pletyka

A pletyka jellemzése, gondozása, szaporítása

pletykaA pletyka (Tradescantia) az egyik legnépszerűbb és leghálásabb szobanövény, mely Dél-Amerikából került Európába. Széles körben elterjedt és igen közkedveltté vált, hiszen könnyen nevelhető, könnyen szaporítható, és nem túlzottan igényes növény.

A pletykát, mint szobanövényt Skandináviában tartották először, a hideg telek bejövetele előtt az emberek növényeket vittek be az otthonukba. Ezek a növények őshonos növények voltak, egyik ilyen növény volt a pletyka virág is.

A növényt, ha szobában tartjuk, elég szobahőmérsékleten tartani, télen vigyázzunk átteleltetésnél hogy  tíz fok alá ne menjen a hőmérséklet. Ha meleg vagy szárazabb a levegő célszerű gyakran langyos esővízzel permetezni, ekkor szebb, frissebb lesz a növény.

A bíbor pletyka (Tradescantia pallida)

Nálunk Magyarországon csak szobában nevelhető, a mi éghajlatunk nem alkalmas szabadtéri tartásra. Mexikóból származik és különösen fagyérzékeny. Nyáron kirakhatjuk erkélyre, vagy teraszra, de inkább árnyékos helyre, mint tűző napra. Óvjuk a huzatos szeles klímától és ősszel a fagyok előtt helyezzük vissza a lakásba.

Eleinte felfelé törekvő, majd később kúszó elterülő hajtásain hosszúkás-lándzsás levelek fejlődnek. A levelek bíbor lila színűek, háromszirmú kisméretű virágai rózsaszínűek. Ha megfelelő a környezet számára és jól érzi magát, az év bármelyik időszakában megajándékoz bennünket virágokkal.

Árnyékban kevesebb virágot hoz, és fakóbbá válnak a levelei is. Vízigénye mérsékelt, csak akkor öntözzük, amikor látjuk, hogy a föld felső rétege száraznak látszik. Hajtásai könnyen törnek, ezért átültetésnél, áthelyezésnél óvatosan kezeljük. Ha bokrosabb növekedést akarunk elérni, akkor időnként vágjuk vissza.

Kártevőkre, betegségekre nem fogékony, szaporítását hajtásdugványozással végezhetjük.

A szőrös pletyka (Tradescantia blossfeldiana)

A szőrös pletyka Argentínából került hazánkba, különlegességét annak köszönheti, hogy ezüstös szőrzet borítja a leveleinek fonákját.

Jellegzetesen háromszirmú,  rózsaszínű virágai a hajtásvégeken csomókban nyílnak, és különlegesen mutatósak. Gondozása egyszerű, szaporítása hajtásdugványozással történik. Amikor az alsó levelei elkezdenek sárgulni, célszerű megújítani a növényt, még mielőtt kipusztulna.

Mivel fényigénye nagy, déli fekvésű helyet keressünk számára . Vízigénye közepes, nem szabad túlöntözni.  Betegségek, kártevők elkerülik  nem károsítják.

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

Mexikóból származik és az egyik legkedveltebb szobai csüngő növény, mely népszerűségét könnyen nevelhetőségének köszönheti. Húsos levelei hegyes végűek, melyeknek színe bordó és ezüst csíkozású. Virágaik lilás színűek és nagyon kicsik. A kertészetekben több színű változatát is árulják. Kapható bordó színben, csíkos és tarka mintázatban, és sima zöld levelű változatban is.

Nevelhető kúszónövényként, vagy csüngő formában,  mindenhol jól mutat. Szabadban is tarthatjuk tavasztól, őszig, de védjük az erős széltől és tűző naptól. Kevés fény esetében hajtásai megnyúlnak, ekkor csípjük vissza a hajtás végeket és tegyük a növényt világosabb helyre. Könnyen szaporíthatjuk, elég a hajtást letörni és elültetni, máris újabb növénnyel  leszünk gazdagabbak. A zebra pletyka is ellenáll a betegségekkel szemben, és ha megfelelően gondozzuk, kártevők sem károsítják.

Alkalmanként langyos esővízzel permetezzük meg a leveleket, ezzel frissebbek és élénkebbek lesznek a hajtások.

Total
11
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Anna, ha a zebrapketykának sárgulni kezd a levele akkor mi lehet a baja?
  Válaszodat előre is köszönöm.

  1. Kedves Alfréda!
   Töb minden is okozhatja a levelek sárgulását: lehetséges túlöntözés, ugyanakkor az is lehet, hogy éppen szomjas. Okozhatja még nitrogénhiány, ha az előző két okot kizárhatjuk, ebben az esetben a tápanyagot kellene pótolni. Téli időszakban gyakran az elegendő fény hiánya miatt is sárgulhatnak a szobanövényeink levelei.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sásliliom

A sásliliomok jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
sziklakert

Ékes sziklakertek

Kapcsolódó cikkek