amaryllis

Az Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, szaporítása, virágzása

Az Amarillisz vagy lovagcsillag méltán tartozik a legnépszerűbb virágok közé, hiszen a kezdők számára is könnyű a gondozása, és könnyű virágzásra bírni.

Egy virágzó Amarillisz mellett senki nem tud elmenni, hatalmas tölcséreivel könnyen magára irányítja a figyelmet. A hagymából kibúvó hosszú, erős szárak végén általában négy virág található, és az sem ritka, hogy a növény két virágszárat is hoz. A levelek csak a virágszárak után bújnak ki a hagymából, a virághoz képest jóval jelentéktelenebbek.

A virág latin nevére két magyarázatot is találunk, ha kitartóan keresgélünk: az első változat szerint a görög hippeus = lovag és astron = csillag szavakból vezethető le, míg a másik változat szerint a görög hippos = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja kicsit lófejre emlékeztet. Hogy kinek melyik magyarázat a helytálló, az gyakorlatilag mindegy is, a lényeg, hogy egy kedves virággal van dolgunk.

A virág levelei a virághoz képest szerénynek mondhatók, sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak. Nyár végén, amikor a hagyma a nyugalmi időszakra készül, elsárgulnak és lehullanak.

Hollandiában nagyon sok színváltozatot és fajtát alakítottak ki a kertészek nemesítéssel és keresztezéssel. Ma az Amarillisz hagymáit Dél-Afrikában termesztik óriási területeken és szárazhagyma formájában hozzák Európába.

amaryllis

 

Szaporítása

Az Amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen a növény gyakran hoz ún. sarjhagymákat, amiket ha leválasztunk a növényről, máris egy új növénykét kapunk. A sarjhagymáknak persze kell egy pár év, mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.

Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy ecset segítségével könnyen megtehetjük. Ha a virág megtermékenyült, akkor magházat fog hozni. Mikor a magház elsárgul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a magok már érettek. A magokat tápanyagdús földbe ültessük, amelyet mindig tartsunk nedvesen. Pár hét múlva számtalan kis növényke fog kikelni, ha elég nagyok, akkor különültethetjük őket.

Nyugalmi időszak és virágzás

A hagymáknak minden ősszel pihenniük kell, a nyárra kiültetett hagymákat szeptember közepén-végén szedjük fel. Beültethetjük cserépbe, de tehetjük egy kartondobozba is őket a nyugalmi időszakra. Pár hét múlva az összes levelük leszárad, ez alatt az időszak alatt tároljuk sötét, hűvös helyen. Januárban vesszük elő őket, beültetjük cserépbe (az Amarillisz hagymák egyharmada mindig a föld fölé kerüljön!), és egyszer meglocsoljuk őket. Ezután kartonpapírból „kalapot” hajtunk, és ezzel beborítjuk a hagymát, és a cserepet melegebb helyre állítjuk. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lekerülhet róluk a kalap, és meg is öntözhetjük őket. Tegyük a cserepeket világos, meleg helyre.

Az Amarillisz betegségei

Az egyik leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ez egy nagyon veszedelmes betegség a hagymákra nézve, ugyanis az egész hagymát elkorhaszthatja. A vörös üszök oka a nem megfelelő kezelés.

Ha a levelek foltosak vagy elszáradtak, az utalhat gombás megbetegedésre. Ekkor vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gomba elleni szerrel.

Előfordulhat, hogy gyapjas tetvek támadják meg a leveleket, a bimbót vagy a hagymát, kezeljük ilyenkor tetű elleni szerrel.

E betegségek szinte mind a nem megfelelő kezelés következményei, legyünk ilyenkor körültekintőek, hogy mit nem végeztünk helyesen.

amaryllis3

 

Egyéb tudnivalók

Az Amarilliszek igen hosszú életűek, és sokszor megörvendeztetnek minket virágaikkal, ha helyesen kezeljük őket. A virágzás idején nagy helyet igényel, teremtsünk számára méltó környezetet ilyenkor. Színváltozatait tekintve igen széles a skála a fehértől a sötét változatokig mindenféle kapható, vannak csíkosan erezett fajtáik is (a fehérek még illatosak is lehetnek!).

A gyakori átültetést nem igényli, elegendő három-négyévente nagyobb cserépbe ültetni őket, de nyáron ki is ültethetjük őket a kertbe, hiszen itt sok tápanyaggal töltődnek fel a hagymák. A növekedési időszakban sok vizet igényel a növény, míg a nyugalmi időszakban szinte szárazon állnak a hagymák.

 

Total
16
Shares
21 hozzászólás
 1. Tisztet Anna Kertje!

  Szeretném megkérdezni, hogy az én virágom már rég elvirágzott, le is vágtam a leveleit is. Sajnos most át kell ültetnem, kicsit túllocsoltam és a hagyma kezdett rothadásnak indulni, de úgy látom, hogy még megmenthető. Gondolom most át kel ültetni új földbe, de nem tudom március lévén, hogy elkezdjem-e locsolni, vagy innentől kezdve már nyugalmi állapotba kerül? (Amarillisről van szó)
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Heim Viola

  1. Kedves Viola!
   Elvirágzás után nem szükséges levágni a leveleket, hiszen ekkor kezdődik a növény vegetációs időszaka. Tavasztól őszig hozza a hagyma a leveleket, és ebben az időszakban növekednek a hagymák is, ekkor “szedi” össze azokat a tápanyagokat, ami majd a jövő évi virágzáshoz szükségesek. Ha a hagyma rothadásnak indult, a legjobb, ha átülteti, leszedve róla a rothadt részeket. Öntözni csak mérsékelten kell ilyenkor, majd május végén, ha elmúltak a fagyok, és van rá lehetősége, ültesse ki a hagymákat a szabadba, napos-félárnyékos helyre. Ez jót tesz a hagymának, sok értékes tápanyaghoz jut a kerti földből. Szeptember végén kell csak felszedni a földből, hiszen ekkor kezdődik a nyugalmi periódusa. Remélem, tudtam segíteni, bízom benne, hogy túléli a hagyma, és sok szép virággal örvendezteti meg a jövőben is!
   Üdvözlettel: Anna

 2. kedves ANNA! Nekem 8 db AMARILLISEM van, ebből most 7 virágzott, csak sajnos mind egyforma szinű, igy kaptam a hagymákat, de nem baj, nagyon szépek! ANYÁK NAPJÁRA, szinte, egyszerre nyiltak ki, mostmár kezdenek elhervadni! a kérdésem az, vágjam le a leveleket, vagy locsoljam tovább őküdvözlettelet, mert szerintem az idén még egyszer lehetne őket virágoztatni! a tanácsot előre is köszönöm! ÜDVÖZLETTEL: VÖLGYESI FERENCNÉ /ILONA /

 3. KEDVES ANNA! Nekem 8 db Amarilliszem van, ebből 7 most virágzik, ANYÁK NAPJÁRA szinte mind egyszerre nyilt ki! sajnos, mind egyforma szinű, de nem baj, igy is nagyon szépek, kaptam őket, / a hagymákat/, a kérdésem az, hogy az idén lehet még egyszer virágoztatni őket, mert későn lettek elültetve, eddig nem olvastam ezeket a cikkeket, ami segitett volna! a tanácsot előre is megköszönöm! ÜDVÖZLETTEL: Völgyesi Ferencné /ILONA/

 4. KEDVES ANNA! nekem 8 db Amarilliszem van, ebből 7 most virágzott el, ANYÁK NAPJÁRA, szinte egyszerre nyiltak ki, nagyon szépek voltak, lehet a programozás egy kicsit késői volt! most kezdenek hervadni, a kérdésem az, az idén még lehet esetleg virágoztatni őket? vagy már csak jövőre fognak virágozni? A TANÁCSODAT előre is köszönöm, TISZTELETTEL: Völgyesi Ferencné / ILONA/

 5. KEDVES ANNA! AZT szeretném megtudni, hogy ha most virágzottak el az Amarilliszeim, elképzelhető, hogy az idén még egyszer virágozzanak? Nekem 8 db van, ebből most 7 virágzott, ANYÁK NAPJÁRA, szinte mind egyszerre nyilt ki, nagyon szépek voltak, most már hervadnak! locsoljam tovább őket, vagy hagyjam kiszáradni? A tanácsot előre is köszönöm! Tisztelettel: Völgyesi Ferencné!

