szegfu

Egyes szegfűfélék jellemzése és gondozásuk

Ma már napjainkban nagyon sok szegfűféle van, melyből szinte alig tudunk választani, amikor szegfűt akarunk ültetni. Igaz, hogy van egyközös jellemzőjük a szegfűféléknek, (az hogy szépek) de a szépségükön kívül mindegyik más és talán más gondozást is kíván.

Pünkösdi szegfű (Dianthus gratianopolitanus) jellemzése, gondozása

Egy kiváló szegélynövénynek ültethető fajta a pünkösdi szegfű, mely hazánkban is honos évelő növény. A fajta között megtalálhatjuk az alacsony vagy közepes növekedésű, talajtakarónak is alkalmas terjedő tövű egyedeket.  Rojtos szélű rózsaszín virágai nyár végén virágoznak. Szereti a napos, világos helyet és a tápanyagban gazdag talajt. Vízigénye átlagos, de soha ne legyen alatta száraz a föld. Alkalmas a másodvirágzásra, az elszáradt virágok eltávolítása után. Magról és tőosztással szaporíthatjuk.

Tengerparti habszegfű (Silene maritima) jellemzése, gondozása

Nyugat-Európa területein őshonos, könnyen gondozható fényre igényes évelő növény a tengerparti habszegfű. Alacsony növekedésű, melynek a levélzete lándzsás szürkészöld. Fodros szirmú kissé felfújt fehér virágai a szár végén találhatók, és a nyár korai szakaszában virágoznak. Jól érzi magát félárnyékban és napos helyen is, illetve sziklakertek, szegélyek kedves kiegészítőjének is alkalmas. A homokos, meszes talajt részesíti előnyben, de bármilyen talaj megfelel ültetéséhez. Mérsékelten öntözzük, folyamatosan, főleg száraz nyár esetén.

Bársonyos kakukkszegfű (Lychnis coronaria) jellemzése, gondozása

Magyarországon a védett növények közé tartozik a bársonyos kakukkszegfű. A növény egy nagytermetű bokros növekedésű évelő, ami élénkrózsaszín virágaival hívja fel a figyelmet magára. A virágzás a tavasz végén, kora nyár elején van. Érzékeny, de nem túl igényes növény, melynek megfelel a félárnyékos és a napos hely is. Előidézhetjük a folyamatos virágzását, ha az elszáradt virágokat virágzás után eltávolítjuk a növényről. A bársonyos kakukkszegfűnek legalkalmasabb a semleges kémhatású talaj, de megél más talajba ültetve is. Átlagos vízigényű, betegségekkel szemben ellenálló növény. Népi elnevezése: Boldogasszony rózsája.

Enyves szurokszegfű (Silene viscaria) jellemzése, gondozása

Az enyves szurokszegfű, melyet szoktak még balkáni enyvesszegfűnek is nevezni egy közepesen magas évelő növény, melynek magyar elnevezése a ragacsos szárának köszönhető. A növény alkalmas évelőkertek és sziklakertek növényének. Fűcsomóra emlékeztető levélzete, a levele fölé magasodó vékony virágszára és gyönyörű lila színű buga virágzata teszi különlegessé a növényt. Tavasz végén és nyár elején, amikor virágba borul a pillangók gyakran látogatott helyévé válik. Kedveli a nyirkos, de jó vízáteresztő képességű talajt, és jól elviseli a gyengébb talajokat is. Betegségekkel szemben jól ellenáll, azonban alkalmanként levéltetvek károsíthatják.

Égőszerelem (Silene chalcedonica) jellemzése, gondozása

A növény Ázsia középső területeiről terjedt el, és hódította meg a hazai kerteket, gyönyörű tűzpiros virágainak köszönhetően. A virágok színe a tűzpiros mellett lehetnek még fehér, rózsaszínű, és narancssárga színűek is. A szárán hozott élénkzöld levelei és félgömböt formázó virágai teszik különleges látványt nyújtóvá. Ültethető napos és félárnyékos helyre is, nincsenek különleges igényei a növénynek, talajtekintetében sem válogatós, fontos a talaj jó vízáteresztő képessége. A virágzási időt meghosszabbíthatjuk, ha folyamatosan levágjuk az elszáradt virágokat. Célszerű az őszi visszametszése is, mivel viszonylag magas szárakat növeszt. A növény szaporítása, mint minden más szegfűféle esetében tavasszal magvetéssel, szárdugványról vagy tőosztással végezhető el.

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
estike

Az estike (Matthiola bicornis) ültetése és gondozása

Következő cikk

A jégvirág (Euphorbia marginata) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek