A szilvalekvár főzése hagyományosan

Kislánykoromban a nagyanyóék padlásán, nyáron, amikor felmásztunk keresgélve a régi lomok között, találtunk olyan „köcsögöket”, amik dróttal voltak körbe szőve, és elég nagy- méretűek voltak. Mivel nem tudtuk mi az és milyen célt szolgált, megkérdeztük az Édesanyánkat, aki szívesen elmondta nekünk, hogy az egy szilke, egy olyan edény, amelyben az ő nagyszülei a szilvalekvárt tartották. Elcsodálkoztunk, hiszen nálunk akkor már a hatvanas években nem voltak divatosak a régi égetett cserépedények, hiszen haladtunk a „modern” jövő felé. Igaz, még otthon a Szüleim által készített katlanon főztük a lekvárt, mely egy sárral készült főző alkalmatosság volt, amire az üstöt helyeztük, és alatta égett a tűz.

A szilvalekvár főzése

A szilvát, mint gyümölcsöt nagyon sokrétűen sokféleképpen fel lehet használni, egyik ilyen felhasználási módja a szilvalekvár főzése. Napjainkra már nagyon sokféle recept áll rendelkezésre melyből válogathatunk. A reklámok kínálnak olyan lehetőségeket, melyekre már szinte időráfordítás sem szükséges, gyorsan, munka nélkül elkészül. Én mivel híve vagyok a hagyományos dolgok ápolásának, ragaszkodom a régi jól bevált nagyanyáinktól őrzött elkészítési módokhoz, így szeretem megadni a szilvalekvárfőzésnek is, ami jár, nem számítva, hogy mennyi az idő és munkaráfordítás, fontos, hogy a régi jól bevált ízek jelenjenek meg a konyhámba, ezzel tisztelegve őseimnek és átadva unokáimnak, a jövőnek a hagyományokat. Igyekszem úgy szervezni, hogy ők is jelen legyenek, amikor készül a szilvalekvár, jó program a gyerekek számára.

A jó szilvalekvár alapja a jó szilva.  Ha saját termésünket használjuk, akkor adott a szilva, ha vásároljuk, akkor válogathatunk a fajták között. Lekvárnak és pálinkának legjobb fajta a Besztercei, de van, aki az édesebb fajtát szereti. Lényeg, hogy egészséges friss legyen a gyümölcs, amit főzünk. A frissen szedett vagy lerázott szilvát válogassuk át, csak az egészséges gyümölcsöt használjuk erre a célra. A megmosott válogatott szemeket vágjuk ketté és magozzuk ki. Ha nem áll rendelkezésünkre üst vagy kevesebb mennyiséget szeretnénk főzni, elég a nagyobb edény is. Én igyekszem az üstöt használni és többet főzni, összefogva a nagyobb családdal, hiszen minél többet és többen főzzük annál finomabb lesz. Attól kezdve aztán amikortól felrakjuk a tűzhelyre lassú tűznél nincs más dolgunk, mint kavargatni. Addig főzzük, ameddig elfő az összes lé róla, ez több órába bele telik. Amikor már jó sötét a színe és egyre nehezebb a kavargatás akkor elkészültünk. Én nem rakok bele sem cukrot, sem tartósítószert. Legjobb cserépedénybe rakni és hólyagpapírral lekötni, de mivel ilyen már nem áll rendelkezésre, befőttes üvegbe rakom és lezárom.

A szilvalekvár felhasználása

A szilvalekvár ma már nagyon sokféle módon és formában felhasználható. Valamikor a téli édességet és vitaminforrást jelentette, elég volt egy darab lekváros kenyér. Ma már használjuk süteményekbe, húsok mellé kiegészítőnek, különböző desszertekhez. Na, és ki ne maradjon a szilvás gombóc, ami, ha nincs szilva, a szilvalekvárral készítve is hagyományos kiváló étel.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
növények költöztetése

Új helyre költözöl? Így költöztesd a szobanövényeidet!

Következő cikk

A murvafürt (Bougenvillea) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek