szelídgesztenye

A szelídgesztenye (Castanea sativa) elterjedése, ültetése, gondozása és betakarítása

Télen, amikor gyönyörűen hull a hó, fázunk az utca forgatagában, és lassan talán már a karácsonyra készülünk, a téli kép egyik legkedvesebb és legvonzóbb jelenete, amint a forgalmas utcasarkon ülő nénikék türelmesen kínálgatják az arrafelé haladóknak a szépen felrepedt és ingerlően kövér, ízletes húsukat mutató sült gesztenyéket.

Idilli kép. Napjainkban ezt már meghaladta az idő, átértékelődött és átrendeződött az utcák forgataga, a karácsonyi előkészületeket a bevásárlóközpontok sokasága váltotta fel. A nénikék már nem ülnek az utcasarkokon kínálgatva a sült gesztenyét, azonban a hagyomány némiképpen megmaradt, felváltotta a vásárok forgataga. Az eladók vásárokon, piacokon kínálják a forralt bor mellé a sült gesztenyét.

A gesztenye őshazája és földrajzi elterjedése

szelídgesztenyeA gesztenyének szinte páratlan szívóssága segítette arra, hogy a jégkorszakot átélve őseredeti flórakerületeit (ahonnan az ember ki nem pusztította még) a mai napig is megtartsa.
A gesztenye őseredeti állapotában ma még erdőségeket alkotva hazánk nyugati határszéli vidékein fordul elő, így különösen számottevőek a Vas megyei gesztenyeerdők és szigetszerűen előforduló csoportok. Nagy számban fordulnak elő a gesztenye öreg hatalmas fái ligetesen, vagy elszórt magányos példányokban. Régen állítólag Erdélyben is otthonos volt a gesztenye, mint fontos erdőt alkotó fa.

A szelídgesztenye ültetése

A szelídgesztenye talaj előkészítői munkálatai megegyeznek a dió talajigényeivel. Az ültetési távolsága is hasonló mint a dióé. Ültetési ideje a tavasz, enyhe védett fekvésű területeken pedig az ősz. Ültetésnél fontos arra figyelnünk, hogy az oltványokat teljes gyökérzettel szedjük ki a faiskolából, kíméljük a tavaszi nap és szelek szárításától, nemkülönben a törésektől, zúzódásoktól.

A szelídgesztenye metszése és ápolása

szelidgesztenyeA szelídgesztenyét nem kell metszeni, a szelídgesztenye nem tűri a metszegetést, sem pedig a gyümölcsfáknál szokásos koronaalakító metszést. Szükséges azonban, hogy fiatal korában a koronájának kialakításánál segítségére legyünk. A fattyú vesszőket, a helytelen irányban növő koronavesszőket, gallyakat távolítsuk el.
A gesztenyefát a nyitott sebek különösképpen megkárosítják, a sebeket idejében és gondosan kezelni kell. A korona ritkításának az ideje kora ősszel vagy tavasszal történjen.

A szelídgesztenye betakarítása

A szelídgesztenye érési ideje egyes fajtáknál különböző, egyik korábban a másik későbben érik, általában egybeesik a dió érésével. Hazánkban ősszel októberben érik meg. Betakarításánál ugyanúgy járunk el mint a diónál, csak az a gesztenye lesz jó minőségű, amelyik a burokból magától a földre hullott. Az erőszakosan lerázott vagy levert gesztenye kevésbé jó ízű, és kevésbé raktározható. Mégis, ha a szedési időn túl vagyunk, a fákon maradt gesztenyét, úgy mint a diót lerázzuk, vagy leütögetjük. A még burokban lévő és nehezen kiszedhető termést pedig erősebb ütéssel felnyitogatjuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
moha a pázsitban

Moha a pázsitban

Következő cikk
fakivágás jogi kérdése

Fakivágás magánterületen és közterületen. Mit kell tudni?

Kapcsolódó cikkek