azálea

Az azálea (Rhododendron simsii) termesztése és gondozása

Szobanövényeink között az egyik legszebb és legnépszerűbb növény az azálea, mely egy sokszorosan hibrid növény, aminek több mint kétszázezer faja ismert. Kínában a nőiesség szimbólumának tartják. A meleg vagy mérsékelt égövi területekről származik, a szülőfajok Japánban, Kínában, Kelet-Ázsiában találhatók. Ezeken a területeken a talajtípusok  rendkívül savanyú  kémhatásúak, csapadékos és meleg a nyár, a páratartalom magas, így az élőhely kiválóan alkalmas a növény számára. Eredeti élőhelyükön a virágzás március és május hónapra esik, azonban a fajták változatossága biztosítja, hogy egész évben virágzó növények legyenek. Hazánkban kerti termesztésre nem alkalmasak a talajok, de a cserépben nevelt azálea egész évben kapható dekoratív szobanövény.

Az azálea termesztése

A növény termesztése nem egyszerű gondozása különös odaadást és figyelmet igényel. Fontos a növény helyének a megválasztása, mivel ha télen nagyon fűtött a lakás, kevés lehet számára a páratartalom, könnyel elhullajthatja a leveleit, illetve még el is pusztulhat a növény. Célszerű inkább hűvösebb helyen tartani valamint virágzás idején naponta esővízzel permetezni a leveket. Vigyázni kell arra is, hogy hideg sem legyen a környezete, az öntözése megfelelő legyen, mert a túlöntözött azálea töve kirothad. Öntözését kizárólag esővízzel végezzük, esővíz hiányában lágy vízről gondoskodjunk, vagy forralt lehűtött vizet használjunk. A klóros víztől elpusztul. Az elszáradt virágokat folyamatosan távolítsuk el a növényről, megakadályozva az esetleges kártevők megjelenését, valamint serkenthetjük a növényt további virágzásra.

Az azália fényigénye magas, lehetőség szerint ablak közelében, de mindenképpen világos helyen legyen, de nem kell, hogy érje közvetlen napfény. Erkélyen vagy balkonon félárnyékos helyre rakjuk. Talaja soha ne legyen száraz, tartsuk csak éppen nedvesen. Virágzáskor kéthetente tápoldatozzuk.

Kora nyáron célszerű többször visszavágni a növényt, (jobban bokrosodik), átültetése savanyú kémhatású földbe történjen.

Ősszel a fagyok kezdete előtt vigyük vissza a lakásba, lassan óvatosan szoktatva a helység belső klímájához, vigyázva a hőmérsékleti különbségre.

Az azálea virágzása

Élénk színű virágai ugyan kevésbé árasztanak illatot, de látványuk annál jobban elbűvöl bennünket és kápráztat el a sok változatban megjelenő színvilág.

Eredeti élőhelyén a növény virágai piros színűek, de a kertészek munkájának köszönhetően ma már a fehértől a bíbor vörösig minden színben kaphatók. A cserepes azálea nálunk általában télen virágzik, de vannak áttelelő nyáron virágzó fajták is.

Az azálea szaporítása

Nagyon egyszerű a növény szaporítása, elég a még nem fás szárú hajtásokat levágni, vagy vízbe rakva gyökereztetni, de ha nem gyökereztetjük földbe dugva is gyökeret ereszt, és máris egy új kis növényt kapunk.

Az azálea betegségei

Amikor azt látjuk, hogy elkezdenek a levelek sárgulni, esetleg hullani, vagy túl melege van a növénynek, vagy túl adagoltuk a tápoldatozását. Ebben az esetben helyezzük a növényt hűvös helyre és mellőzzük a trágyázást. Okozhat sárgulást a talajban lévő mésztartalom is, ilyenkor ültessük át savanyú kémhatású földbe a növényt.

Túl száraz és meleg helyen könnyen támadnak a takácsatkák vagy levéltetvek, melyeket úgy veszünk észre, hogy pókhálószerű fehér jelenség lepi el a leveleket. Ezek ellen kémiai anyagokkal védekezzünk.

Total
14
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tőzegáfonya

A tőzegáfonya (Vaccinium oxycoccos) jellemzése és termesztése

Következő cikk
licsi

A licsi (Litchi chinensis) jellemzése, gondozása, felhasználása

Kapcsolódó cikkek