aszter

Az évelő őszirózsa (Aster) nevelése, gondozása, szaporítása

Egyik legnépszerűbb virág, ami megtalálható szinte minden virágoskertben: az őszirózsa. A növény lehet egynyári és vannak évelő fajtái is. Nemzetségét tekintve a fészekvirágzatúak családjába tartozik, mintegy hatszáz körüli fajt tartanak számon.

Nevéből kiindulva azt gondolhatjuk, hogy az őszirózsa ősszel hozza virágait, de a dísznövények között a színes fajtaválasztékoknak köszönhetően, találunk tavasztól egész nyáron át tartó és őszi virágokat is. Színe nagyon sok színárnyalatban megtalálható és vágott virágként is hosszú ideig eltartható.

Szaporítani magvetéssel vagy tőosztással tudjuk. Viszonylag igénytelen növény, mely laza jó minőségű talajt és sok napfényt igényel. Ültethető sziklakertbe, szegélyként és virágágyásba is, bárhová történik telepítése, mindenütt szépen mutat.

aszter

Az évelő őszirózsák, aszterek fajtái és gondozásuk

Alpesi őszirózsa (Aster alpinus)

 

Kanadából és az Egyesült –Államokból származik, melyet akár sziklakertbe is ültethetünk és évelőszegélynek is kiválóan alkalmas. Szereti a napos helyet, de félárnyékos helyre ültetve is jól érzi magát. A talaj legyen megfelelően nedves egész nyáron át, és jó vízelvezető legyen a talaj, amibe kerül. A téli fagyokat átvészeli, önmaga szórja szét a magokat. Április- május hónapban kezdi hozni virágait.

 

Korai őszirózsa (Aster tongolensis ‘Wartburgstern’)

Magassága majdnem fél méter is lehet, terjedő tövű, bokros évelő, mely igen gazdagon virágzik. Sötétzöld, ülő levelei tojásdadok, kissé molyhosak és ép szélűek. Tavasz végén kezd virágozni és egész júniusban virágzik. Szereti a napos helyet, olyan helyet válasszunk számára ahol éri a napfény. A méhek is kedvelik virágzáskor, évelő ágyak kiváló díszítője lehet.

Csillag őszirózsa (Aster amellus)

Igen magas alapfajú, negyventől hetven centiméterig nő. A kerti fajták napos helyet igényelnek, és jó vízgazdálkodású talajt. A csöves virágok közepe sárga színű, a fészek peremén lévő nyeles virágok pedig kékek. Augusztustól októberig virágzik.

Törpe őszirózsa (Aster dumosus)

Amerika keleti vidékein őshonos, ott kora ősszel virágzik, egy hónapon keresztül. A virágzatok bókoló vagy elfekvő szárán keskeny levelei átellenesen fejlődnek. Laza sátorban nyílnak a virágzatok. A sárga csöves virágokat a sugárvirágok fehér szirmai veszik körül.

Vannak kúszó gyöktörzsű törpe őszirózsák, melyek hosszúkás lándzsás levelekkel rendelkeznek és szeptember-októberben virágoznak. Az ágas sátorozó virágzatban lévő fészkek rózsaszínű vagy liláskék árnyalatúak valamint fehérek. Sűrű ültetésben tömött szőnyeget képez, szabad térállásban formás párnákat. Humuszos, jó vízáteresztő képességű talajban gazdagon hozza virágait. Félárnyékos vagy napos helyre ültessük, és közepesen öntözzük. A korai fagyokat jól tűri. Egészen október közepéig virágzik.

Hanga őszirózsa (Aster ericoides)

Változatos méretű és megjelenésű növény. Hangaszerű levelei és apró virágai a többi fajtól jól megkülönböztetik. Terebélyes évelő növény dúsan elágazó szárakkal , apró szálas, vagy lándzsás levelekkel.

Szára kezdetben zöld, majd később barna színűre változik. Néhány kerti fajtája fehér vagy világoskék virágot nevel. Virágzási ideje késő ősz, októbertől novemberig tart. Egyik legkésőbb virágzó évelő növény.

Szereti a közepesen kötött meszes talajt. Évelőágyba ajánlott az ültetése, öntözést nem igényel, igen szárazságtűrő.

Total
28
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
íriszfajták

A nőszirom (Iris) fajtái

Következő cikk
őszirózsa

A kerti őszirózsa ültetése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek