A nagy farontó lepke és a kis farontó lepke jellemzése és kártétele

Egy nem túljelentős, és nem túl gyakori kártevő, mely a valódi lepkék alrendjébe tartozó lepkefélék családjának faja, ami a Kárpát-medencében is honos faj. Észak-Afrikában, Nyugat-Ázsiában és Európában él, a Kárpát-medencében szinte mindenütt előfordul, megjelenése azonban nem gyakori.

A nagy farontó lepke (Cossus cossus) jellemzése

Egy hatalmas termetű lepke, teste vaskos, robosztus, mely szárnyainak fesztávolsága hatvantól kilencven milliméterig terjedhet. Színe sötét szürkésbarna lapszínén fekete mintázattal. Két év alatt fejlődik ki egy-egy nemzedéke, mindkétszer a szokatlanul nagyra növő hernyó telel át a fában. Előfordul, hogy a kifejlett hernyó a fát elhagyva a föld felszínén készíti el gubóját. A nagy farontó lepke nyáron kel ki, a rajzás június, júliusban történik. A lepkék éjszaka repülnek, nem sokat, de a mesterséges fény vonzza őket. A fakéreg alá, vagy a fa kérgének sérüléseibe rakják le petéiket. A hernyó minden lombos fán megél, azonban kedvencei közé tartozik a fűz, a nyár, a tölgyfa valamint a mandulafa.

Hogyan károsít a nagy farontó lepke (Cossus cossus)?

A kártevő elsősorban az öreg, sérült vagy leromlott fákat támadja meg. A hernyó a vastagabb ágak belsejében rág. A fertőzött példányok törzsei és ágai belül szivacsszerűekké válnak és rendszerint már csak a külső kéreg, ami összetartja a fát. Ezek a meggyengített ágak erősebb szél hatására letörhetnek. A vöröses durva fűrészporszerű ürülék a földre szóródva hívhatja fel a figyelmet a kártevő jelenlétére.

Miként védekezzünk a nagy farontó lepke ellen?

A nagyobb hernyó rejtett életmódot él, ezért nehéz az ellene való védekezés. Kisebb házi kertekben csökkenthetjük a kártételét, ha a hernyók járataiba ölőszert fecskendezünk, majd elzárjuk a nyílást oltóviasszal.

Mivel a nőstény lepke igen lomha nem repül messzire, ezért ha jelenlétét észleljük, számíthatunk további károsodásra. Legjobban a feromon csapda kihelyezésével védekezhetünk, melyet másfél-két méter magasságban lehetőleg lombos ágra akasszunk. Ennek a csapdának kihelyezésére legmegfelelőbb időszak május vége.

A kis farontó lepke (Zeuzera pyrin) jellemzése és kártétele

Nem csak Európában, de Ázsiában és Észak-Afrikában is jelentős kártevő, a Kárpát-medencében mindenhol gyakori eurázsiai faj a kis farontó lepke. A kártevő alapszíne fehér, szárnyait sűrű szürkés-kékes foltok tarkítják. A szárnyak fesztávolsága harminc-kilencven milli- méter. Eltérően a nagy farontó lepkétől ez a faj a fiatal fák törzsében és vastagabb ágaiban él, nem pedig az öreg törzsekben. A károsított fa részek könnyen törnek. A fiatal fákat általában a talajhoz közel öt-tíz centiméter magasságban támadja, ezért nem könnyű észrevenni kártételét. A hernyó a sebhelyeken, az oldalágak eltávolításának helyein rágja be a fába magát. A kis farontó lepke legjobban az almafát és az orgonát kedveli, de megjelenhet a bogyós gyümölcsökben és a körte, a dió a birs gyümölcsfák kártevőjeként is. A kis farontó lepke elleni védekezést is csapdával végezhetjük, melynek kezdési időpontja június eleje. A csapdákkal azt is meg tudjuk állapítani, hogy a gyümölcsösünkben jelen van-e a kis farontó, és behatárolhatjuk a lepkék megjelenésének idejét és a rajzásuk menetét. Leghatékonyabb védekezés a megelőző védekezés, mely a lepkék rajzása után legeredményesebb, amikor még a lárvák berágását a farészbe meg lehet előzni.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Milyen kártevő a kéregmoly (Enarmonia formosana)?

Következő cikk
dietas-gyumolcsok

Nem minden gyümölcs és zöldség tesz jót a fogyókúrádnak

Kapcsolódó cikkek