clematis

Egy felfelé kúszó növény, az erdei iszalag (Clematis vitalba)

A teremtett világ egyik legszebb kúszónövénye az erdei iszalag vagy Clematis. Egy nagyon érzékeny különleges növény, azonban ha gondozójától megfelelő ápolást és törődést kap, látványával és jelenlétével elkápráztatja a környezetében élőket, roppant mennyiségű csillagvirágaival. Mediterrán hangulattal varázsolják el kertünket vagy teraszainkat.

Az erdei iszalag eredetileg erdei növény, az erdőben a gyökerei a hűvös árnyékos helyet kedvelik, ám indái a fényt szeretik így felfelé a nap felé igyekeznek.

Az erdei iszalagot is, mint minden más kúszó növényt korlátok, kerítések, pergolák és házfalak befuttatására, a környezet szépítésére használhatjuk.

Hogyan telepítsük és gondozzuk?

clemaHa az erdei iszalagot falra szeretnénk futtatni a távolságot úgy alakítsuk ki, hogy a növény gyökereit az eső még elérhesse. Levélszára segítségével fonódik korlátokra, kerítésekre, melyek ősszel a levélhullás után is indái megtartanak. A növény igen hosszú élettartamú.

Az erdei iszalagot ősszel, vagy tavasszal faiskolákban, vagy kertészetekben tudjuk beszerezni. Szaporíthatjuk magról és dugvánnyal, mindkettő szaporítás lehetséges.

Mivel nem egy egyszerű növény, különleges igényei miatt gondozása nem könnyű. Kertben nevelkedve jól tűri a szárazságot, azonban ha hosszantartó szárazság van öntözést igényel. Dézsában tartva rendszeres locsolást igényel, mely akár naponta is történhet. Évente egyszer kell tápoldatot kapnia.

Az erdei iszalag a humuszban gazdag és jó vízáteresztő képességű talajt kedveli, melyet elkészíthetünk úgy, hogy a nehéz kerti földbe, tőzegkorpát keverünk.

A nagy virágot hozó erdei iszalag két-három, a kis virágúak akár három- öt méter magasságot is elérhetik növekedés folyamán, melyet, ha csökkenteni akarunk, vágjuk vissza a növényt.

Az erdei iszalagot minél több napfény éri, annál szebben és gazdagabban hozza virágait. Ügyeljünk azonban arra, hogy gyökérzetük mindig árnyékben legyen, mert a növény gyökere kiszáradhat. Ezt a védekezést biztosíthatjuk azzal is, ha a tövek mellé földtakaró növényeket ültetünk.

Mivel az erdei iszalag nagyon érzékeny növény, ezért a nagyon hideg teleken védekezzünk azzal, hogy letakarjuk a növényt.

Virág és illat

clema2Az erdei iszalagnak nagyon sok faja és fajtája van, ismerünk kis és nagy virágúakat, de vannak különböző színű csüngő példányok is.

A virágok fajtától függően virágoznak, vagy kora, vagy késő nyáron hozzák első virágaikat. A legkorábbi fajták májusban kezdik el virágzásukat, a későbbi fajták ősszel, szeptemberben virágoznak.

Virágaik szép nagyok és gyönyörű csillag alakúak. Színük általában lila, de előfordulhatnak más színben is, mint például hibridek közül a fehérek, a ritkábban előforduló sárgák. A csüngő sárga virágú iszalagok virágai később gyönyörű nagy ezüstös magházzá alakulnak át, melyek nagyon sokáig megmaradnak. Az erdei iszalag virágainak illatuk nagyon gyenge, szinte alig érezhető.

Az erdei iszalag betegségei

Amikor a növény valamelyik része hervadni kezd, akkor egy gyakran előforduló hervadási betegségre kell gondolnunk, melynek egy gombafajta az oka. Ilyenkor vágjuk vissza a növényt az elfonnyadt hajtásoknál és kenjük be a vágási felületet fabalzsammal. Minden második héten az új hajtásokat permetezzük meg réztartalmú szerrel, mindaddig, amíg a betegség utolsó tünetei el nem múlnak.

Kis virágú fajoknál előfordulhat, hogy kevés a virág. Ez azt jelzi, hogy túl sűrű a növény, ilyenkor nincs más egyéb dolgunk, mint a növényt meg ritkítsuk. Vezessük el egy részüket és rögzítsük máshol őket.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kerti tó

Kerti tó építése

Következő cikk
dió

Unokáknak ültetett fa: a diófa

Kapcsolódó cikkek