Home Szobanövény A ciklámen (Cyclamen persicum) gondozása, szaporítása, betegségei

ciklámen gondozása
Tetszett a cikk?

A ciklámen a legszebb szobanövények közé tartozik, inkább a téli időszakban gyakori ajándéknövény, és mivel a növények sokáig virágoznak, igen népszerűek. Törékeny virágainak alakja olyan, mintha egy kislány csókra nyújtaná az ajkát.

A ciklámen gondozását tekintve nem tartozik a legegyszerűbb növények közé, elvirágzás után gyakran elpusztul a növény is. Pedig ha körültekintően járunk el, akkor meghálálja a gondoskodást és akár évekig is gyönyörködhetünk benne.

A ciklámen évelő, gumós növény, a Földközi-tenger vidékéről származik, a természetben is megél, főleg a görög szigeteken vagy Törökországban gyakori az elterjedése. Legrégebbi említése az 1700-as évekre tehető, már ekkor elkezdték nemesíteni, ám ekkor még 4-5 évet is igénybe vett, amíg az elvetett magból virág lett. Azóta sokat fejlődtek a nemesítők: ma már mindez csak egy évet vesz igénybe.

Színváltozatok

Az egyik legkedveltebb szobanövényünk többféle színben kapható: legelterjedtebb a ciklámen, de van fehér, vörös vagy többszínű változatban is. Vannak sima és fodrosszélű növények is. A nemesítéseknek köszönhetően léteznek egészen apró változataik, amik ugyanolyan erősek, mint a nagyobb változatok.

ciklámen

Gondozása

A ciklámen csak a hűvös helyeket kedveli, a legjobban egy hűvös, északi ablakban érzi magát, ahol nem éri a napfény. A vizet kedveli, mindig alaposan öntözzük meg, ám soha ne a gumóra öntsük a vizet, hiszen így a növény könnyen elrothad.

Sok más növényhez hasonlóan a ciklámennek is van nyugalmi időszaka, ez a virágzás befejeztével kezdődik meg. Ilyenkor csak mérsékelten öntözzük, és kevesebb trágyát is igényel ekkor. Nyáron kitehetjük egy kicsit a kertbe vagy az erkélyre, de szigorúan csak árnyékos helyre. A növény fagyérzékeny, ezért a fagyok megjelenése előtt vigyük be őket a házba!

Szaporítás

Elhivatott kertészkedők kísérletet tehetnek a növény szaporítására is. A legegyszerűbben gumóosztással szaporítható: a nyugalmi időszakban vágjuk ketté a gumóját középen. A vágási felületet kezeljük gomba elleni porral, majd a fél gumókat ültessük külön cserepekbe.

Magról is szaporítható a ciklámen, ez azonban kicsit bonyolultabb megoldást jelent. Először is a virágokat be kell poroznunk: ezt egy ecset segítségével elvégezhetjük (az ecsetre rázott virágport kenjük rá a bibére). Ha ez megvan, ezután a növényt csak mérsékelten öntözzük, és tegyük 10°C-os helyiségbe. A magok május-június hónapokban csíráznak, a magtokokat a szárral együtt vegyük le.

A magokat speciális földkeverékbe ültessük, a legalkalmasabb erre egy virágláda. A föld mindig legyen nedves, és állítsuk a ládát kb. 18°C-os, sötét helyre. Teljes sötétséget kell a magoknak biztosítanunk, mert csak sötétben fognak a magok kicsírázni. 3-4 hét múlva világosabb helyre tehetjük a növényt, és ha kikeltek a növények, ritkítsuk meg őket: csak az életerős egyedeket hagyjuk meg! Ha a növénykék már hoztak egy-két levelet, akkor a pici gumókat ültessük cserepekbe úgy, hogy a föld teljesen befedje őket, különben a növényke könnyen kiszáradhat.

Betegségek

A ciklámen leggyakoribb betegségei: a szürkepenész, mely egy szürke, gombás lepedék. Barna levélfoltokat és szárfonnyadást okoz, és lehetetlen védekezni ellene.

Ha növényünk csak kis leveleket hoz és kevés virágot, akkor az tápanyaghiányra utal: trágyázzuk meg növényünket tápoldattal.

Ha száraz foltokat fedezünk fel a leveleken és a levélszéleken, akkor ez annak lehet a jele, hogy a növényt vizesen a napra tettük. A levéltetvek is okozhatnak bosszúságot, ezek főleg a levelek fonákján találhatók, kezeljük őket rovarirtó szerrel!

Fontos! A ciklámen nem szereti a levélfényt, a levelek tisztítása csak tiszta vízzel vagy ecettel lehetséges.

Sok ciklámen gyorsan elpusztul, ez a magas szobai hőmérsékletnek és a nem megfelelő öntözésnek tudható be.

1 reply to this post

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...