közönséges cickafark

Közönséges cickafark: gondozása, szaporítása, felhasználása

A közönséges cickafarkról röviden

A közönséges cickafark, más néven Achillea millefolium, az őszirózsafélék családjába tartozó, szívós évelő növény. Gyógyászati tulajdonságai és a beporzók, például a méhek és a légpárnás legyek vonzására való képessége miatt értékelik. A közönséges cickafark Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában széles körben elterjedt, és gyakran megtalálható erdők, mezők, folyópartok és száraz rétek szélén. Magyarországon őshonos.

Ez a növény akár 80 cm magasra is megnőhet, és finom, aromás leveleiről ismert, amelyek két vagy három szárnyas részre osztva, váltakozva helyezkednek el a száron. Ezért nevezik a közönséges cickafarkot néha “ezerlevelűfűnek” vagy “orvosi cickafarknak” is.

A közönséges cickafark virágai június és augusztus között jelennek meg, és az első virágzás utáni metszéssel ez az időszak októberig meghosszabbítható. A virágok leggyakrabban fehérek, de léteznek rózsaszínűek, narancssárgák vagy pirosak, és ernyő alakú fürtökben helyezkednek el.

A közönséges cickafark értékes táplálékforrás a beporzók számára, annak ellenére, hogy virágai viszonylag kevés nektárt és virágport tartalmaznak. A növény hosszú virágzási időszaka a nyári hónapokban állandó táplálékforrást biztosít a beporzók számára. Ősszel a növény hosszú, barna magokat termel, amelyek megérnek és végül a földre hullanak. Míg egyes cickafarkfajták földalatti gyökérnyúlványokon keresztül terjednek, mások évről évre sűrűn nőnek ugyanazon a helyen.

közönséges cickafark virágzata

Cickafark ültetése és termesztése

Ha cickafarkot szeretne termeszteni, fontos, hogy napos, jó vízelvezetésű, enyhén savanyú vagy semleges, humuszban gazdag talajt válasszon.

A cickafark növényeket október és november között vagy kora tavasszal, márciustól ültethetjük. Ha tavasszal ülteti el őket, ügyeljen arra, hogy rendszeresen öntözze őket, különösen a nyári hónapokban, mivel a fiatal cickafarknövényeknek nagyon kevés gyökere van, és extra nedvességre van szükségük a virágzáshoz.

A cickafark ültetésénél ügyeljen arra, hogy a növények között elegendő helyet hagyjon a növekedéshez. Sok cickafarkfajta nagy csomókban nő, amelyek akár 50 cm szélesek is lehetnek, ezért legalább 45 cm-es ültetési távolság ajánlott. A legjobb eredmény elérése érdekében négyzetméterenként négy-hat cickafark növényt ültessünk.

A cickafark növényeket ágyásban vagy cserépben is nevelhetjük, balkonládába vagy cserépbe ültetéshez pedig kiváló minőségű virágföld, például tőzegmentes, szerves, általános komposzt ideális.

Ügyeljen arra, hogy a cserép aljára egy réteg kavicsot, homokot vagy duzzasztott agyagot tegyen a vízelvezetés javítása, valamint a pangó víz és a gyökérrothadás megelőzése érdekében. A cickafark növény átültetésekor ügyeljen arra, hogy ugyanolyan mélységbe ültesse őket, mint amilyen mélyen az eredeti cserépben voltak.

cickafarkak mezőn

A közönséges cickafark gondozása

A cickafark egy alacsony fenntartási igényű, virágzó évelő növény, amely könnyen gondozható. A metszést késő ősszel végezhetjük, amikor a növény a föld felett kezd hervadni, vagy tavasszal, amikor az új hajtások megjelennek. Ha az elhalt virágokat és szárakat a növényen hagyja a tél folyamán, az extra védelmet nyújthat a fagy és a hideg hőmérséklet ellen.

Sok cickafarkfajta egy szezonban többször is virágzik, ezért a virágok visszavágása a kezdeti virágzás után októberben egy második virágzást is elősegíthet. A cickafark növényeket ritkán kell trágyázni, de egy réteg érett komposzt vagy lassan oldódó szerves trágya tavasszal segíthet a virágzásukban.

Ha a cickafarkot konténerben termesztjük, fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő téli védelemről, hogy megakadályozzuk a gyökérlabda megfagyását. Egy tűlevelű ágakból, gyapjúból vagy jutából készült szigetelés a cserép körül segíthet megvédeni a gyökereket a hideg hőmérséklettől, és biztosíthatja, hogy a cickafark növényei túléljék a telet.

A cickafark gyógyászati felhasználása

A cickafark virágai és levelei görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatású illóolajokat tartalmaznak. A növényt történelmileg sebek és gyulladások kezelésére használták.

A cickafarkkivonatok, kenőcsök vagy tiszta olaj külsőleges használata segíthet a sebgyógyulásban, a bőrgyulladásokban és a menstruációs görcsökben.

A cickafark tinktúrák és teák a kamillához hasonló hatást fejthetnek ki étvágytalanság és gyomorgörcsök esetén.

A cickafark azonban allergiás reakciókat okozhat az érzékeny bőrűeknél, ezért ajánlott orvoshoz fordulni, mielőtt cickafarkot használnánk kezelésre.

Összefoglaló

Közönséges cickafark termesztési feltételek:

 • Vízfelhasználás: közepes
 • Fényigény: Napos, Részleges árnyék
 • Talajnedvesség: Száraz
 • Mésztolerancia: Közepes
 • Szárazságtűrés: Magas

Növény karakterisztika

 • Időtartam: évelő
 • Habitus: Gyógynövény
 • Levélforma: Lándzsás
 • Virágzat: Fej
 • Méret: 20-80 cm között
 • Levélszín: Zöld

Total
1
Shares
3 hozzászólás
 1. Szeretném kérdezni, miért nem jó a tőzeges földkeverék például a cickafark nevelésében?
  Több helyen hallottam már ugyan ezt a feltételezést (Kertész kertje c. műsor), pedig lazítja és víz megtartóbbá teszi az ültető közeget. Talán most kapok rá választ.
  Köszönettel:
  Józsi

  1. A tőzeg erősen savas kémhatású, fajtától függ a pH értéke. A cickafark az enyhén savas, semleges, enyhén lúgos talajban érzi jól magát 5,5-8 pH között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fokföldi kankalin

A fokföldi kankalin (Streptocarpus) jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
mesevirág

A mesevirág jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek