sásliliom

A sásliliomok jellemzése, gondozása, szaporítása

sásliliomA sásliliomok (Hemerocallis) legtöbb faja  Japánból illetve Kínából származik. A sárga sásliliom azonban Magyarországon őshonos,  a dél-nyugat dunántúli láprétek májusban virágzó védett vadvirága. Nevével ellentétben nem tartozik a liliomfélék családjába, a sásliliom a fűfafélék  családjának körülbelül tizenöt fajt számláló nemzetségét gazdagítja. Hosszú életű, ágas virágú, erőteljesen növekedő hagymás évelő növény.

A sásliliomok aránylag csekély gondozást igényelnek, mivel nagy a tűrőképességük. Számos felhasználási lehetőséget kínálnak felhasználóik, kertészeik számára. A sásliliomok nem csak különlegesen szép virágaikkal, de sásszerű leveleikkel is díszítenek. Árnyékos helyen azonban nem hoznak virágot.

Napjainkra újra felkapottak lettek, mivel nagyon szépen mutatnak csobogók, kerti medencék mellé ültetve, évelő ágyakban elhelyezve, de akár parkokban, vagy kerti szegélynövényként alkalmazva is.

A sásliliomok társnövényei lehetnek a napfényt kedvelő növények közül például a  dáliáknak, a díszfüveknek,  a kannáknak, a margarétáknak, a fátyolvirágnak. A félárnyék kedvelő társnövényei a  hortenziák, az évelő kék nefelejcsek, az árnyékliliomok lehetnek.

A sásliliom jellemzése

A sásliliom (Hemerocallis) bokros növekedésű, koloncos gyökerű, lágyszárú évelő növény. Vastag, rövid gyöktörzsű, szálas, tőálló visszahajló két sorban elhelyezkedő levelekkel. Szétterülő,  földalatti szárai révén sarjadzik, a tövek évről évre dúsabbá és erőteljesebbé válnak. Fűszerű keskeny levelei márciusban kezdenek kihajtani és hidegebb tavasz esetén sem szenvednek kárt, mivel jól tűrik a hideget.

Sásliliom virága

sásliliomA virágok csillag alakúak, forgó virágzatot alkotnak, jellemzőjük, hogy  mindegyik virág csak egy napon keresztül nyílik. Erre a sásliliom  nevéből is következtethetünk, hiszen a hemera görögül a napot a callos a szépséget jelenti. A virágzatban az új bimbók napról napra újra képződnek, ezzel biztosítva, a  heteken keresztül történő virágzást. A sásliliom virágzása júniustól augusztusig eltarthat.

A sásliliom virága, sőt a bimbója  nem csak dísznövényként használható, hanem evésre is alkalmazható. Kínában már évszázadok óta fogyasztják.

Sásliliomok gondozása, szaporítása

A félárnyékos,  illetve a napos helyeket szereti. Nem érzékeny különösebben a talaj típusára bármilyen talajban jól érzi magát. Gondozást nem sokat igényel, mindössze az elvirágzott szárakat kell róla eltávolítani.

sásliliomA sásliliomok szaporítása kora tavasszal vagy elvirágzás után tőosztással történik. Először ássuk ki a növényt, vigyázva a gyökerek épségben maradására. Vágjuk egyenlő részekre a növényt, vigyázva, hogy minden részén maradjon gyökérzet. Legjobb, ha napos félárnyékos helyet választunk, és megfelelő méretű ültető gödörbe beültetjük. Ezután gondoskodjunk a megfelelő vízutánpótlásról, ügyelve, hogy a talaj mindig nedves legyen, de  a pangó vizet nem kedvelik. Nagyon meleg és száraz nyár esetében védekezhetünk mulcstakaróval, mellyel elkerülhetjük a kiszáradást és a túlmelegedést. Télen nem igényelnek takarást vagy fagy elleni védekezést mivel télálló növények.

Hibrid sásliliomok

Azokat a fajtákat, amelyek kerti ültetésre használunk többnyire kelet-ázsiai fajok keresztezésével hozták létre. Ezek általában magas termetű fajták, nagy húsos szirmú virágokkal. A virágok nagyon változó méretű és alakúak, és a virágok színe is változatos. Jellemzően sárga, narancs, rózsaszín, lila, barnáspiros árnyalatban virágoznak, szinte egész nyáron folyamatosan. Egyes fajták duplaszirmúak is lehetnek.

 

Total
8
Shares
1 hozzászólás
  1. Üdvözletem!
    A sásliliom betegségiről szerettem volna onformációt de sajnos nem találtam .
    Nekem 100 tő feletti hibrid sásliliomjaim vannak. Az idén betegek voltak, ami nagyon visszavetette a fejlődésükben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
másodvetés

Másodvetésű növények a kertben

Következő cikk
pletyka

A pletyka jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek