mini trópusi üvegház

Növény- és virágrendezés – mini trópusi üvegház, avagy florárium

Tartós és szép dísze lehet a lakásunknak ha mini trópusi üvegházzal gazdagítjuk. A tetszetős külsejű trópusi üvegházban uralkodó meleg, párás környezetben a trópusi növények szépen fejlődnek, beültetésük és gondozásuk nem okoz különösebb nehézségeket.

A floráriumkertészet a tizenkilencedik században vált népszerűvé, azt követően, hogy Nathanial Ward nevű orvos rájött arra, hogy egyes növények, különösen a trópusi levéldísznövények fejlődéséhez a zárt üvegtartályok kedvező feltételeket biztosítanak.
Az üzletekben nagyon sok féle méretű és formájú kicsi üvegházat beszerezhetünk. Válasszunk egyszerű üvegből vagy műanyagból készült szép formájú üvegházat, amelyben jól látszanak beültetett növényeink.

 

Mi is az a florárium-elv?

 

Az üvegház alapelve egyszerű: a növény felszívja a talajban lévő vizet, amely a leveleken keresztül visszajut a környezetébe. A víz az üvegen kicsapódik és visszacsorog a földbe. A kiegyensúlyozott mikroklímában tenyésző növények kevés figyelmet igényelnek, és tartósan díszítik otthonunkat.

florarium

 

A növények kiválasztása

florarium3

A mini üvegházak nagyon jól illenek száraz, központi fűtéses lakásokba. Először is tervezzük meg képzeletben a teljes összeállítást, mielőtt még hozzáfognánk a növények kiválasztásához. Ne hagyjuk azonban figyelmen kívül, hogy a kiválasztott növények környezettel szembeni igényei nem térhetnek el egymástól. A kis termetű, változatos színű és felületű leveleket hajtó növények a legalkalmasabbak erre a célra. Az egymás mellé csoportosított, eltérő magasságú és formájú növények érdekes és különleges hatást keltenek számunkra.

 

Mini üvegházba ültethető növények

 

Ilyen növény lehet például a Begónia rex (Tigrismancs begónia), a kényes hegyi pálma (Chamaedorea elegans), a kicsi kúszólevelű kapaszkodó fikusz (Ficus pumila), a hálós levél (Fittonia verschaffeltii), melynek kúszó levelei vörösen erezettek, a tüzérvirág (Pilea involucrata) amelynek tarka foltos leveleit ezüstös vagy bronzos erezet díszíti, a páfrányok, többek között a Pteris (szárnyas páfrány) is.

 

A mini üvegház elkészítése

florarium2

 

Első dolgunk a floráriumot megtisztítani, majd a tökéletes vízelvezetés érdekében három centiméter vastagságban terítsük le az alját sóderral, majd két centiméter vastagságban apróra tört faszénnel.
A következő réteg az enyhén nedves tőzegalapú ültetőközeg, a vízelvezető réteghez képest kétszeres vastagságban. Jobban mutat, ha a földet a természetes hatás kedvéért egyes helyeken kis dombokká formáljuk.
Ezután cseréppel együtt helyezzünk néhány kiválasztott növényt az üvegházba és tervezzük meg a végleges elrendezést. Gondoljuk át hova tesszük majd a köveket. Középre helyezzük a legnagyobb növényt, köré pedig a kisebb növényeket, mohákat.
A köveket úgy helyezzük, hogy a földből kiállva természetes hatást keltsenek. A kisebb növényekkel folytassuk az ültetést, a kisebb mohaféléket kívülre, a növények köré rendezzük, és ne fedjük, hogy a növények nőni fognak, és ehhez elegendő helyre lesz szükségük.

Következő lépésként alaposan permetezzük be vízzel a növényeket és a talajt. Ha a növény házat bezártuk, egy idő múlva enyhe páralecsapódásnak kell megjelennie az üvegen. Ha a növényház falán túl sok nedvesség csapódik le, tartsuk nyitva az ajtót, amíg az üveg meg nem szárad. Ha nem indul meg a páralecsapódás, permetezzük be újra a növényeket.

A kis növényház jól kiegyensúlyozott mikroklímájában fejlődő növények a borotvapengével vagy ollóval is elvégezhető alkalmankénti metszésen kívül kevés figyelmet igényelnek.

Total
12
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
színes levelek

Színes levelű szobanövények: gyönyörködjünk bennük egész évben!

Következő cikk
amarillisz

Az Amarillisz (Hippeastrum) teleltetése

Kapcsolódó cikkek