 6. KEDVES ANNA KERTJE ! AZT szeretném megtudni, hogy ha most virágzottak el az Amarilliszeim, elképzelhető, hogy az idén még egyszer virágozzanak? Nekem 8 db van, ebből most 7 virágzott, ANYÁK NAPJÁRA, szinte mind egyszerre nyilt ki, nagyon szépek voltak, most már hervadnak! locsoljam tovább őket, vagy hagyjam kiszáradni? A tanácsot előre is köszönöm! Tisztelettel: Völgyesi Ferencné!

  1. Kedves Völgyesi Ferencné! Gratulálok a virágaihoz! Az Amarilliszeket virágzás után érdemes kiültetni a kertbe, ha van, vagy cserépben hagyni és hetente tápoldatozni. A nyár a hagymák növekedési időszaka, ilyenkor készülnek fel a jövő évi virágzásra. Szeptember végén abbahagyhatjuk az öntözést, ekkor a levelek leszáradnak, a hagyma nyugalmi állapotba kerül. Legalább 8 hét pihenésre van szükségük, hogy jövőre újra nyílni kezdjenek. Erről részletesen írtunk az amarilliszekkel foglalkozó cikkeinkben.
   Üdvözlettel:
   Anna

 7. KEDVES ANNA! Nagyon köszönöm a tanácsot, igy fogok tenni! elnézést kérek a többszöri ismétlésért, kicsit még kezdő vagyok a számitógépen, ezért történt a dolog, nem tudom, hogyan kell kitörülni! üdvözlettel VÖLGYESI FERENCNÉ!

 8. Sosem volt még amariliszem, idén nyár elején kaptam pár hagymát egy ismerősömtől. Neki se, nekem sem volt ismeretem a növényről. Cserépbe ültettem őket, kitettem a kertbe, locsoltam, tápoztam egész nyáron, majd vártam a virágzást. Hatalmas, egészséges zöld levelei nőttek, de virág sehol, a mai napig (2017. augusztus). Jól gondolom, hogy már későn ültettem ki? Vagy mi lehetett a gond? Most hogy jön az ősz, mit csináljak velük? Hagyjam a cserépben a nagy zöld levelekkel, vagy vágjam le…, esetleg vegyem ki a hagymákat a cserépből? Pincébe fogom levinni őket, de nem tudom, hogy mit kell annak érdekében tenni, hogy virágozzék jövőre. Illetve azt sem tudom, hogy mikor van a virágzásának az ideje. Köszönöm előre is a tanácsokat!

  1. Kedves Éva!
   Az Amarilliszek jellemzően januártól április, májusig virágoznak, attól függően, mikor hozza ki őket a téli pihenőhelyükről. Ha nyár elején kapta a hagymákat, akkor ezért nem virágoztak. Most, majd szeptember közepétől vonja meg tőlük fokozatosan a vizet, és hagyja, hogy a levelek maguktól elsárguljanak, majd leszáradjanak. Szeptember végén vigye őket a pincébe, fagymentes helyre (maradhatnak a cserépben, de én szoktam cserép nélkül, kartondobozban is teleltetni őket, ha nyáron ki voltak ültetve a kertbe), és egyáltalán ne öntözze. Amikor megjelennek a hagymákon a bimbókezdemények, akkor hozza ki a hagymákat (januártól már esélyes), és állítsa a növényt világos helyre. Amikor a bimbók teljesen kibújtak, akkor öntözze meg a hagymát. Hamarosan megjelennek a virágok. Nyáron, ha a fagyok elmúltak, kikerülhetnek a szabadba, akár a kertbe, akár cserépbe, fontos a folyamatos tápoldatozás, hogy a hagymák növekedhessenek, és jövőre is virágot hozzanak.
   Remélem, tudtam segíteni!
   Szeretettel,
   Anna

 9. Kedves Anna, én az egyik nagyáruházban vásároltam szeptember végén az Amarilliszemet, csodásan virágzott is októberben, két száron 7 db virágja volt. Most már elvirágzott, a virágszárakat levágtam, ekkor (november közepe van) megjelentek a levelek. Akkor most pihenni fog vagy nem? Tegyem-e télire sötétbe, szárazon hagyva, és majd tavasszal a fagyok után ki a kertbe, vagy itt bent igényel-e a virág törődést, gondozást, vizet, tápot? Mielőbbi válaszának nagyon örülnék.
  Szalay Éva

  1. Kedves Éva!
   A korai hajtatás miatt (vagyis, hogy a most vásárolt hagymája korábban virágzik, mint rendesen, hiszen az amarilliszeknek decembertől április-májusig van a virágzási időszaka) és hogy ne zsigerezzem ki a hagymát teljesen, én ebben a szezonban már nem pihentetném a hagymákat, hanem hagynám a cserépben, világos helyre állítanám és tápoldattal időnként megöntözném. Amikor a tavaszi fagyok elmúlnak, akkor kiültethetők a kertbe, ilyenkor növekednek a hagymák, és ebben az időszakban készülnek fel a jövő évi virágzásra. Csak jövő szeptemberben tenném el a hagymát a nyugalmi periódusára legalább 8 hétre.
   Kívánom, hogy lelje sok örömét az amarilliszében!
   Üdvözlettel:
   Anna

 10. Kedves Anna! Az én amariliszem egyszer virágzott kb. 4 éve és azután egyáltalán nem virágzik. Mi az oka? Most a héten kihoztam a helyéről, ahol télen volt és szétszedtem, mert sok hagymája lett. Így hagyhatom kint cserépbe, vagy hogy rendezzem, hogy nyíljon? Nagyon szeretem ezt a virágot, csak nem tudom mit nem csinálok jól, hogy nem nyílik. Várom a tanácsát! Előre is köszönöm!

  1. Kedves Ildikó! Az amarilliszek igen tápanyagigényes növények, ezért érdemes őket nyárra kiültetni a szabadba, kertbe, ha erre nincs lehetősége, nyáron érdemes tápoldatozni. A növekedési időszakban nitrogén túlsúlyos, augusztus elejétől azonban foszforban gazdagabb műtrágyát adjunk neki. A foszforra szükség van a virágképződéshez. Ugyanakkor fontos a kálium is, mert az növeli a hagymák méretét. További jó kertészkedést kívánok! Üdvözlettel: Anna

 11. Kedves Anna! Nekem az a kérdésem lenne, hogy a magoknak mennyi idő kell, hogy virágozzanak?

  1. Kedves Zita!
   A magokból először hagymácskák lesznek, és még ha sarjhagymával szaporítja a növényt, akkor is kell három év, szóval én minimum 5-6 évet mondanék az első virágzás megjelenéséig.
   Üdvözlettel:
   Anna

 12. Kedves Anna!
  Kaptam a férjemtől egy cserép fehér amarilliszt, ugyan úgy jártam el vele is mint a többivel. De nem tudom mi lehet a gond vele vagy én csináltam valamit rosszul. Hozott 3 bimbót ebből egy kinyílt a többi biszont nem akar nőni ott van a hagyma tetején és nem tudom mit tegyek hogy ki fog e virítani. Válaszát köszönöm Czakóné Erzsike

 13. Szeretném meg kérdezni most virágzott el az amarillisz de még a levelei igen szépen zöldelnek meg a szára. Ilyenkor vegyem ki a cserépből ,vágjam le a szárát s a leveleit ,rakjam sötét helyre , mennyi időre stb. Kérek segítséget ez az első amarillisz virágom.

  1. Kedves Krisztina!
   Ilyenkor elvirágzás után nem szükséges levágni az amarillisz leveleit, hanem egész nyáron maradhatnak a cserépben (vagy ki is lehet ültetni őket a kertbe), és el kell látni a megfelelő tápanyaggal, ami a hagymák növekedéséhez szükséges. Majd szeptember végétől legyen legalább 8 hét nyugalmi időszaka (csak ekkor kell felszedni a kertből vagy kiszedni a cserépből) és hűvös sötét helyen leszáradnak majd a levelek.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ciklámen gondozása

A ciklámen (Cyclamen persicum) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
fukszia

A Fukszia (Fuchsia) gondozása, teleltetése, betegségei, szaporítása

Kapcsolódó cikkek