naspolya

Egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs: a naspolya

Ősszel, amikor már kifogytunk a nyári gyümölcsök fogyasztásából, amikor az időjárás hűvösebbre vált, szervezetünk is megérzi, hogy egyre nagyobb szüksége van a változatos vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek bevitelére. Egyik, ilyen, korábban hazánkban kevésbé  ismert és mellőzött gyümölcs a naspolya.  Hála a jó kertészeknek, nálunk is egyre több helyen és nagyobb mennyiségben termesztik ezt a C-vitamin és egyéb ásványi anyag tartalmában nagyon gazdag, ízében különleges  növényt.

A naspolya története és származása

naspolyaA naspolya (Mespilus germanica) eredetét tekintve Közép-Ázsiából került Európába valószínűleg olaszok  által. Magyarországon a Dunántúlon és az Alföldön, főleg kiskertekben termesztik. Északabbra a Kárpát-medencénél nem igazán mernek termesztésével foglalkozni, mivel a meleg éghajlatra igényes növény. A Fekete -tenger környékén vadon terem. A faiskolában a csemete két év alatt válik kiültethető növénnyé.

 

A naspolya termesztése

A naspolya az almafélék családjába tartozik, általában birs alanyra oltják.  Szaporítását célszerű oltványról szaporítani, mivel magjai nehezen csíráznak.

Talajigényét tekintve az enyhén nyirkos, mélyrétegű,  de jó minőségű talajt kedveli, azonban megterem a félárnyékos területen is. Feltétlenül öntözést igényel ha sovány, száraz talajba kerül. Jól tűri a téli hideg napokat is.

Lehet akár négytől tíz méter magasra növő fa, de kistermetű bokor formájú is, széles alacsony koronával, vörösesbarna, barna színű ággal. Kezdetben fehér szőr borítja hajtásait, majd később ezeken tövisek jelennek meg.

A naspolyát kertes házak kertjében vagy udvarában szívesen szokták dísznövényként is nevelni díszítve és gazdagítva az udvar növényvilágát.

A naspolya felhasználása

naspolyaA gyümölcs szüretelését késő ősszel, október végén , november elején érdemes megkezdeni , még akkor is, ha úgy ítéljük meg, hogy a gyümölcs éretlen. Kiváló az utó érlelése, sőt ha egy kicsit megcsípi a fagy, akkor sincs semmi gond, legfeljebb édesebb és puhább lesz. Frissen leszedés után még fogyasztása élvezhetetlen. A tárolásáról gondoskodjunk megfelelően úgy, hogy egymáshoz ne érjenek a gyümölcsök nehogy penészesedés lépjen elő.

A naspolya ízére nézve nagyon  jellegzetes ízű  és tápláló gyümölcs. Miközben gazdagítja család asztalán lévő gyümölcsválasztékot nyersen fogyasztva, lehet belőle finom lekvárt is készíteni.

A gyümölcs felhasználáson kívül, még a fája is nagyon értékes a faszobrászok körében.

A naspolya fajtái

Szentesi rózsa

Igen bő termőfajta, mely október végén érik. Díszfának is alkalmas sötétzöld lombú növény. Gyümölcshéja barnaszínű, ami később bepirosodik.

Hollandi óriás

Igen nagy méretűek a gyümölcsök és a gyümölcs magok, melyek késő ősszel szüretelhetők. Könnyen berepedező vastag héjú gyümölcsöt terem.

Nottingham

November elején érő, Angliából származó fajta. Kerek kisméretű gyümölcsöt hoz. Gyakran díszfaként ültetik.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
3d nyomtatott virág

Forradalom a virágkötészetben – 3D nyomtatóval készül a futurisztikus virágcsokor

Következő cikk
jeneszter

Egy majdnem feledésbe merült növény: a jeneszter

Kapcsolódó cikkek