jázmin

A sokvirágú jázmin jellemzése, ültetése, gondozása

jázminMár gyerekkoromban elhatároztam, hogy ha nagy leszek, biztos, lesz ilyen virágom. Akkor még azt sem tudtam mi a neve, csak azt láttam, hogy nagyon szép, sok apró fehér virágaival és kerek, koszorúra formált alakjával…

A sokvirágú vagy másképpen nevezve a kínai jázmin (Jasminum polyanthum) meleg éghajlatról , a Földközi tenger medencéjétől Nyugat-és Dél Kína területén őshonos, onnan származik.

Hazánkban a legnépszerűbb szobanövények egyike, mivel rendkívül gyors növekedésű erős kúszónövény, emellett dísznövényként is ismert. Már fiatal növényként is megajándékoz bennünket virágaival, nem kell várni éveket arra, hogy virágokat hozzon. Gyorsan növekvő, vékony szárai egy-két év alatt elérhetik a két méter hosszúságot is. Levelei hét csúcsos levélkéből állnak és sötétzöld színűek. Virágaik illata bódító, rózsaszín bimbókból fejlődnek ki a szárakon csoportosan,  a hófehér szirmok. Ha megfelelően gondozzuk, és jó körülményeket biztosítunk számára,  a virágzás eltarthat több hónapig, egészen januártól mindaddig, amíg kitavaszodik.

Szép látványt nyújt számunkra, függőkosárba helyezve, vagy magasabb virágtartón egyedi formára alakítva.

Milyen gondozást igényel a sokvirágú jázmin?

A növény gondozása egyszerű. Legkedvezőbb számára az átlagos szobahőmérséklet, (inkább hűvösebb legyen), ellenkező esetben, felnyurgul és gyengévé válnak a hajtások. Nyáron a tizennyolctól huszonkét fokig, télen elég neki a tizenöt fok körüli hőmérséklet.

Időnként a növényt tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, hajtásoktól és távolítsuk el a növényről.

A növény bokros növekedését azzal tudjuk elősegíteni, ha virágzás után minden évben erősen visszavágjuk. Ez az időszak május vége környékén van. Ekkor kell az átültetést is elvégezni, szükség esetén a virágcserepet nagyobbra cserélni. Átültetéshez megfelel az általános virágföld számára. Ekkorra már a szabadban is megszűnnek a hűvös esték és éjszakák, nyugodtan kirakhatjuk, ahol a hajtások erősebben, ellenállóbban fejlődnek, és bízhatunk abban, hogy következő évben ismét sok szép virágot hoznak.

Mivel a sokvirágú jázmin növekedése és fejlődése erőteljes, szükség van arra, hogy a növény mellé támasztékot helyezzünk, ami kapaszkodót jelent számára és így kialakíthatjuk a nekünk tetsző alak formáját is.

Nagyon fontos, hogy sok fény érje a növényt, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol közvetlen tűző nap nem éri, de világos a hely. Erre az új hajtások megerősödéséhez és a virágzás megindulásához van szükség.

A növény öntözése

Fontos, hogy a cserépben a föld mindig nedves legyen, az aktív növekedés időszakában rendszeresen öntözni kell. Télen, amikor a növény pihen nem szükséges csak mérsékelten öntözni, időnként hagyhatjuk kicsit megszáradni a földjét.

Nyáron célszerű a tápoldatozását kéthetente elvégezni, és ha alacsony páratartalmú helyen tartjuk, akkor a leveleket sem árt langyos esővízzel, időnként frissíteni.

A jázmin szaporítása

Nagyon egyszerűen szaporítható a sokvirágú jázmin hajtásdugványról. Amikor virágzás után visszavágjuk a növényt, a hajtáscsúcsokat vízben gyökereztessük ki és a meggyökeresedett példányokat ültessük el virágföldbe. Szabadban tartva a fiatal növény gyorsan megerősödik és növekedésnek indul. Aztán már ugyanúgy gondozzuk, mint ahogy a felnőtt növényt. Szaporítsuk és ajándékozzuk meg ismerőseinket egy-egy cserép sokvirágú jázminnal.

 A növény betegségei lehetnek: ha, túl száraz a levegő a levelek leszáradhatnak, ezért kerüljük a fűtőtest közelségét.

Takácsatka fertőzés esetén a növény megsárgul, használjunk rovarirtószert és rendszeresen permetezzük vízzel.

Levéltetvek ellen szappanos vízzel történő permetezéssel védekezhetünk.

 

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
babérmeggy

A babérmeggy jellemzése, gondozása

Következő cikk

A csodasövény jellemzése, gondozása, igényei

Kapcsolódó cikkek