Home Szobanövény Az Amarillisz (Hippeastrum) teleltetése

amarillisz
Tetszett a cikk?

Szeptember végén aktuálissá válik az amarilliszek nyugalmi periódusának biztosítása. Számos információt olvashatunk ezzel kapcsolatban, attól függően kinek mi vált be jobban. Ha nyáron megfelelően kezeltük a hagymákat, és a nyugalmi időszakot is biztosítjuk számukra, akkor biztosak lehetünk a jövő évi virágözönben!

Szeptemberi teendők

amarilAhogy beköszönt az ősz, anélkül, hogy bármit máshogyan tennénk, mint eddig, az amarillisszel felkészülnek a téli pihenőjükre. Ezt azzal jelzik, hogy ősszel a leveleik fokozatosan elszáradnak, megsárgulnak, a levelekben lévő tápanyag visszajut a hagymába, ezzel is táplálva azt.

A természetes életritmus ezzel meg is kezdődik, a hagymák felkészülnek a téli nyugalmi időszakukra, alkalmazkodjunk mi is ehhez: szüntessük be az öntözésüket, a kertbe kiültetett hagymákat szedjük föl, tegyük őket hűvös helyre, például egy papírdobozba. Itt várjuk meg, hogy a levelek leszáradjanak. Ha jól kezeltük a növényeinket, akkor egy nyáron 1-2 cm-t nőttek a hagymáink, ez a jövő évi biztos virágzás előfeltétele.

amaril2

amaril4

A teleltetés történhet a már említett papírdobozban, ekkor tél végén, január végén, február elején (a lényeg, hogy a pihenési időszak legalább 8-10 hét legyen) kell majd becserepeznünk a növényeinket, vagy maradhatnak a cserepükben, ekkor elkerülhetjük a kora tavaszi ültetést. Akár így, akár úgy járjunk el, a hagymákat tartsuk sötét, száraz, hűvös helyen! Nagyon fontos, hogy a hagymákat ne tegyük műanyag zacskóba, mert ott könnyen befülledhet, megrothadhat a hagyma tavaszig, inkább papírzacskót, papírdobozt használjunk.

Tavaszi teendők

amaril5A téli nyugalmi időszak után ébresszük fel a hagymáinkat, a legjobb akkor, amikor már megjelent a virágkezdemény a hagymák oldalán. Ekkor ültessük el a hagymákat tápdús virágföldbe, ügyelve arra, hogy megfelelő méretű cserepet válasszunk, tekintettel arra, hogy a virágok súlyosak lesznek, így a kisebb cserepeket könnyen felboríthatják. A hagyma felső harmada a föld felszíne fölött legyen. Egyszer kell csak megöntözni és meleg helyre állítani a cserepet. Fény nem szükséges ilyenkor (többen alkalmazzák ebben a szakaszban a papírsisakot a hagymákra, hogy még inkább ösztönözzék a hagymát a virágzásra).

Nagyon fontos, hogy a hagymát csak akkor öntözzük meg újra, ha a virágkezdemény már megjelent! Ettől az időponttól kezdve már öntözhetjük bőségesen és tápoldatozhatjuk is a hagymát.

A nyári időszakban fontos a tápoldatozás és a hagymák méretének növelése ahhoz, hogy újra virágoztatni tudjuk amarilliszeinket, erről azonban már olvashattak ebben és ebben a cikkünkben!

 

 

7 replies to this post
 1. Azután érdeklődöm ,hogy teleltetés előtt a gyökereit távolitsuk e el , vagy simán gyökesestől rakjuk el a téli pihentetésre. Válaszukat előre is köszönöm.

  • Kedves Mihály!
   Teleltetés előtt nem kell eltávolítani az amarillisz gyökereit, gyökerekkel együtt tesszük el.
   Üdvözlettel: Anna

 2. Kedves Anna!

  A névnapomra (október) kaptam cserepes Amarilliszt. Éppen most (november) virágzik, gyönyörű. Kérdésem az lenne,hogy amikor vége a virágzásnak levágjam a leveleket,vagy hagyjam elhervadni? Maradhat ebben a cserépben és ugyanebben elrakjam sötét helyre? Mikor vegyem újra elő?

  Előre is köszönöm a segítséget.

  • Kedves Szabina!
   Az Amarillisz elvirágzása után meg szoktuk várni, hogy a virágszár teljesen elszáradjon, mert abból értékes anyagok jutnak vissza a hagymába. Ugyanígy járunk el a levelekkel is. Mivel az Ön virágja kicsit hamarabb virágzik, mint ahogy szokott (köszönhetően a korai hajtatásnak), ezért virágzás után már nem pihentetném, mert nem valószínű, hogy tavasszal újra virágot hoz. Inkább jövőre kezdeném el felkészíteni a következő évi virágzásra: vagyis tavasszal-nyáron tápdús földbe ültetném, akár a szabadban is, hogy a hagymája növekedjen és szeptembertől hagynám leszáradni a leveleit, ekkor vinném téli pihenőre (min. 8 hét), de cikkeinkben erről bővebben is olvashat.
   Üdvözlettel:
   Anna

  • A száraz gyökereket le lehet szedni, de az épek mindenképp maradjanak. Ha nem marad véletlenül egy gyökere sem, akkor sem kell aggódni, mert amint elültetjük, újra képez gyökereket.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Az en amarilliszem meg cserepben van ,3 levele van, amibol az egyik kezd elszaradni. Most mi a teendo?

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...