növények költöztetése

Új helyre költözöl? Így költöztesd a szobanövényeidet!

Csak úgy, mint magadat, szobanövényeidet is jó felkészítened a költözésre. Érdemes a következő néhány tanácsunkat megfogadnod, hogy ez is zökkenőmentesen menjen.

Ha a dobozolás kész, és a bútoraid is lapjára szétszerelve várják a költöztetőket, jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy ugyan mi tévő legyél hosszú éveken át nevelgetett, dédelgetett szobanövényeiddel. Nagy valószínűséggel nem szívesen hagynád ott a régi helyen, a szomszédodnak meg így is van már elég, de ötleted sincs, hogy hogyan pakolhatnád be őket úgy, hogy azok ne sérüljenek, ha már kénytelen vagy magaddal vinni őket. Persze sokan kifejezetten ragaszkodnak is szobanövényeikhez, így náluk fel sem merül annak a lehetősége, hogy esetleg hátra hagynák bármelyiket is.

Ötletek szobanövény költöztetéshez

Jó megoldás lehet a virágosoktól ellesett technika, akik kisebb növényeiket szintén dobozokba téve viszik A-ból B-be. A költöztetéshez használt dobozaid legyenek masszívak és lehetőleg mélyek, hogy a kikandikáló levelek is megússzák az utaztatást. Mielőtt dobozba tennéd a szobanövényeket, figyelj arra, hogy a kaspóban semmiképp se legyen víz, mert ha az kifolyik, eláztatja a dobozt, ami ettől könnyebben szakad, hasad majd ki.

Ha lehet, költözés előtt 1-2 nappal már ne locsolgasd a növényeket, így biztosan száraz lesz a cserép és a föld is, amikor bepakolod őket. Ha a kaspóid törékenyek és nem szeretnéd csorbán viszont látni őket, érdemes kettő közé buborékfóliát vagy legalább újságpapírt gyömöszölnöd, hogy ne koccanjanak.

Ha pedig még így is nagyon féltenéd kerámia kaspóidat, ültesd át a szobanövényeket. Ha az átültetés mellett döntesz, akkor figyelj arra is oda, hogy a műanyag kaspó mérete megegyezzen a kerámia kaspóéval. Ezt is a költözés előtt egy héttel érdemes megtenned, hogy a növényeknek is legyen idejük megszokni az „átmeneti felállást”.

Ne csak Te, a növényeid is készüljenek fel a költözésre!

Minden növényt vizsgálj át költözés előtt, hogy nem beteg-e. Ha valamiről már úgy látod, az bizony nem fogja megélni a következő tavaszt, jobb lesz megválnod tőle.

Növények esetében is fontos a szelektálás, tehát, ha valamiből több van vagy már kinőtte a cserepet, esetleg tudod, hogy nem lesz helye az új helyen, ajándékozd el és ne vidd magaddal. Biztos lesz a családi vagy baráti körödben olyan, aki majd örül neki.

A nagyobb szobanövényeidet vágd vissza a költözést megelőzően. Ha van a lakásodban nagyobb növény, akkor vágd le a száraz ágakat és azokat, amelyek nagyon kiállnak a növény adott formájából.

Hova tedd őket?

Alapelv, hogy őket viszed ki a lakásból utoljára és költözteted be az új helyre először, tehát mindkét esetben szükséged lesz egy olyan helyre, ahol nincsenek útban a pakolásnál. Lehetőleg ez ne egy teljesen fűtetlen helyiség legyen, főleg őszi-téli költözésnél, hiszen egyes növények nagyon érzékenyen tudnak erre is reagálni.

A nagyobb növényeket önállóan is költöztetheted, ami azt jelenti, hogy kellő óvatossággal, de a költöztető autóra is felpakolhatod őket úgy, hogy előtte körbetekered védőfóliával alaposan, hogy ne sérüljenek.

Ha úgy döntesz, hogy teherautóban fogod szállítani a szobanövényeidet, akkor a következő szempontokat vedd figyelembe:

  • a költözés napján mennyi lesz (kb.) az átlag hőmérséklet,
  • lesz-e napsütés
  • lesz-e fagyás
  • esőre áll-e az idő

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szilva termesztése, gondozása és kártevői

Következő cikk

A szilvalekvár főzése hagyományosan

Kapcsolódó cikkek