A primulák (kankalinok) jellemzői, gondozása, ültetése és fajtái

Hamarosan itt a tavasz, és az ilyenkor legjellemzőbb korai hagymások mellett, egyre nagyobb teret hódítanak a szivárvány minden színében pompázó primulák, vagy más néven kankalinok.  A hagymásokhoz hasonlóan, ők is azt jelzik: közel már a tavasz!

A primulák jellemzői

A primulák (kankalinok) a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartoznak. Nemzetségük elnevezése a latin primus szóból eredeztethető, aminek a jelentése első, ami szintén arra utal, hogy a virágok elsőként, kora tavasszal bontogatják szirmaikat.

Alacsony termetű, lágyszárú növények, elsősorban kerti növények, de cserepes, virágzó szobanövényként is gyakran lehet vele találkozni. Sok fajuk télálló, évelő, ám van közöttük olyan is, amelyek csupán egyévesek.

A primulák gondozása

A primulák, más növényekhez hasonlóan, érzékenyek a túlöntözésre, ezért az öntözővízzel csínján bánjunk! Ahhoz, hogy a növények jól érezzék magukat a meleg és száraz levegőjű lakásokban, és sokáig gyönyörködhessünk virágaikban, tegyük a cserepüket egy nagyobb méretű virágkaspóba, melybe kavicsokat vagy agyaggolyókat helyeztünk előzőleg. Így a növény gyökerei nem fognak pangó vízben állni, ám az állandó párásítás biztosított lesz számára. Ha elmúltak a fagyok, kiültethetők a kertbe, főleg világos, de napfénytől védettebb helyre.

A primulák fajtái

A primuláknak számtalan fajtája ismert, melyek közül, mi is bemutatunk néhányat:

 • Kerti kankalin (Primula x polyantha): alacsony termetű évelő növény, a tavaszi kankalin és a szártalan kankalin keresztezéséből született. Lombos fák árnyékában érzi a legjobban magát.
 • Szobai kankalin (Primula obconica): élénk színű, tömött virágokkal rendelkezik, levelei kissé szőrösek.
 • Sudár kankalin (Primula elatior): tömött, ernyős virágait áprilisban hozza, tőlevélrózsát nevel,
  Primula elatior

  levelei tojásdadok. Jó vízáteresztő képességgel rendelkező talajban, napos vagy félárnyékos helyen érzi magát legjobban.

 • Tavaszi kankalin (Primula veris): szintén tőlevélrózsás faj, levelei, virágai és gyökere gyógyhatással rendelkezik. Ernyő formájú virágokkal és hosszúkás levelekkel rendelkezik. Jól mutat szegélynövényként.
 • Rózsa kankalin (Primula rosea): évelő növény, alacsony termetű, kora tavasszal hozza rózsaszínű virágait, nyirkos, félárnyékos helyeken érzi jól magát.
 • Szártalan kankalin (Primula vulgaris-hibridek): Az üzletekben általában kapható primulák ún. szártalan kankalinok, melyek a sudár kankalin és a tavaszi kankalin keresztezéséből születtek. Számtalan hibridjét termesztik, emiatt rendkívül változatos színekben elérhetők. A virágok rendkívül rövid száron fejlődnek, így a szárak nem láthatók, innen az elnevezés is. A nagyméretű virágok gömböt formálnak, közvetlenül a levelek fölött helyezkednek el. December közepétől március végéig nyílnak, jellemző nőnapi virágok.
  Primula veris

Milyen növényt vásároljunk?

Mielőtt a növényt a kosarunkba helyeznénk, vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban! Legyen rajta legalább 8-10 nyitott virág, és az sem baj, ha még bimbók is vannak rajta, hiszen így hosszabb ideig fog virágozni. Ha a cserépből kiemeljük a növényt, és fehérek a gyökerei, akkor egészséges, viszont ha több sárga levelet is látunk a növényen, akkor az túlöntözésről árulkodhat.

 

Total
4
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A tavasz hírnökei

Következő cikk

Idén a vetési konkoly az év vadvirága

Kapcsolódó cikkek