tőzegáfonya

A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) jellemzése és termesztése

A tőzegmohalápok nedves részein él és terjedt el Észak-Amerika, Európa és Ázsia területein a tőzegáfonya. A hangafélék családjához tartozó növény hazánkban az Észak-Alföld tőzegmohalápjain található, a védett növények csoportjához tartozik és termésének gyűjtése engedélyhez kötött.

Kereskedelmi céllal először a tizenkilencedik század elején kezdték el termeszteni.  Az Egyesült Államok északi részén napjainkban is nagy területen termesztik a tőzegáfonyát. Igazi amerikai bogyóként tartják számon, hiszen már az amerikai őslakosok is ismerték és használták táplálékként, valamint gyógyászati és ipari célokra. Friss és feldolgozott formában egyaránt felhasználható és széles körben alkalmazható.

A tőzegáfonya jellemzése

A tőzegáfonya nagyon egészséges gyümölcs, számos betegség megelőzésében valamint leküzdésében lehet segítség a gyógyászatban. Magas ásványanyag tartalma és vitamintartalma teszi értékessé fogyasztását.

A tőzegáfonya alacsony legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpe cserje. A leveleinek hegye csúcsos, élük visszahajló, melyeknek színe fényes zöld színű, a levél fonákja fehér. A kúszó hajtások csúcsán erednek a virágok. Júniustól augusztusig virágzik, a termés érése augusztustól szeptemberig tart.

A növény a tőzeges savanyú talajt kedveli, melynek jó a vízáteresztő képessége és tápanyagban szegény. A tápanyagban gazdag talajban a termésérlelés elmarad, mert a levélfelületet növeszti a felvett tápanyag. Termesztésére napos vagy félárnyékos hely a legalkalmasabb, óvni kell az huzattól és az erős széltől.  Termőre a telepítéstől számított három év után fordul és nagyobb mennyiségű termésre csak öt év elteltével lehet számítani.  Ha termőre fordult akár száz éven keresztül is képes a terméshozatalra. A növény termésének a színe piros, formája kerek.

A tőzegáfonya szaporítható magról és dugványozással is.

Az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) jellemzése

Hazánkban az amerikai tőzegáfonya a kilencvenes évekig ismeretlennek számított. Őshazája Észak-Amerika keleti része.

Tíz-tizenöt centiméter magas törpe cserje, melynek gyümölcse sárgán foltos rubin piros, gyümölcshúsa világos. Az amerikai tőzegáfonya életkora százötven év is lehet. Örökzöld cserje, mely a savanyú talajt és a hűvös helyet kedveli. Indái a földön kúszva évenként két métert is nőhetnek. Amerikában már a tizenkilencedik század eleje óta ismerik és termesztik.

Az amerikai tőzegáfonya gyümölcsét gyógynövényként és fűszerként használhatjuk.

 

Total
0
Shares
2 hozzászólás
  1. Vagy négy éve vettem négy cserépnyi amerikai tőzegáfonyát, neves kertészettől… Geo textília, áfonyaföld 30 cm, öreg diófa alatt, árnyék és fény van szépen. Napi öntözés, áfonya folyadék vízben oldva, élnek, teremnek egy maroknyit, de semmi módon nem szaporodnak, terjeszkednek, csak úgy vannak. Bosszantóan passzívak és mintha kissé fogynának is. Mit kéne tennem vele, mert bosszantó, a se…..k is ki van nyalva de hálátlanok. Mi baja lehet? Köszönöm.

  2. Tibor
    Diófa alá köztudottan nem jó semmit se ültetni, mert mindent kiöl maga alatt. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fikusz

A szobafikusz jellemzése, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
azálea

Az azálea (Rhododendron simsii) termesztése és gondozása

Kapcsolódó cikkek