teleltetése, betegségei

Következő cikk
filodendron

Mérgező szobanövények listája képekkel

Kapcsolódó cikkek