hóvirág

A hóvirág jellemzése, gondozása

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné. Amikor már nagyon várjuk, hogy eljöjjön a tavasz, engedjen a tél a szorításából, elsőként köszöntenek bennünket a tavasz első hírnökei a hóvirágok (Galanthus nivalis). Még a hó alatt kezd növekedni, bontogatni szirmait és akkor sem rendül meg, ha újabb hideg vagy hóesés késlelteti, hogy eljöjjön a jó idő.

A hóvirágot a remény szimbólumának tartják, a legenda szerint ez a kis növény jelentett vigasztalást szépségével az Édenkertből kiűzött emberpárnak. A keresztény kultúrában gyakran látható Szűz Máriával ábrázolva.

A hóvirág neve latinul hófehér tejvirágot jelent, a népnyelvben még hívják fehér tavaszika, Gergely napi  virágnak, vagy árva virágnak is.

Hazánkban az őshonos kikeleti hóvirág 2005 óta védett növénynek számít, oltalom alatt áll, az egész Európai Unió területén.

A hóvirág jellemzése

hóvirágEgyik talán legismertebb növénynemzetsége az amarilliszfélék családjának az évelő hóvirág (Galantus). A Pireneusoktól, Közép-és Dél  Európán át, megtalálhatók egészen Közel- Keletig. A legkülönlegesebb fajjal Görögországban találkozhatunk, mely nem tavasszal, hanem ősz elején , októberben hozza virágait. Hazánkban négy faj ismert: az őshonos kikeleti hóvirág, a kerti pompás hóvirág,  redőslevelű hóvirág, és a  levantei hóvirág.

A hóvirágok kora tavasszal, lombos erők aljában jelennek meg először, amikor a hó elkezd olvadni. A növény először a föld felszíne  alatt telelő hagymájából fejlődik, táplálkozik. A növény a virág mellett két levelet visel, melyeken több egy irányba futó erezet látható. A magvait a növény zárt termőben alakítja ki, ugyan úgy mint a többi zárvatermő növényre jellemző. Egyforma takarólevelei a virágoknak nem különülnek el csésze- és sziromlevelekre.

A hóvirág ültetése, gondozása

A növény ültetési ideje ősszel, szeptembertől október végéig tart. Szépsége jobban érvényesül csoportosan ültetve, de egyenként ültetve is a hagymák pár év alatt csoportossá válnak.

A hóvirág a félárnyékos helyen fejlődik legjobban, ültethetjük nyugodtan lombhullató fák alá, cserjék árnyékába, hiszen eredeti élőhelye is az üde vagy félszáraz  erdők lombos területe. Fenyők alatt nem érzi jól a hóvirág magát.

Nagyon egyszerűen nevelhető a hóvirág, szinte semmilyen gondozásra nincs szüksége. Az ültetés előtti istállótrágyát vagy komposztot évről évre több és szebb virágokkal hálálják meg. Mivel nagyon gyors a szaporodása, célszerű három-négy évente a hagymákat szétültetni.

A hóvirág szaporítása

A hóvirágot magról is szaporíthatjuk, ha hagyjuk a növényt virágzás után beérni és megvárjuk, hogy magokat hozzon. Ebben az esetben a hagymák is regenerálódnak, mely a következő év virágzása szempontjából fontos tényező.

Hagymával történő szaporítás esetén, amikor a levelek elszáradnak, szedjük fel óvatosan a hagymákat, vigyázzunk, hogy ne sérüljenek, válasszuk szét a fiókhagymától és ültessük el újra.

Téli védelemre nagyon alkalmas ott hagyni az ősszel lehullott leveleket, melyek a fontos tápanyagforrást is biztosítják a növény számára.

Hóvirág fajtái

kikeleti hóvirág
Kikeleti hóvirág

Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

Dél-Európa hegyvidékein, Európa középső területein lomhullató erdőkben él. Hagymájuk rendkívül erős toxint tartalmaz.

redőslevelű hóvirág
Redőslevelű hóvirág

 

 

 

 

 

Redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus)

Dél-Ukrajnából és Dobrudzsából származik a redőslevelű hóvirág. Február végén – március elején nyílik.  Zöldek a levelei, a főbb erek mentén kissé redősek. Kocsánymagassága húsz centiméter.

 

 

levantei hóvirág
Levantei hóvirág

Levantei hóvirág (Galanthus fosteri)

A Földközi-tenger keleti partvidékén, Libanon, Szíria és Törökország délkeleti hegyvidékein él. Hasonlít a pompás hóvirágéhoz megjelenésében, de levelei sosem szürkések mindig élénk zöldek . Magról jól szaporodik, de hazánkban csak az Alcsúti Arborétumban él jelentősebb állománya.

Pompás hóvirág
Pompás hóvirág

 

 

 

 

 

 

Pompás hóvirág (Galanthus elwesii)

A pompás hóvirág a Balkánon, Dél-Ukrajnában, és  Kis-Ázsiában őshonos növény. Egészen nagy termetű, kocsánya 15–20 cm magas is lehet. Ezzel találkozhatunk a kiskertekben. Már novemberben kihajt, és van amikor december végén virágozni kezd.

Total
20
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A csodasövény jellemzése, gondozása, igényei

Következő cikk
krókusz

A krókusz vagy kerti sáfrány jellemzése, ültetése, gondozása

Kapcsolódó cikkek