moha a pázsitban

Moha a pázsitban

Egy jó kertész számára talán nincs annál bosszantóbb, amikor a szépen gondozott és ápolt pázsit elkezd mohásodni. Azonban a bosszúságon hamar felül kell kerekedni és meg kell keresni a megoldást, ami lehet, hogy nem egyszerű, de gondos ápolással, odafigyeléssel és nem kevés munkával megoldható.

Mi az oka annak, ha a gyep mohásodik?

moha a pázsitban

 

Mivel a hely adott, amikor gyepet telepítünk, a terület fekvése meghatározza, hogy milyen gondozásra van szükség. Ha több órán keresztül tűző nap éri, akkor több öntözést igényel. Ha fákkal borított a területünk, jobban beárnyékolódik, a fák növekedésével az árnyék növekszik, nehezebben szárad alatta a talaj és a moha félék elszaporodásának a levegőtlen, savanyú talaj kedvező lehetőséget nyújt a megtelepedésre.

Milyen gondozással védekezzünk moha ellen?

mohaElőször is védekezésül, úgy gondozzuk a gyepet, hogy évente legalább háromszor, de ahogy megkívánja alkalmanként, végezzük el a gyep átfésülését, szellőztetését. Ezzel a módszerrel fellazítjuk a gyep gyökerénél a talajt és a növény gyökere levegőhöz jut.
Ilyenkor kitépjük növény közül a mohát és az oda nem illő gyomnövényeket és több hely jut a füvek számára.

Abban az esetben, ha nagymértékben elmohásodott a terület, szükség van a talaj mésztartalmának növelésére is. Ezt akkor tegyük, amikor már a mohától és gyomnövényektől megtisztítottuk a területet. Az égetett mészpor kiszórása után gereblyézzük a gyepet és alaposan öntözzük meg a területet.

Moha mellett a gomba is

Sajnos, amikor a gyepünkön megjelenik a moha, a gombák elszaporodása is társulhat hozzá. A gombák elszaporodása főleg az esős tavaszok következménye, mivel a sok csapadék kedvez elszaporodásuknak.

A gomba elszaporodása ellen a gyepgondozás során fűnyírással, a lenyírt fű eltávolításával védekezhetünk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
autó virágokkal

Autóalkatrészek a kertben? – Kreatív ötletek

Következő cikk
szelídgesztenye

A szelídgesztenye (Castanea sativa) elterjedése, ültetése, gondozása és betakarítása

Kapcsolódó cikkek