A kerti porcsin vagy nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) jellemzése, ültetése és gondozása

Erdélyben kővirágnak, máshol délike, jégvirág, kukacvirág, nyílócska, kőrózsa és még számos elnevezéssel illetik a porcsinfélék családjába tartozó növényfajt, a porcsinrózsát. A porcsinrózsa Uruguay, Argentína és Dél-Brazília területén őshonos növény, onnan terjedt el szerte az egész világon. Szinte minden kertben megtalálható, megjelenése varázslatos látványt nyújt.

A kerti porcsin vagy nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) jellemzése

A porcsinrózsa mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti növény, mely alkalmas sziklakertekbe, virágágyásokba, virágládákba ültetve is. Mivel nem válogatós a talajban, még a rossz minőségű talajon is megél, ültethető bármilyen helyre, de a napsütötte helyet előnybe részesíti. A pozsgás növény elterülő vagy terjedő hajtású körülbelül tíz-tizenöt centiméter hosszú. Hengeres, hosszúkás, húsos csomókban növő levelei két és fél centiméter hosszúak. Csésze formájú virágai a hajtások végein nyáron, júniustól kora őszig nyílnak, főleg napsütésben. A virágok színei nagyon változatos, előfordul a sárgától a narancs, a rózsaszín a vörös, és fehér színű változatig.

A népi gyógyászatban rokonát a kövér porcsint, zöldségnövényként hasznosítják. Készítenek belőle salátákat, főzeléket egyaránt.

A kerti porcsin vagy nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) ültetése és gondozása

Ha palántáról ültetjük a növényt, akkor május végétől ültethetjük ki a kertbe. Ha magról történik az ültetés, akkor valamivel korábban szórjuk el a magokat. A porcsinrózsa jól bírja a szárazságot, ezért ültethetjük sziklakertbe vagy balkonládába is. Teraszon vagy erkélyen nevelve az ültető edénybe keverjünk a virágföldhöz kevés homokot, és locsoljuk ritkán, havonta egyszer az öntöző víz mellé adjunk kevés tápoldatot is. A virágágyásba ültetve lehetőleg olyan növényekkel társítsuk, melyek ugyanúgy szárazságtűrőek, ilyenek lehetnek az illatos ternye, a záporvirág vagy a levendula. Kifejezetten igénytelen növény, szegélyként is ültethető.

A kerti porcsin egynyári dísznövény, azonban a magjait ősszel szétszórja, így évről évre kihajt anélkül, hogy ültetnénk.

Total
27
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A sétányrózsa (Lantana camara) jellemzése és gondozása

Következő cikk

A sarkantyúfű (Delphinium) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek