Home Szobanövény Az Amarillisz (Hippeastrum) gondozása, szaporítása, virágzása

amaryllis
Tetszett a cikk?

Az Amarillisz vagy lovagcsillag méltán tartozik a legnépszerűbb virágok közé, hiszen a kezdők számára is könnyű a gondozása, és könnyű virágzásra bírni.

Egy virágzó Amarillisz mellett senki nem tud elmenni, hatalmas tölcséreivel könnyen magára irányítja a figyelmet. A hagymából kibúvó hosszú, erős szárak végén általában négy virág található, és az sem ritka, hogy a növény két virágszárat is hoz. A levelek csak a virágszárak után bújnak ki a hagymából, a virághoz képest jóval jelentéktelenebbek.

A virág latin nevére két magyarázatot is találunk, ha kitartóan keresgélünk: az első változat szerint a görög hippeus = lovag és astron = csillag szavakból vezethető le, míg a másik változat szerint a görög hippos = ló szóból ered, mert az összezáródott virágok alakja kicsit lófejre emlékeztet. Hogy kinek melyik magyarázat a helytálló, az gyakorlatilag mindegy is, a lényeg, hogy egy kedves virággal van dolgunk.

A virág levelei a virághoz képest szerénynek mondhatók, sötétzöldek, 40-60 cm hosszúak. Nyár végén, amikor a hagyma a nyugalmi időszakra készül, elsárgulnak és lehullanak.

Hollandiában nagyon sok színváltozatot és fajtát alakítottak ki a kertészek nemesítéssel és keresztezéssel. Ma az Amarillisz hagymáit Dél-Afrikában termesztik óriási területeken és szárazhagyma formájában hozzák Európába.

amaryllis

 

Szaporítása

Az Amarillisz szaporítása nagyon egyszerű, hiszen a növény gyakran hoz ún. sarjhagymákat, amiket ha leválasztunk a növényről, máris egy új növénykét kapunk. A sarjhagymáknak persze kell egy pár év, mire elég nagyok lesznek a virágzáshoz. Tipp: a sarjhagymát minél tovább hagyjuk az anyanövényen, mert így sokkal gyorsabban növekszik.

Ha van türelmünk, magról is szaporíthatjuk az Amarilliszt, nem egyszerű, de egy kis odafigyeléssel bárki megpróbálhatja. Ehhez először be kell poroznunk a virágokat (ezt egy virággal is megtehetjük, de megpróbálkozhatunk a fajták keresztezésével is, ha több virágunk egyszerre nyílik). Ezt egy ecset segítségével könnyen megtehetjük. Ha a virág megtermékenyült, akkor magházat fog hozni. Mikor a magház elsárgul, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a magok már érettek. A magokat tápanyagdús földbe ültessük, amelyet mindig tartsunk nedvesen. Pár hét múlva számtalan kis növényke fog kikelni, ha elég nagyok, akkor különültethetjük őket.

Nyugalmi időszak és virágzás

A hagymáknak minden ősszel pihenniük kell, a nyárra kiültetett hagymákat szeptember közepén-végén szedjük fel. Beültethetjük cserépbe, de tehetjük egy kartondobozba is őket a nyugalmi időszakra. Pár hét múlva az összes levelük leszárad, ez alatt az időszak alatt tároljuk sötét, hűvös helyen. Januárban vesszük elő őket, beültetjük cserépbe (az Amarillisz hagymák egyharmada mindig a föld fölé kerüljön!), és egyszer meglocsoljuk őket. Ezután kartonpapírból „kalapot” hajtunk, és ezzel beborítjuk a hagymát, és a cserepet melegebb helyre állítjuk. Amikor megjelennek a bimbók, akkor lekerülhet róluk a kalap, és meg is öntözhetjük őket. Tegyük a cserepeket világos, meleg helyre.

Az Amarillisz betegségei

Az egyik leggyakoribb betegségük a vörös üszök, ez egy nagyon veszedelmes betegség a hagymákra nézve, ugyanis az egész hagymát elkorhaszthatja. A vörös üszök oka a nem megfelelő kezelés.

Ha a levelek foltosak vagy elszáradtak, az utalhat gombás megbetegedésre. Ekkor vágjuk le a beteg részeket és kezeljük a növényt gomba elleni szerrel.

Előfordulhat, hogy gyapjas tetvek támadják meg a leveleket, a bimbót vagy a hagymát, kezeljük ilyenkor tetű elleni szerrel.

E betegségek szinte mind a nem megfelelő kezelés következményei, legyünk ilyenkor körültekintőek, hogy mit nem végeztünk helyesen.

amaryllis3

 

Egyéb tudnivalók

Az Amarilliszek igen hosszú életűek, és sokszor megörvendeztetnek minket virágaikkal, ha helyesen kezeljük őket. A virágzás idején nagy helyet igényel, teremtsünk számára méltó környezetet ilyenkor. Színváltozatait tekintve igen széles a skála a fehértől a sötét változatokig mindenféle kapható, vannak csíkosan erezett fajtáik is (a fehérek még illatosak is lehetnek!).

A gyakori átültetést nem igényli, elegendő három-négyévente nagyobb cserépbe ültetni őket, de nyáron ki is ültethetjük őket a kertbe, hiszen itt sok tápanyaggal töltődnek fel a hagymák. A növekedési időszakban sok vizet igényel a növény, míg a nyugalmi időszakban szinte szárazon állnak a hagymák.

 

3 replies to this post
 1. Tisztet Anna Kertje!

  Szeretném megkérdezni, hogy az én virágom már rég elvirágzott, le is vágtam a leveleit is. Sajnos most át kell ültetnem, kicsit túllocsoltam és a hagyma kezdett rothadásnak indulni, de úgy látom, hogy még megmenthető. Gondolom most át kel ültetni új földbe, de nem tudom március lévén, hogy elkezdjem-e locsolni, vagy innentől kezdve már nyugalmi állapotba kerül? (Amarillisről van szó)
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Heim Viola

  • Kedves Viola!
   Elvirágzás után nem szükséges levágni a leveleket, hiszen ekkor kezdődik a növény vegetációs időszaka. Tavasztól őszig hozza a hagyma a leveleket, és ebben az időszakban növekednek a hagymák is, ekkor “szedi” össze azokat a tápanyagokat, ami majd a jövő évi virágzáshoz szükségesek. Ha a hagyma rothadásnak indult, a legjobb, ha átülteti, leszedve róla a rothadt részeket. Öntözni csak mérsékelten kell ilyenkor, majd május végén, ha elmúltak a fagyok, és van rá lehetősége, ültesse ki a hagymákat a szabadba, napos-félárnyékos helyre. Ez jót tesz a hagymának, sok értékes tápanyaghoz jut a kerti földből. Szeptember végén kell csak felszedni a földből, hiszen ekkor kezdődik a nyugalmi periódusa. Remélem, tudtam segíteni, bízom benne, hogy túléli a hagyma, és sok szép virággal örvendezteti meg a jövőben is!
   Üdvözlettel: Anna

Válasz