gyep téliesítése

A gyep téli felkészítése, ápolása és téliesítése

Egy igényes kertész gondosan odafigyel arra, hogy pázsitja mindig megfelel az aktuális évszak követelményeinek.

A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a szép zöld gyep elérésének érdekében a fű gondozása nem addig tart, ameddig szükség van nyírásra, hiszen itt még messze nem ér véget minden teendő, ami ezzel kapcsolatos.

Felkészítés a téli szezonra

Nyilván a téli szezonban, és gyakran már ősszel (a gyep őszi gondozásáról lásd itt a tanácsainkat!) sem kell öntözni vagy nyírni a füvet, de annak érdekében, hogy tavasszal már a természet ébredésével csodaszép és egyben sűrű zöld pázsit fogadjon minket, ahhoz elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészítsük a gyepszőnyeget a leghidegebb időszakra. Hogy milyen teendőink vannak ilyenkor? Lássuk!

Amíg nő nyírjuk!

1. Nagyon fontos a füvet addig nyírni, amíg csak egy kicsit is látjuk, hogy nő. Erre konkrétan általában az első hóig szükség is szokott lenni, de mindenképpen az első fagyok megjelenéséig, amikor a pázsit a növekedés tekintetében általában vegetálni kezd, vagyis nem növekszik tovább. Hogy elkerüljük a tél által okozható sérüléseket, fagyásokat és egyéb károkat, a füvet érdemes már ősszel a lehető legalacsonyabbra visszanyírni, gondosan ügyelve arra, hogy ez fokozatosan következzen be, ezáltal minden nyírással állítsunk egyet lejjebb a méreten, hogy az erősebb hajtások tudják felfogni a későbbiekben hulló havat.

Dér után már ne vágjuk a füvet

2. Ha megcsípte a dér, ne nyírjuk tovább a füvet, és mindig gondoskodjunk arról, hogy a levágott nyesedék, a lehulló levél és az egyéb természetes hulladékok mindig eltávolításra kerüljenek a gyepszőnyegről, mert ezek a hótakaró alatt könnyedén rothadásnak indulhatnak, és akár jelentős mértékben is károsíthatják a pázsitot.

Gyomírtás ősszel

3. Az ősz a legjobb időszak arra, hogy a pázsitba belenőtt gyomokat kiirtsuk a szép szálak közül, és ezen felül a pótoljuk a nyáron kiégett vagy valamiért kipusztult részeken a füvet. Ehhez a kérdéses területen lazítsuk meg a földet, öntözzük be, és vessünk rá fűmagot. Ha nem jön idejekorán a hó, akkor még a tél beállta előtt megjelennek az első szálak és hajtások, amelyek tavasszal a második nyírás után teljesen besűrűsödnek, és teljesen ellepik a hiányzó részeket.

Szellőztessük a gyepet

4. Ha igazán szép gyepet szeretnénk tavasszal, akkor késő ősszel érdemes még a tél beállta előtt megszellőztetni egyszer az egész pázsitot. Ehhez vannak speciális gépek, amelyek akár bérelhető formában is elérhetők, de házi módszerekkel és praktikákkal is könnyedén elvégezhetjük ezt a folyamatot otthon. Példának okáért egy vasvillával, egy szögekkel kivert deszkával, vagy egy hegyesebb gereblyével jó mély lyukakat tudunk ütni a földbe és a pázsitba ahhoz, hogy oda oxigén és eső esetén víz is kerülhessen. Konkrétan ez a lényege a gyep szellőztetésének, amit a tél beállta előtt fontos elvégezni.

Egy kis műtrágya

5. Ha az akartjuk, hogy a fűcsomók tele legyenek tápanyaggal, és tavasszal azonnal növekedésnek induljanak, akkor ahhoz szükségünk lesz arra, hogy még a tél előtt műtrágyát szórjunk a pázsitra. Ennek hatását nem láthatjuk majd azonnal – mint a tavaszi műtrágyázáskor –, hiszen ilyenkor a szükséges tápanyagok kvázi felszívódnak a földben és a vegetáló növényekben, így azok kirobbanó formában várják, hogy elolvadjon a hó, kisüssön a nap, jöjjön a meleg, és a fű teljes pompájában növekedésnek indulhasson.

Ne legyen a fűvőn semmi!

6. A tél beállta előtt érdemes lesz mindentől megtisztítani a gyepet ahhoz, hogy semmi se tehessen kárt benne, hiszen ha leesik a hó, és ezek konkrétan a pázsit, illetve a hóréteg közé szorulnak, akkor abból komoly károk is adódhatnak. Éppen ezért vigyük be időben a kerti bútorokat, a gyerekjátékokat, a szerszámokat, és ami még ennél is fontosabb, ha minden levél lehullt, akkor gereblyézzük össze azt, mert rothadásával a legnagyobb kárt okozhatja a gyepen.

Total
0
Shares
4 hozzászólás
 1. kérdésem lenne…igaz-e,hogy a hó letaposása /gyerekek/ árt a gyepnek?köszönöm

  1. Kedves Bach Mátyásné!
   Igen, sajnos, bármiféle taposás árthat az ültetett gyepnek, főleg akkor, ha frissen ültetett gyepről van szó, vagy olyanról, amely nagy igénybevételnek van kitéve. Ugyanakkor a gyerekeknek nagyon jót tesz a szabad levegőn való futkosás, a gyep pedig úgyis rohamosan nőni fog, amint beindul a felmelegedés.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Üdvözlöm,

  van-e értelme télen a gyepről folyamatosan eltakarítani a havat? Pro, nem fullad be a fű? Kontra, a hó esetleg szigetel? Sehol sem találtam erre vonatkozó írást.

  Köszönöm

 3. Kedves László!

  Nem szükséges eltávolítani, nyugodtan maradhat rajta. Egy dolog fontos, nem szabad a gyepen lévő havat taposni, hóembert építeni rajta, vagy havat lapátolni rá, mert az összetömörödött hó már képes károkat okozni, pl. gombás betegségek is jobban terjednek így.
  De ez csak a gyep szempontja, ha vannak gyerekek, az ő örömük többet ér, mint a tökéletes gyep 🙂

  Üdvözlettel:Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kerti tó téliesítése

A kerti tó téliesítése

Következő cikk
aloe vera tartás télen

Az aloe vera téli tartása

Kapcsolódó cikkek