Kertünk hasznos állatai

Ahhoz, hogy természetes kertünkben megfelelő legyen az egyensúly növények és állatok között, törekednünk kell arra, hogy semmilyen kémiai rovarirtó szer ne kerüljön felhasználásra, hiszen a rovarirtó szerek a kártevőkkel együtt a hasznos rovarokat is elpusztítják. A hasznos állatok akkor jelennek meg kertünkben, ha először hagyjuk a kártevők jelenlétét megtelepedni, majd pár nap múlva tapasztalhatjuk, hogy a fertőzött területeken megjelennek a hasznos rovarok, madarak is. A kártevőkkel szemben egy bio- vagy természetes kertben elnézőbbnek kell lennünk, hiszen például a levéltetvek kisszámú megjelenése még elfogadható, mivel a katicabogaraknak biztosítják a táplálékot. Segítőtársaink az állatvilágból helyettünk végzik a munkát, melyet szívesen megtesznek, ha elegendő táplálékot, búvóhelyet és szaporodási lehetőséget biztosítunk számukra. Hagyjuk tehát, hogy a természet végezze az örök körforgást, hiszen minden úgy van elrendezve a természetben, hogy az embernek minél kevesebbet kelljen beavatkozni.

Madarak a kertben

Egyik legfontosabb segítőtársaink a kert biológiai egyensúlyának megőrzésében a madarak. Ezek elpusztítják a bagolylepke, a sodrómolyok hernyóit, a káros lepkéket. Ha madárodút készítünk számukra, azzal odacsalogathatjuk az odúlakó énekesmadarakat, a különféle cinegéket, a rozsdafarkút és a légykapó-féléket. Kitűnő szúnyogvadászok a törpedenevérek, melyeknek kapható készen is, de házilag is készíthetünk speciális kis odúkat, melyekkel a kertünkbe csalogathatjuk őket. Lehetőleg a madárodúk szemmagasságban legyenek kihelyezve, így ősszel nem okoz gondok az odúk tisztítása. Arra is figyeljünk, hogy az odúk biztonságban legyenek, a macskáktól és a madarak biztonságosan, szabadon tudjanak ki-be repülni. A zöldséges kertben élő apró állatkák kitűnő lehetőséget kínálnak egy cinkecsalád számára a napi élelem beszerzésére.

Építsünk otthont a hasznos rovaroknak!

Esőtől védett helyen magunk is el tudjuk készíteni és télen sem igényel védelmet a rovaroknak készített szállás. Miután elkészítettük már más teendőnk nincs vele, mivel a rovarok maguk végzik el a takarítást. Öt-hat évenként, azonban érdemes kicserélni a fészkelő helyeket, melyet tavasszal végezzünk, mikor a rovarok már kirepültek.

Hasznos bogarak és társaik

Sok olyan hasznos rovar van, amit nem ismerünk úgy, mint a katicabogarat, melynek éhes lárvája egész élete során akár nyolcszáz levéltetvet is képes elfogyasztani. A zöldszínű fátyolkák, hosszúkás, sárgásbarna lárváik a kis rovarokat, különösen a levéltetveket kedvelik. Lárváik igazi ragadozók, egy fátyolka akár háromszáz levéltetvet is képes elfogyasztani három hét alatt.

A fürkészdarazsak a petéiket közvetlenül a kártevők lárváiba rakják, melyeket a kikelő lárvák belülről falnak fel. A pókok családjába tartozó rejtőzködő atkák a takácsatkákat és a tojásaikat támadják meg, valamint egyéb kis rovaroknak szívják ki életnedveiket. A darázs színű zengőlegyek, melyeket gyakran össze lehet téveszteni a darazsakkal, meztelen csiga- szerű lárvái a levelek között mászva kutatnak levéltetvek után. Rovarirtó szerekre igen érzékenyek ezért gyakran esnek áldozatul a permetezésnek.

Nagy szerepet töltenek be a kertben a futrinkafélék, mivel minden példány akár négyszáz hernyót és apró csigát fogyaszt el évente, ugyanúgy, mint a dögbogárfélék és a szúfarkas félék. A poloskák kedvence a pajzstetű és egyéb kártevő.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Utak a kertünkben természetes anyagokból

Következő cikk

Hogyan védjük és őrizzük növényeink egészségét?

Kapcsolódó cikkek