sziklakert

Ékes sziklakertek

Egy igazi kertből nem hiányozhat a sziklakert sem, hiszen jól hasznosíthatók beépítésével azok a kitöltetlen helyek, amelyek  már más egyéb kerti növények ültetésére nem lennének alkalmasak. Ilyen helyek lehetnek a lépcsők melletti területek, kihasználatlan zugok, amelyek rézsűk, vagy támfalak mellett helyezkednek el. A sziklakertünk akkor lesz mutatós, ha a rendelkezésünkre álló térben figyelünk a sziklák, a kövek és a növények arányos elhelyezésére.

Mint minden más egyebet, a sziklakertet is érdemes megtervezni, ügyelve arra, hogy ne egy kőrakás legyen, hanem természetesen illeszkedjen be a környezetbe, éppen ezért széltől védett, megfelelően napos helyre tervezzük. Nagy fa vagy bokor közelébe nem érdemes elhelyezni, mert a sok lehulló falevél miatt nem lesz esztétikus. Nagyon fontos, hogy a jó vízelvezetés biztosított legyen a kövek közé ültetett növények számára, de megoldás lehet az is, hogy  kisebb vízigényű növényeket választunk az ültetéshez. Érdemes felkeresni egy szikla oldalt vagy egy kisebb hegyoldalt, ami segítséget nyújthat abban,  hogy szép és esztétikus sziklakertet tudjunk kialakítani.

Sziklakertbe ültethető növények

Törekedjünk arra, hogy egymáshoz hasonlóak legyenek a növények igényei, amit beültetni szeretnénk, hasonló legyen a fény, a víz, a tápanyagigényük.

A sziklakerti évelők alkalmas növények erre a célra, mivel többségük szárazságtűrő, különböző időben virágzó, kevés gondozást igénylő, napos helyet kedvelő növény.

Kövi varjúháj (Sedum reflexum)

Nagyon jellegzetes sziklakerti növény a varjúháj félék között, mivel pozsgás leveleiben jól tudja tárolni a vizet, ezért a kiszáradást elkerüli. Gyorsan betakarja a körülötte lévő földterületet, alacsony párnát képezve a föld felett.

Kökörcsin  (Pulsatilla)

A tavasszal nyíló virágok között az egyik legszebb virág. Zömében már márciusban elkezdi hozni virágait. Magyarországon számos faja ismert. Feltűnő, mutatós növény virágzás után is. Több évig nem kell hozzá nyúli, igénytelen, ugyanazon a helyen maradhat.

pázsitviolaKerti pázsitviola (Aubrieta)

Nagyon jól megtelepszik a kövek, sziklák között, évről, évre nagyobb területet foglal el és takar be. Európa szerte elterjedt és meghonosodott, egy kiváló színpompás növény. A virágzás ideje április május.

Havasi gerebcsin ( Aster alpinus)

Alacsony évelők közé ültetve, kiváló sziklakerti növény, melynek margarétaszerű fehér  virágai,   május-júniusban nyílnak. Jól tűri a napfényt, vízigénye magas ezért szárazság esetén öntözést igényel.

Deres fényperje ( Koeleria glauca)

Kékeszöld árnyalatú, hegyes végű keskeny levelei és buga virágzata adja  díszítőértékét. Alacsonynövekedésű, negyven centiméter díszfű. Egész nyáron díszítenek, eleinte világos, később barna színű virágai.

Délvirág (Delosperma)

Gyönyörű szőnyeget képez a föld fölött, kristályvirágként is ismert évelő növény. Kavicsos talajon, tűző napon is jól érzi magát és nagyon igénytelen. A túlöntözést nem bírja, ne öntözzük gyakran, némely bíborvörös fajtája egész nyáron virágzik.

Délszaki kutyatej (Euphorbia myrsinites)

délszaki kutyatejSzárait kékeszöld húsos levelek borítják, nagyon hasonlít a kaktuszhoz. Rikító sárga virágai a hajtások végén április végétől nyílnak. A meleg napos helyet kedveli, teljesen igénytelen, szikla és fahasadékokban is könnyedén fejlődik.  Nem csak a délszaki, de az összes kutyatej fajta alkalmazásával nagyon szép kontrasztokat alkothatunk.

Hazánkban a díszfüvek használata a sziklakertekben az utóbbi időben kezd elterjedni. Nagyon szépen kiegészítik és megalkotják a sziklakert vázát, a növények mögött tökéletes összhatást alkotnak és kiemelik a virágzó növények tulajdonságait.

 

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
pletyka

A pletyka jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
bromélia

A cserepes bromélia jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek