babérmeggy

A babérmeggy jellemzése, gondozása

Napjainkban már nagyon sok díszcserje áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kertünk változatos, ízléses és nem utolsó sorban kellemes legyen. A kertészetek tele vannak különböző szebbnél szebb örökzöld növénnyel, szinte alig lehet közülük választani.

Egyik ilyen növény a babérmeggy (Prunus laurocerasus) is.  Legkeresettebb és legkedveltebb örökzöld dísznövény, mely  minden kertnek, parknak közösségi szabadtérnek díszítő eleme lehet, mivel remekül illeszthető a kerti növények lezárására sövényként. Az év minden szakában szép látványt biztosít, télen is színes marad a hideg szürke nappalokat megtörve.

A babérmeggy a szilvafélék egyik fajcsoportja, melynek legismertebb fajai  Kis-Ázsiából, a Balkán félszigetről, Észak-Amerikából és a Kaukázusból származnak. Sok helyen balkáni babérmeggynek is nevezik.

A növény változatai között megtalálhatóak, alacsonyabb és magasabb fajták, igény szerint választhatunk, kertünk méreteihez igazítva. Egy métertől hat méterig terjedhet magassága, néha fává is alakulhat. Levelei fénylőek, babérhoz hasonlóak, virágai gyertyaszerűen állnak, melyeknek színe fehér, dús virágú, fürtökben végződő és kellemes illatot árasztanak. Fényes fekete, tojás vagy gömb alakú termései,   a madarak kedvenc eledelévé vált, terített asztalt kínálva  a szűkösebb időkben.

Milyen gondozást igényel a babérmeggy?

Gondozását tekintve a babérmeggy nem tartozik a gondozás igényes növények közé, nem kell hozzá szakértelem, hogy kertünkbe telepítsük.

Minden talaj megfelel számára, de az enyhén savanyú talajban érzi legjobban magát. Átlagos a tápanyagigénye, de az ültetéskor célszerű trágyát helyezni az ültető gödörbe. Ültetést követően intenzíven öntözzük a töveket. Ha gondoskodunk megfelelő vízutánpótlásról, gyorsabb és hatékonyabb lesz a növekedés. Később mikor már meggyökeresedett, jól bírja a száraz, meleg nyarakat is, öntözést kánikulában frissítés, párásítás céljából igényel.

Általában a babérmeggyre nem jellemző a megbetegedés, de előfordulhat, hogy számolnunk kell növényvédelmi feladatokkal, abban az esetben,  ha valamilyen levélbetegség lépne fel. A növény a lisztharmatra legérzékenyebb, de ezt a betegséget megelőzhetjük, ha jól gondozott erős bokrokat nevelünk. Mint minden növénynél a levélhullás vagy kiszáradás is gondozási mulasztásokra vezethető vissza. Nagy levelei esetlegesen a téli hidegben vagy nyári égető melegben károsodhatnak, melyek védelmét árnyékolással megoldhatunk.

Ha sövényként neveljük a babérmeggyet ajánlatos évente két alkalommal metszést végezni, kívánt  formára alakítani. A rendszeres visszavágással azonban vigyázzunk, mert elmaradhat a virágzás.

A babérmeggy díszítő értéke

Minden évszakban dekoratív dísznövény. Babérszerű fénylő levelei, a lombozat ellenálló képessége jelenti tartós díszértékét.

A klasszikusnak tartott több méter magasra törő babérmeggyfajták az utóbbi időben történő előretörése kissé lelassította az alacsonyabb fajták térhódítását.

A vörösen fakadó fajták ( bronzos, vöröses fakadás) törtek előre, nemesítési cél lett díszérték többletét tekintve. Erős felfelé törő növekedésűek, melyek akár edényes növénynek vagy igényes helyekre sövénynek is ültethető.

A babérmeggy téli felkészítése

Mindenképpen vegyük figyelembe a növény eredeti élőhelyének  mikroklíma hatását, a növény genetikai adottságát, amikor gondoskodunk a télre történő felkészítésről. Fontos, hogy augusztus második felében már ne kapjon sok vizet, mellyel megakadályozzuk, hogy a rügyek  őszre már ne fakadjanak ki, megelőzve a téli elfagyást.

 

Total
6
Shares
4 hozzászólás
 1. Üdv.
  Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy van egy babérmegy bokrom.
  Túl közel van ültetve a ház taraszához attól tartok fel nyomja a teraszbetonját a gyökere.
  Szóval az lenne a kérdésem milyen gyökérzete van neki?
  Fenyegetheti a teraszomat?

  1. Kedves Gábor!
   A babérmeggy gyökere nem tartozik a legagresszívebben terjeszkedő és vastagodó gyökerek közé, és nem is jellemző, hogy ilyen kárt tudnának okozni egy vastag betonban.
   Üdvözlettel: Anna

 2. Kedves Anna!
  Most ültettünk babérmeggyet. Szép nagy hajtásai vannak. Mikor lehet metszeni? Csak tavasszal kell?
  Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bromélia

A cserepes bromélia jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
jázmin

A sokvirágú jázmin jellemzése, ültetése, gondozása

Kapcsolódó cikkek