Az árnyékcsuporka (Episcia) jellemzése, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Egy újabb tagját szeretnénk bemutatni a bársonylevélfélék vagy csuporkafélék (Gesneriaceae) nagy családjának, az episciákat vagy árnyékcsuporkákat.

Az árnyékcsuporka jellemzői

Az (skarlátvörös) árnyékcsuporka (Episcia cupreata) egy igen mutatós futó habitusú szobanövény.  Közép- és Dél-Amerikában, Brazíliában és Nyugat-Indiában őshonos, a trópusi, szubtrópusi területeken él. Eredeti élőhelyén örökzöld, évelő növény. Rokona a fokföldi (afrikai) ibolyának vagy a gloxíniának. Levelei ovális alakúak, bársonyosak, enyhén hólyagosak, színük barnászöld, ezüstös erezettel. Apró, cső alakú piros (skarlátvörös árnyékcsuporka) vagy rózsaszín színű virágai szinte egész nyáron virítanak. Az Episcia dianthiflora nagyobb méretű, fehér színű, rojtos virágokat hoz.

Az árnyékcsuporka kedvelt színes levelei, hosszantartó virágzása, és apró, kedves virágai miatt is. Könnyen nevelhető, és könnyen virágzásra bírható. Futó habitusa miatt függő kosárban is jól mutat a lakásban.

Az árnyékcsuporka igényei, gondozása

Az árnyékcsuporka igen magas páratartalmat igényel. Környezetét permetezzük rendszeresen lágy vízzel (esővízzel) és helyezzük a cserepét egy kavicsokkal teli cserépalátétre, így folyamatosan biztosítható számára a kellő párásság.(Vigyázzunk, hogy a leveleket ne érje víz közvetlenül!) Ugyanakkor vízigénye csupán közepes, télen csak mérsékelten öntözzük. Nyáron lehet hetente öntözni, de vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt. Tápoldatozni tavasztól őszig szükséges (havonta csupán egyszer), ugyanolyan tápoldattal, amit az afrikai ibolyák számára is ajánlanak. Télen ne tápoldatozzuk!

Átültetése minden tavasszal esedékes. Tápanyagban gazdag földbe ültessük. Az átültetés során távolítsuk el a meggyökeresedett sarjhajtásokat, és ültessük egy mérettel nagyobb cserépbe a növényt, ha szükséges. Gyorsan nő, ezért igényli a rendszeres visszavágást, hogy szebben mutasson.

Fényigényes növény, éppúgy, mint a család többi tagja, de ő sem kedveli a közvetlen erős napfényt. Tartsuk világos, napfénytől védett helyen. Viszonylag melegigényes, télen is legalább 16 C fokot igényel. Nem bírja a 10 C fok alatti hőmérsékletet.

Az árnyékcsuporka szaporítása

Az árnyékcsuporka indákat fejleszt, amelyek a talajjal érintkezve legyökereznek, éppen ezért a szaporítása nagyon egyszerű: csak válasszuk le a kifejlődött, gyökeres sarjakat az anyanövényről, és ültessük el.

Az árnyékcsuporka kártevői és betegségei

Túl erős napfénynek kitett helyek az árnyékcsuporka leveleinek színe kifakul, halvánnyá válik. Ha hagyjuk a talaját kiszáradni, akkor arra a levelei szélének barnulásával reagál. 10 C fok alatti hőmérsékleten az árnyékcsuporkák elpusztulhatnak.

A magas páratartalom miatt hajlamos olyan betegségekre, amelyek kedvelik ezt a nedves közeget. Ezek általában gombás megbetegedések, mint a szürkerothadás, lisztharmat vagy tűzelhalás. A magas páratartalom megtartása mellett próbáljunk rendszeres légmozgást is biztosítani (pl. gyakori szellőztetéssel), és leveleire közvetlenül ne fújjunk a párásítóval.

Kártevői szinte ugyanazok lehetnek, mint az afrikai ibolyáknak: leggyakrabban a takácsatkák, pajzstetvek, gyapjas pajzstetvek, levéltetvek támadják meg őket. Ellenőrizzük a növényt rendszeresen, így hamar tudunk reagálni a megjelenésükre.

Más episcia fajták

Egyik fajátja a már említett skarlátvörös árnyékcsuporka, melynek narancsos-pirosas apró virágai vannak. Másik fajtája a már szintén említett nagyobb, fehér virágokkal rendelkező Episcia dianthiflora.

Az Episcia reptans, magyar neve árnyékvirág. Szintén Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik. Szintén kúszó, futó típusú növény, vörös, szőrözött levelekkel. Virágai vörösek, csövesek, egész nyáron virágzik. Igényei hasonlóak, mint a többi Episcia fajtának.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
mesevirág

A mesevirág jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
hamuvirág

A karcsú hamuvirág jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek