mesevirág

A mesevirág jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

A fokföldi ibolyához és a fokföldi kankalinhoz vagy a gloxíniákhoz hasonlóan a mesevirágok (Achimenes) is a csuporkafélék, más néven a bársonylevélfélék (Gesneriaceae) családjába tartoznak, amely családba mintegy 148 nemzetség tartozik. Érdemes megismerni őket, mert csodálatos virágokkal rendelkeznek és gondozásuk sem túl bonyolult. Ha betartunk néhány alapvető tudnivalót, akkor hosszú évekig örömünket lelhetjük bennük.

A mesevirág jellemzői

A mesevirág (Achimesen x hybrida) Mexikóból és a trópusokról származó, évelő növény. Nálunk csak teleltetéssel éli túl a téli hidegeket, hiszen a trópusokról származik, így szobanövényként működik. Nyáron kitehetjük a szabadba is, de ahogy jönnek a hűvösebb hőmérsékletű őszi éjszakák, úgy teleltetőhelyre vagy lakásba kell vinnünk.

mesevirág

Gyöktörzses növény, rizómái vannak. Levelei szőrösek, fogazottak, ovális alakúak és átellenesen állnak. Virágai tölcsér alakúak, élénk színűek, ma már – hála a nemesítéseknek – nagyon sokféle színváltozatban megtalálhatók, így rózsaszín, lila, piros, sárga, mintásak, stb. Virágait a nyár folyamán és ősz elején hozza. Egészen októberig virágzik.

A mesevirág igényei és gondozása

A növény tűző naptól védett, de világos, félárnyékos helyet kedvel. Helyezzük ablak elé, ablakpárkányra, de a nyári tűző nap erejétől óvjuk, a legjobb, ha keleti, nyugati vagy esetleg északi fekvésű ablakba helyezzük. Ha erős napfény éri, attól a leveleit is és a virágait is eldobhatja, és olyan súlyosan károsodhat, hogy akár bele is pusztulhat. Nyáron kitehetjük a szabadba, de válasszunk számára félrányékos helyet, ahol védve van a tűző naptól.

Kedveli a párásabb környezetet (ne felejtsük el, hogy a trópusokról származik, így ugyanolyan klímát igényel, mint amiben ott része volt), emiatt tartsuk földjét nyirkosan, ám vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt, mert abba szintén elpusztulhat. A legjobb, ha a növény cserepét kaviccsal megtöltött tálcára, cserépalátétre állítjuk, így folyamatosan biztosított számára a megfelelő páratartalom. Célszerű a cserép aljára is vékony kavicsréteget szórni, úgy tölteni fel földdel a cserepét, így a felesleges víz könnyen el tud távozni, nem károsítja a növény gyökereit. Mivel a növény levelei nem jó, ha közvetlenül érintkeznek a vízzel (ez a levelek barnulását okozhatja, hasonlóan a fokföldi ibolyáéhoz), ezért kézi párásítóval is csak óvatosan párásíthatunk a közelében.

mesevirág

Öntözni akkor szükséges, ha már inkább száraz a földje, öntözzünk mindig langyos, lágy esővízzel. Nem kedveli a hideg vízzel való öntözést. Novembertől már egyáltalán ne öntözzük, így lehetővé tesszük számára, hogy felkészüljön a téli nyugalmi periódusára. Teleltetni kb. 10 C fokos hőmérsékletű helyiségben szükséges az öntözés teljes mellőzése mellett. A teleltetéséhez nem szükséges fény, tehát pincében is megoldható, ha ott kb. 10 C fokos a hőmérséklet. Tavasszal vigyük újra melegebb helyiségbe, ültessük át, és öntözzük meg.

Talaját tekintve válasszunk számára laza szerkezetű, enyhén savas ültetőközeget. Virágzás idején tápoldatozzuk rendszeresen (kb. kéthetente).

A mesevirág szaporítása

A mesevirág szaporítása a gyöktörzseinek szétosztásával lehetséges. Ezeket a rizómákat ültessük külön cserépbe vagy virágládába, nem túl mélyre, 2/3 rész virágföld, 1/3 rész perlit keverékébe. Tartsuk a talaját állandóan nedvesen, alulról öntözve, hamar megerednek. Ha már elég nagyok a növénykék, ültessük át nagyobb cserépbe vagy virágládába.

Egy kb. 14 cm-es cserépbe 3 rizómát érdemes elültetni, így szép bokros növényünk lesz majd. Amikor a hajtások elérik a kb. 10 cm-es hosszt, akkor érdemes visszacsípni a végeiket, ami bokrosodásra készteti a növényt, így több bimbót és virágot fog majd hozni.

A mesevirág kártevői és betegségei

Ha betartjuk a gondozási alapelveit a növénynek, akkor sokáig élvezhetjük látványát, és nem kell betegségektől tartanunk. Időnként előfordul, hogy takácsatkák vagy liszteskék támadják meg, ebben az esetben minél hamarabb különítsük el a növényt a többitől, és kezeljük a megfelelő szerrel.

Az öntözési hibák (ld. fentebb) levélfoltosságot idézhetnek elő.

Total
7
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
közönséges cickafark

Közönséges cickafark: gondozása, szaporítása, felhasználása

Következő cikk

Az árnyékcsuporka (Episcia) jellemzése, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek