A sétányrózsa (Lantana camara) jellemzése és gondozása

Hála a kertészeknek, hazánkban is egyre jobban terjed, és egyre többen ültetnek sétányrózsát vagy másik nevén színváltó virágot, az örökzöld díszcserjét.

A brazíliai trópusi-szubtrópusi területeken gyomnövényként terjedt el, Európa területeire gyógyhatásának köszönhetően került be a spanyolok által. Sok területen gyomnövényként szaporodik, a madarak a magvakat gyorsan szétszórják. A növény Dél-Amerikában őshonos, de látványos virágainak köszönhetően meghódította egész Európát.

Milyen jellemzői vannak a sétányrózsának?

Ismert fás és bokros változata is, mindkettőnek kialakítható, többnyire egy-két méter magasra növő díszcserje. Erőteljes gyökérzete gyorsan fejlődik, metszéssel formára alakítható, karcsú ágrendszerének köszönhetően. Jól társítható a muskátlival, petúniával és más vasfűfélékkel, jól mutat erkélyen, kertben egyaránt.

A növény sötétzöld levelei közvetlenül a sudár ágak mentén nőnek, melyeken átellenes, egyesével álló redőzött, hosszúkás alakúak. A hajtások és a levelek is szőrösek. A verbénához hasonló domború virágzatok a hajtáscsúcsokon fejlődnek és tavasztól késő őszig nyílnak, mindegyik virág aprócsöves és központi szemes. A virágokat a méhek és a pillangók nagyon kedvelik, mivel a levelek és a virágok is citrom illatot árasztanak. A virágok színe között megtalálható a sárga, a narancssárga, a vörös, a fehér és a rózsaszín változat is. Ezek a színek színváltásra képesek, látványuk lenyűgöző.

A sétányrózsa termése bogyótermés, a bogyók színe lilás-bordó, majdnem fekete. Éretlenül, zölden mérgező. Amikor a magok érettek, a színük bordó színű. A növény minden része mérgező, lehetőleg kisgyermekek ne férjenek hozzá.

A sétányrózsa ültetése és gondozása

A sétányrózsa egy aránylag könnyen nevelhető dísznövény, még kezdő kertészkedők is bátran próbálkozhatnak ültetésével. A növény nevelhető edényben, cserépben, szabadban tartva. A növény teleltetéséről gondoskodni kell, mivel érzékeny a fagyra, télen is szüksége van tíz-tizenöt fokos melegre. Télen is biztosítsunk számára világos, lehetőleg napfényes helyet, mivel leveleit ekkor sem hullajtja le. Szárait visszavágva teleltetjük a sötét helyen is, tavasszal újra hajt. Öntözni télen csak nagyon ritkán kell.

Talajban nem válogat, fejlődik a talaj szerkezetétől függetlenül, de a tápanyagban gazdag dús környezetben szebben, gazdagabban virágzik. A talaj jó vízáteresztő legyen és pangó víz ne álljon a növény alatt.

A közvetlen tűző naptól védeni kell, félárnyékos helyen kevésbé virágzik. Öntözése rendszeres legyen mivel nagy a vízigénye, de földjét két öntözés között hagyjuk kiszáradni. Jól tűri a szárazságot, de olyankor a virágok száma kevesebb lesz. Az elszáradt virágokat nyáron folyamatosan távolítsuk el a növényről, serkentve ezzel a folyamatos virágzásra.

Átültetését tavasszal végezzük, ha szükségesnek találjuk, ilyenkor vágjuk vissza, ebben az esetben szebben bokrososodik és a virágok is szebbek lesznek.

A sétányrózsa szaporítása

A sétányrózsa különösen jól szaporítható dugványhajtásról, melyhez a tavaszi metszéskor levágott hajtásokról a leveleket távolítsuk el, majd laza földkeverékbe ültessük be. Ilyenkor a hajtás gyorsan meggyökeresedik és a megfelelő méret elérése után új virágokat fejleszt.  Magról történő szaporítás lassúbb folyamat, a magokat tavasszal egy éjszakai áztatás után kell elültetni. A csírázás folyamatos húsz fok feletti hőmérsékleten is eltarthat három hónapig is. A magról ültetett növény az első évben még nem virágzik.

Total
56
Shares
3 hozzászólás
  1. Jónak és hasznosnak találom a cikkeiket.
    Nyomtatott anyag nehezen olvasható, mivel egymásra ir a program, a programozóval ki kellene javitani.
    Tiszt.

    Kiss Zoltán

  2. Nagyon örülök ennek az oldalnak, mivel a kedvenc kerti növényem a sétány rózsa. Érdekes, hogy már több kertészetben is kerestem ennek szép növénynek az évelő változatát és mindenűt azt mondták, hogy nincs. Most azt olvasom, hogy létezik fa szerű változata amit szívesen vásárolnák, azt gondolom, hogy nagy dézsába ültetném, mert van napfényes télen is 5 C fokon tartott szobám a leanderek is évek óta ott telelnek és szépen virágoznak nyáron. Meg köszönném, ha tájékoztatást kaphatnék, hogyan jutatok ilyen évelő változathoz tisztelettel: szorbaka@gmail.com

    1. Azert mondjak, hogy nincs evelo valtozata, mert kint telen elpusztul, de ha beviszi az 5 fokos helyisegbe, akkor at fog telelni locsolas mellett, es a szara is meg fog fasodni az evek soran.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A kerti porcsin vagy nagyvirágú porcsin (Portulaca grandiflora) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek