kávécserje

A kávécserje (Coffea arabica) gondozása, szaporítása virágzása, betegségei

Amikor kávét fogyasztunk, nem is gondoljuk, hogy a kávécserje lehet szép cserepes növény is. A gyümölcsmagot a „kávébabot” szinte mindenki ismeri, de kevesen tudják, hogy a növény kevés gonddal tartható a szobában.
Még a szobában nevelt cserje is megnőhet két méter magasra. Körülbelül fél méter magas növényt érdemes vásárolnunk.

A kávécserje gondozása

coffee3Télikertben vagy nagyobb helyiségben a kávécserje tekintélyes magasságúra megnő. Ehhez persze megfelelő gondozásra van szüksége. Nyáron legjobb, ha félárnyékos helyet biztosítunk a növény számára és átlagos szobahőmérsékletet. Télen több fényre van szüksége és tizenkét-tizenöt fok legyen a szoba hőmérséklet.

A kávécserjét nyáron kihelyezhetjük a szabadba, ha azonban kávét szeretnénk termeszteni, a virágzás alatt a hőmérséklet nem eshet tizennyolc fok alá. Keressünk számára naptól védett helyet.
Megfelelő gondozással a növény évente húsz-harminc centimétert növekszik, és szobában tartva is elérheti a két méter magasságot.

A kávécserje szaporítása

A kávécserjét nem nehéz szaporítani, lehet dugványról és lehet magról is. Ha dugványról szaporítunk, akkor a visszavágáskor kapott hajtáscsúcsokat használjuk. Négy-hat hétig tart amíg a gyökerek megjelennek.
Ha magról szaporítunk, igyekezni kell, mert sajnos a csírázóképesség rövid ideig tart: a magokat érés után azonnal vessük el, lehetőleg szaporító ládába. Ilyenkor gondoskodni kell, hogy a föld hőmérséklete megfelelő legyen. A csírázást követően a növénykék kerüljenek cserépbe, és még egy ideig tartsuk őket meleg helyen. Télen lehet a hőmérséklet nyugodtan alacsonyabb is.

Nem csak virágzik, termést is hozhat

coffeeHa szellő, világos helyen áll a kávécserje, és sok vizet és trágyát kap, évente körülbelül húsz-harminc centimétert nő. A harmadik-negyedik évtől kezdve nemcsak szép virágokat hoz, hanem gyümölcsöt is terem. A kávébabot pörkölés nélkül nem lehet felhasználni. Túl nagy termésre azért nem lehet számítani.

A kereskedelemben két szobanövény fajtát találunk, a jelentősebb a Coffea arabica Arábiából származik. Ismert a törpe változata is, mely lassabban nő és kifejlett állapotában is alacsony marad.

Általában akkor virágzik a növény, amikor már elérte az egy méter magasságot. A fehér virágok fürtökben ülnek és a jázminéhoz hasonló illatot árasztanak. A virágzást követően jelennek meg gyümölcsök, a bogyók először zöldek, majd vörösek lesznek, végül az érési szakaszban válnak feketévé.

Milyen betegségei lehetnek a kávécserjének? 

A növény nagyon ellenálló a betegségekkel szemben. A legtöbb betegsége gondozási hibára vezethető vissza.

Amikor lehullanak a zöld levelek, a növény túl sötét helyen áll, több fényre van szüksége. Tegyük világosabb helyre, de közvetlenül nap ne érje.

A barna levélszélek arra utalnak, hogy túl napos helyen áll a növényünk. Ilyenkor árnyékosabb helyet kell számára biztosítanunk. A teljesen megbarnult leveleket vágjuk le a növényről.

Ha a levelek fonnyadtak és elszáradnak túl magas a hőmérséklet, azonnal állítsuk hűvösebb helyre.

Amikor a levelek fényüket vesztik, túl sok napfényt kap a növény, lehetőleg keleti vagy nyugati fekvésű legyen az ablak.

A lisztharmat szürke vagy fehér lepedék formában jelenik meg a leveleken. Kevesebbet locsoljuk a növényt és megáll a a lisztharmat terjedése. Használhatunk az üzletekben kapható gombaölő szert is.

A levelek fonákján pajzstetvek jelenhetnek meg, ilyen esetben mindenképpen szükséges a vegyszeres kezelés.

A kávécserje, ha megfelelően gondoskodunk róla meglehetősen sokáig él, és díszíti lakásunkat.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A tyúkanyó (Tolmiea menziesii) gondozása, szaporítása, virágzása és betegségei

Következő cikk
Crassula

A pozsga (Crassula) gondozása, szaporítása, virágzása

Kapcsolódó cikkek