A jégvirág (Euphorbia marginata) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy igen könnyen nevelhető és dekoratív dísznövény az Észak-Amerikából származó és széles körben elterjedt dísznövény: a jégvirág. A növényt nevezik még tarka kutyatejnek is, a szó szerinti fordításban pedig  „hó a hegyen”-t jelent. A jégvirág a kutyatejfélék családjához tartozó növény, mely a többi társához hasonlóan tartalmaz mérgező tejnedvet, ezért gondozásánál, nevelésénél járjunk el körültekintően és megfelelő védekezéssel. A növényt igénytelensége és szépsége alkalmassá teszi kertünk díszítésére a kert hangulatosabbá tételére.

A jégvirág (Euphorbia marginata) jellemzése

A jégvirág abban különleges növény, hogy szára hófehér mely később elágazik, levelei zöldek, a feljebb levők fehéren szegélyezettek, vagy teljesen fehérek. Csúcsán feltűnő apró kis zöld vagy fehér virágok vannak, melyek igazából levelek, de úgy néznek ki, mint a virágok.

A jégvirág gyorsan fejlődő, igénytelen, kevés gondozást igénylő, hatvan nyolcvan centiméterre növő egynyári virág. Ültethető szegélynek, sziklakertbe, de az üres területek kitöltését is kitűnően megoldhatjuk ültetésével, szép ernyőszerű formája mutatós dísze lehet kertünknek.

A jégvirág (Euphorbia marginata) ültetése és gondozása

A növényt szokták hívatlan vendégként emlegetni, mivel egyszer, ha magot ültetünk belőle a kertünkben, akkor nagy a valószínűsége, hogy a következő években megjelenik anélkül, hogy ültetnénk. Nyár végén, ősz elején virágzik, és virágzás után elszórja magvait, így magról könnyű a szaporítása. A magokat áprilisban harminc-negyven centiméterre ültessük, mert helyigényes növény. Célszerű végleges helyére ültetni, mert nem jól viseli az átültetést.

A növény magjait előnevelhetjük cserépben is, de az átültetés nehézsége miatt a cserépbe ne tegyünk két- három szem magnál többet. Kiültetésnél óvatosan, földlabdával együtt vegyük ki a cserépből. A magok körülbelül két hét alatt csíráznak ki, húsz fokos hőmérsékleten. A palántákat csak a fagyok elmúltával ültessük végleges helyükre.

Szereti a napos helyet is, de félárnyék is megfelel számára, talajigénye szinte nincs, bármilyen talajon megél. Még a homokos talajon sem pusztul ki akkor sem, ha nem öntözzük, mivel nagyon jól viseli a szárazságot és a forróság sem árt neki. Általában árnyékos helyen a fellevelei nem színesednek úgy, mint fényre ültetve.

Tápanyagpótlásra nem nagy szüksége van, sőt ha túl tápoldatozzuk még a virágzása is elmaradhat.

A jégvirág alkalmas vágott virágként is, tartós más élénk színű virágok közé rakva szép csokor készíthető belőle.

Total
11
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szegfu

Egyes szegfűfélék jellemzése és gondozásuk

Következő cikk
árvácska

Kerti árvácska (Viola wittrockiana) jellemzése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek