A csodasövény jellemzése, gondozása, igényei

Sokáig nem ismertük, az utóbbi években került a népszerű sövények közé a csodasövény (Ulmus pumila), vagy más nevén szibériai (turkesztáni) szil. A csodasövény nevet valószínűleg azért kapta, mert gyorsan képes zárt növényfalat képezni, két év alatt szinte kerítésként zár. A növény a szilvafélék családjához tartozik, őshonos Mongóliában, Kelet-Szibériában, Észak-Kínában és Koreában is. Európában kisebb mértékben, míg Észak-Amerikában és Ázsiában nagyobb mértékben termesztik.

A csodasövény vagy szibériai szil talajigénye nem nagy, jól fejlődik lazított agyagos, homokos, és kötött talaj típusokon is.

A csodasövény jellemzése

A csodasövény sűrű cserje, vagy tíz- húsz méter magasra növő fa. Ferde törzse alacsonyan ágazik el, lombhullató levelei , keskenyek, kicsik és durván fűrészes szélűek. Virágai kétivarúak, a levél hónaljában tavasszal csomókban jelennek meg. Termése a nemzettségére jellemző lepedék termés.

Élettartama igen hosszú, őshonos hazájában száz-százötven évig is elélhet,és mérsékelt éghajlatú területen is élhet hatvan évig.

A növény lombja jól formázható, ágai sűrűk, melyek jól viselik a metszést, kialakítva szép dús lombozatot alkotnak. Mivel gyors a növekedése, igényli is, hogy nyírjuk, melyet azzal hálál meg, hogy annál sűrűbb lesz. Ha tehetjük, úgy alakítsuk ki a formáját, hogy minden felől érje a leveleket a napfény. Sövényként nagyon jól funkcionál, mivel tompítja  a környezeti zajokat, és felfogja az utcai szennyeződéseket.

A tápanyagban szegényebb talajban, vagy gyenge vízelvezetésű talajba ültetve is szépen egyenletesen fejlődik, meglehetősen igénytelen a talajra.

A csodasövény telepítése

Mielőtt elkezdenénk a telepítést, járjuk körbe a lehetőségeinket, hogy hova szeretnénk ültetni, milyen a növény,  amit telepíteni akarunk, de mindenképpen nyugalmi állapotú növényekkel végezzük a telepítést. Ősszel az ültetést október végétől egészen a fagyok beálltáig megtehetjük, tavasszal március közepétől, amikor már a fagyok megszűnnek, április elejéig történjen meg a telepítés. Tavaszi ültetés esetében rögtön vágjuk vissza a növényt, ha ősszel ültetjük, várjuk meg a tavaszt a visszavágással.

A növényt ültethetjük egy vagy két sorba, ha két sorba történik az ültetés a növényeket egymástól eltolva kötésben helyezzük el a töveket. Természetesen a kétsoros ültetés esetében rövidebb idő alatt lesz dúsabb a sövényünk. Célszerű ültetés után védekeznünk a kiszáradás ellen, melyet megtehetünk azzal, hogy mulccsal megszórjuk a tövek környékét. Mint minden más növény ültetése esetében a csodasövényt is telepítéskor és telepítés után intenzívebben kell öntözni, az öntözés szükségességét a talaj vízáteresztő képessége határozza meg.

Meg kell említeni a csodasövény esetében azt, hogy amilyen gyorsan képes a növekedésre, olyan hamar következhet be a gyors leromlása is a növénynek. Nyolc-tíz év alatt elöregedhet a sövényünk, ezért célszerű az ifjítást időközben elvégeznünk. Ha elöregszik a sövényünk törékennyé, ritkává válhat.

A csodasövény kártevői

A kanyargós szillevéldarázs pusztíthatja, mely nagyon kedveli a növényt, lárvái a szövedékgubókban telelnek ki.

Szőrös hernyók, vagy lombrágó hernyók szabálytalan lyukakat rághatnak a növényen, melytől csúnyák lesznek a levelek, ezek ellen védekezni kell,  beszerezhetők  hozzá megfelelő növényvédő szerek.

Amennyiben csigák lepnék  el a növényt,  szerezzünk be csigaölő granulátumot, melyet mezőgazdasági boltokban vagy kertészeti árudákban lehet kapni.

Total
0
Shares
3 hozzászólás
  1. Én tavsly tavasszal telepitettem csodasövényt.Az idei évben három bokornál majdem sárga szine lett a leveleknek, nem fonnyadt.Mi lehet a gond?

    1. 2022 októberben ültettem a csodasövényt. Gyönyörű volt egész nyáron. Most viszont sárgul. Mi lehet a baja?

  2. Kedves Anna! kb 12 éves, hatalmasra nőtt sövényem van, legalább 60 méter hosszban, egy tanyán. Két hete semmi baja nem volt, most azt látom, hogy gyakorlatilag az összes levél eltűnt róla, csak egész magasan (8-10 méter) vannak levelei. A levelek nagy része lehullott, összezsugorodva a talajon van. A maradék néhány levélen fehér foltok látszanak, és rágásnyomok. Van még esély arra, hogy életben marad, és hoz új levélzetet? Hogyan reagálna egy drasztikus visszavágásra?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jázmin

A sokvirágú jázmin jellemzése, ültetése, gondozása

Következő cikk
hóvirág

A hóvirág jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek