tőzegáfonya

A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) jellemzése és termesztése

A tőzegmohalápok nedves részein él és terjedt el Észak-Amerika, Európa és Ázsia területein a tőzegáfonya. A hangafélék családjához tartozó növény hazánkban az Észak-Alföld tőzegmohalápjain található, a védett növények csoportjához tartozik és termésének gyűjtése engedélyhez kötött.

Kereskedelmi céllal először a tizenkilencedik század elején kezdték el termeszteni.  Az Egyesült Államok északi részén napjainkban is nagy területen termesztik a tőzegáfonyát. Igazi amerikai bogyóként tartják számon, hiszen már az amerikai őslakosok is ismerték és használták táplálékként, valamint gyógyászati és ipari célokra. Friss és feldolgozott formában egyaránt felhasználható és széles körben alkalmazható.

A tőzegáfonya jellemzése

A tőzegáfonya nagyon egészséges gyümölcs, számos betegség megelőzésében valamint leküzdésében lehet segítség a gyógyászatban. Magas ásványanyag tartalma és vitamintartalma teszi értékessé fogyasztását.

A tőzegáfonya alacsony legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpe cserje. A leveleinek hegye csúcsos, élük visszahajló, melyeknek színe fényes zöld színű, a levél fonákja fehér. A kúszó hajtások csúcsán erednek a virágok. Júniustól augusztusig virágzik, a termés érése augusztustól szeptemberig tart.

A növény a tőzeges savanyú talajt kedveli, melynek jó a vízáteresztő képessége és tápanyagban szegény. A tápanyagban gazdag talajban a termésérlelés elmarad, mert a levélfelületet növeszti a felvett tápanyag. Termesztésére napos vagy félárnyékos hely a legalkalmasabb, óvni kell az huzattól és az erős széltől.  Termőre a telepítéstől számított három év után fordul és nagyobb mennyiségű termésre csak öt év elteltével lehet számítani.  Ha termőre fordult akár száz éven keresztül is képes a terméshozatalra. A növény termésének a színe piros, formája kerek.

A tőzegáfonya szaporítható magról és dugványozással is.

Az amerikai tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) jellemzése

Hazánkban az amerikai tőzegáfonya a kilencvenes évekig ismeretlennek számított. Őshazája Észak-Amerika keleti része.

Tíz-tizenöt centiméter magas törpe cserje, melynek gyümölcse sárgán foltos rubin piros, gyümölcshúsa világos. Az amerikai tőzegáfonya életkora százötven év is lehet. Örökzöld cserje, mely a savanyú talajt és a hűvös helyet kedveli. Indái a földön kúszva évenként két métert is nőhetnek. Amerikában már a tizenkilencedik század eleje óta ismerik és termesztik.

Az amerikai tőzegáfonya gyümölcsét gyógynövényként és fűszerként használhatjuk.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fikusz

A szobafikusz jellemzése, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
azálea

Az azálea (Rhododendron simsii) termesztése és gondozása

Kapcsolódó cikkek