A csodasövény jellemzése, gondozása, igényei

Sokáig nem ismertük, az utóbbi években került a népszerű sövények közé a csodasövény (Ulmus pumila), vagy más nevén szibériai (turkesztáni) szil. A csodasövény nevet valószínűleg azért kapta, mert gyorsan képes zárt növényfalat képezni, két év alatt szinte kerítésként zár. A növény a szilvafélék családjához tartozik, őshonos Mongóliában, Kelet-Szibériában, Észak-Kínában és Koreában is. Európában kisebb mértékben, míg Észak-Amerikában és Ázsiában nagyobb mértékben termesztik.

A csodasövény vagy szibériai szil talajigénye nem nagy, jól fejlődik lazított agyagos, homokos, és kötött talaj típusokon is.

A csodasövény jellemzése

A csodasövény sűrű cserje, vagy tíz- húsz méter magasra növő fa. Ferde törzse alacsonyan ágazik el, lombhullató levelei , keskenyek, kicsik és durván fűrészes szélűek. Virágai kétivarúak, a levél hónaljában tavasszal csomókban jelennek meg. Termése a nemzettségére jellemző lepedék termés.

Élettartama igen hosszú, őshonos hazájában száz-százötven évig is elélhet,és mérsékelt éghajlatú területen is élhet hatvan évig.

A növény lombja jól formázható, ágai sűrűk, melyek jól viselik a metszést, kialakítva szép dús lombozatot alkotnak. Mivel gyors a növekedése, igényli is, hogy nyírjuk, melyet azzal hálál meg, hogy annál sűrűbb lesz. Ha tehetjük, úgy alakítsuk ki a formáját, hogy minden felől érje a leveleket a napfény. Sövényként nagyon jól funkcionál, mivel tompítja  a környezeti zajokat, és felfogja az utcai szennyeződéseket.

A tápanyagban szegényebb talajban, vagy gyenge vízelvezetésű talajba ültetve is szépen egyenletesen fejlődik, meglehetősen igénytelen a talajra.

A csodasövény telepítése

Mielőtt elkezdenénk a telepítést, járjuk körbe a lehetőségeinket, hogy hova szeretnénk ültetni, milyen a növény,  amit telepíteni akarunk, de mindenképpen nyugalmi állapotú növényekkel végezzük a telepítést. Ősszel az ültetést október végétől egészen a fagyok beálltáig megtehetjük, tavasszal március közepétől, amikor már a fagyok megszűnnek, április elejéig történjen meg a telepítés. Tavaszi ültetés esetében rögtön vágjuk vissza a növényt, ha ősszel ültetjük, várjuk meg a tavaszt a visszavágással.

A növényt ültethetjük egy vagy két sorba, ha két sorba történik az ültetés a növényeket egymástól eltolva kötésben helyezzük el a töveket. Természetesen a kétsoros ültetés esetében rövidebb idő alatt lesz dúsabb a sövényünk. Célszerű ültetés után védekeznünk a kiszáradás ellen, melyet megtehetünk azzal, hogy mulccsal megszórjuk a tövek környékét. Mint minden más növény ültetése esetében a csodasövényt is telepítéskor és telepítés után intenzívebben kell öntözni, az öntözés szükségességét a talaj vízáteresztő képessége határozza meg.

Meg kell említeni a csodasövény esetében azt, hogy amilyen gyorsan képes a növekedésre, olyan hamar következhet be a gyors leromlása is a növénynek. Nyolc-tíz év alatt elöregedhet a sövényünk, ezért célszerű az ifjítást időközben elvégeznünk. Ha elöregszik a sövényünk törékennyé, ritkává válhat.

A csodasövény kártevői

A kanyargós szillevéldarázs pusztíthatja, mely nagyon kedveli a növényt, lárvái a szövedékgubókban telelnek ki.

Szőrös hernyók, vagy lombrágó hernyók szabálytalan lyukakat rághatnak a növényen, melytől csúnyák lesznek a levelek, ezek ellen védekezni kell,  beszerezhetők  hozzá megfelelő növényvédő szerek.

Amennyiben csigák lepnék  el a növényt,  szerezzünk be csigaölő granulátumot, melyet mezőgazdasági boltokban vagy kertészeti árudákban lehet kapni.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jázmin

A sokvirágú jázmin jellemzése, ültetése, gondozása

Következő cikk
hóvirág

A hóvirág jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek