kerti tó

Kerti tó építése

Aki természet közeli kertet szeretne építeni, annak előbb-utóbb igénye lesz egy kerti tó kiépítésére is. A kerti tavak többféle funkciót tölthetnek be, lehetnek dísztavak, létrehozhatunk olyan tavat, amelyben halakat is tenyésztünk vagy úszásra is használjuk, és építhetünk olyan tavakat is, melyek többféle funkcióval rendelkeznek.

tó3A kerti tó kiépítésének első lépése, hogy megvizsgáljuk a telkünket, és megnézzük a telek adottságait, a kert fekvését, lejtését, és megtervezzük, hogy hol lenne legjobb helye a tónak. Olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk, mint van-e fa a leendő tó közelében (ekkor ugyanis számítanunk kell arra, hogy a tó hamar elalgásodik a belehulló leveleknek, terméseknek köszönhetően), vagy hogy ne a kertünk legmagasabb pontján kezdjünk tavat ásni.

Sok telek kiváló adottságokkal rendelkezik egy kerti tó kiépítéséhez, tipikusan az olyan telkek, amelyeknek mélyebben fekvő részei időszakos vízborításúak, belvizesek. Ezeken a helyeken adja magát, hogy – mivel más úgysem tehető arra a részre – kerti tavat alakítsunk ki.

A kerti tó építésének munkafázisai

A legegyszerűbben egy kerti locsolótömlő segítségével jelölhetjük ki a kialakítandó tó helyét. Helyezzük a földre szabálytalan alakban, majd karókkal vagy kövekkel rögzítsük a helyét. Törekedjünk rá, hogy a tó túlnyomórészt félárnyékos-napos helyre kerüljön, így biztosíthatóak azok az igények, amelyek a vízinövények kívánalmai és nyáron sem melegszik fel túlzottan a tó vize, ami oxigénhiányos állapotot hoz létre.

A tó medrének kiásása után a tavat ki kell bélelni és vízzáró réteggel kell ellátni. Erre a célra többféle módszer létezik, a medret kiönthetjük betonnal, vagy tehetünk bele medencefóliát. A betonréteget el kell látnunk szigeteléssel, ellenkező esetben elvezeti a tó vizét és káros anyagok oldódhatnak ki belőle. Léteznek ún. üvegszálas medencék, ezeket nem szükséges a földbe süllyeszteni, nagy kövekkel szép sziklakerteket alakíthatunk ki körülötte.

A gépi ásás után elengedhetetlen a tó medrének kézi rendezése, melynek során teraszokat alakítunk ki a mederben. Ezek a betelepítendő növények számára fontosak és a halaknak is jó búvóhelyül szolgálnak.

tó2Igen hangulatosak a kerti csobogók és szökőkutak a kertben, ha már belevágunk a tó építésébe, ne spóroljuk meg egy csobogó építését, hiszen megnyugtató hatását sokáig élvezhetjük. A tó vizét rendszeresen után kell tölteni, ehhez többféle megoldást is választhatunk. Csatlakoztathatunk locsolótömlőt a kerti csapra, ezt a földbe is áshatjuk, ha nem szeretnénk, hogy kertünk összképét rontsa a fűben kanyargó locsolócső. Olcsóbb és környezetbarátabb megoldás, ha a tetőről összegyűjtött esővizet vezetjük a tóba (aszályos nyarakon ilyenkor szükség lehet csapvíz utánpótlására is), így gondoskodunk a rendszeres vízutánpótlásról. Ennek egyetlen hátránya lehet, hogy a tóba vezetett csatornacső a tetőről összegyűjtött szennyeződéseket, faleveleket, cserépdarabokat is bevezeti a vízbe, ami a tó idő előtti iszaposodásához, feltöltődéséhez vezethet. Ennek megakadályozására helyezzünk el szűrőt a rendszerben, ám ebben az esetben szükség lehet a szűrő rendszeres tisztítására vagy rendszeres duguláselhárításra.

A kerti csobogóhoz általában szivattyúra van szükség, ehhez és a megvilágításhoz pedig áramellátásra, amelynek kiépítéséhez minden esetben hívjunk szakembert. A szivattyú szűrőinek tisztítása is rendszeres feladatot igényel tőlünk, emiatt célszerű a szivattyút úgy elhelyezni, hogy könnyen hozzáférhető legyen.

tó

Élőlények betelepítése

A tó feltöltése után a növények betelepítése kezdődik. Célszerű erre várnunk egy-két hetet, majd a halak betelepítésével további egy hónapot, hogy a növények kellő mennyiségű oxigént termelhessenek.

Total
12
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A gránátalma (Punica granatum) gondozása, virágzása

Következő cikk
clematis

Egy felfelé kúszó növény, az erdei iszalag (Clematis vitalba)

Kapcsolódó cikkek