A mézbogyó jótékony hatása, felhasználásának lehetőségei és fajtái

A mézbogyó gyümölcseinek antioxidáns hatása, nagyobb a fekete eperfáénál, a kék áfonyáénál, a kökényénél, a szederénél és a fekete ribiszkéénél is. Mivel a gyümölcsnek kedvező az összetétele, ezért jótékony hatással bír a szív-és érrendszerre, hatékony gyulladáscsökkentő és fokozza szervezetvédekező képességét.

Mire jó a mézbogyó?

A mézbogyó minden részét felhasználja a népi gyógyászat. Leveleit összezúzva sebek gyógyítására, a bogyók levét a gombás betegségek kezelésére, a levelek és virágokból készült főzettel a fül-, a szem és a bőrbetegségeket gyógyítják. A gyümölcs a gyomorpanaszoknál, máj és epehólyag megbetegedéseknél, szív-és érrendszeri betegségeknél nyújt segítséget. Felhasználható a mézbogyó kérge is, melynek főzete a tibeti hagyományos orvoslásban, a reumás, Ízületi gyulladás és hasfájás esetén alkalmazható.

A mézbogyóval általában feldolgozott formájában találkozhatunk, mivel alkalmas gyümölcslevek, szószok, bor, lekvárok készítésére. Más gyümölcscsel társítva is kiválóan használható. Nem veszít értékéből mélyhűtéskor vagy aszalás során sem.

Milyen fajták alkalmasak termesztésre?

A mézbogyó termesztésére a hazai faiskola fajtaválasztékában kanadai és az orosz fajtákat találjuk meg. A mézbogyó fajtaválasztéka folyamatosan bővül, de még főként az orosz fajták találhatók meg. Az orosz fajták között megtaláljuk a Bakczarskaja Velikan fajtát, mely közel két méter magas, közép erős növekedésű, laza ágrendszerű bokor. Nagy gyümölcse megnyúlt alakú, puha húsú, édes-savanyú, jó ízű gyümölcs. Szedhető kézzel és géppel egyaránt. A Czulymskaja fajtának a bokra másfél méter magas, középerős a növekedése. A gyümölcs mérete közepesen nagy, íze enyhén savanykás kellemes ízű. Géppel is betakarítható és jól szállítható. A Jugana fajta középerős növekedésű, másfél méter magas, melynek a gyümölcse közepesen kemény húsú, kiváló ízű, a desszertek készítésére alkalmas gyümölcs. A Vostorg fajtának erős a növekedése, de laza bokrokat nevel. Enyhén savas ízű nagy gyümölcsei kézzel és géppel is betakarítható és jól szállítható. A Nymfa bokra másfél méter magas középerős növekedésű, közép nagy gyümölcsű kézzel, géppel betakarítható fajta.

A kanadai fajták között megtaláljuk az Aurora másfél méter magas fajtát. Nagyobb gyümölcse megnyúlt alakú édes ízű, könnyen szüretelhető. Nem kezd hullani érés idején sem, jól betakarítható géppel és kézzel is. Az Indigo Gem fajta feltörő habitusú másfél méter magas bokor. Kicsi gyümölcsei nagyon jó ízű gyümölcsök. Házi termesztésre kiváló fajta a Borealis. Nagy gyümölcse közepesen kemény húsú egyik legjobb ízű fajta, melyet csak kézzel tudunk betakarítani. A Honebee fajta gyors növekedésű másfél méter magasra növő bokor, aminek a gyümölcsei kiváló desszert alapanyag kiváló ízének köszönhetően. Termései sokáig a bokron tarthatók, mivel érés során sem hullnak. A Tundra közel másfél méterre növő középerős növekedésű bokor. A gyümölcsök megnyúlt alakú nagy gyümölcsök jó ízű kemény húsuk kiváló lekvár, fagylalt, szósz alapanyagok. Jól betakarítható kézzel és géppel is.

Total
1
Shares
1 hozzászólás
  1. Tetszik a mézbogyó, szívesen rendelnék a kanadai fajtákból (ezek is kívánnak porzót?)
    Borealis és Tundra fajtákból.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A mézbogyó (Lonicera caeulea) származása, jellemzése és termesztése

Következő cikk

A kecskerágó (Euonymus) származása, jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek