jeneszter

Egy majdnem feledésbe merült növény: a jeneszter

Csodálatos virágpompájú a pillangósvirágúak csoportjába tartozó faj , igen mutatós délszaki cserje a jeneszter (Spartium junceum).

Neve valószínűsíthetően a seprű szóból ered, mivel szárát seprűk, kötelek, fonatok, készítésére használták. Spanyolseprűnek is nevezik, mivel az eredeti termőhelye Spanyolország. Őshonos hazája Észak-Afrika, Portugália, a Kanári-szigetek ahol napos fekvésű meleg lejtőkön gyakran találkozhatunk vele.

Magassága két métert is elérheti, vesszői hengeresek, zöldes  színűek,  sűrűn felfelé állók és hosszirányban finoman barázdáltak, melyek kora nyár végén lehullnak.

Élénksárga nagy virágai júliustól szeptemberig virágoznak, termése keskeny hüvelytermés, mely több magot is tartalmaz, és mire megérik, fekete színűvé válik. Magja mérgező, ezért oda, ahol  gyermekek játszanak, vagy tartózkodnak, ne telepítsük ezt a növényt!

Milyen gondozást igényel a jeneszter?

jeneszterHazánk területén a szőlőtermő vidékeken, a Balaton-felvidéken érdemes próbálkozni telepítésével és lehetőleg déli fekvésű területre telepítsük.

Talajigényét tekintve a jó víz áteresztőképességű meszes talajt kedveli, és a meleg fekvésű napos hely alkalmas számára. Nem sok gondozást igényel, mivel eléggé szárazságtűrő, igénytelen növény.

Télen a hideg fagyok ellen nem árt védekezni, mivel nem fagytűrő növény, így könnyen veszélybe kerülhet a teleltetése. Erős, kemény teleken akár tövig elfagyhat, de következő évben esély van arra, hogy tőről kihajt.

Hogyan szaporítsuk a jenesztert?

jeneszterNyár vége felé, amikor már a magjai fényes barna vagy vörösesbarna színre válnak, gyűjtsük be és tároljuk télire szárazon. Amikor elérkezik április, május eleje,  sor kerülhet a vetésre, de vetés előtt feltétlenül áztassuk langyos vízben legalább egy napig.

Az így előkészített magokat cserépbe rakva legfeljebb egy centiméter földréteggel betakarva, alaposan beöntözve kezeljük. Egy hét elteltével csírázni kezdenek, öt-hat héttel később a magoncokat cserepekbe tűzdelhetjük. Ezeket a fiatal magoncokat az első években igyekezzünk fagymentesen átteleltetni.

Gyönyörű virágpompája szabadállásban mutat legjobban, de hogy a lekopaszodó hajtásrészeket eltakarjuk, telepíthetünk elé alacsony növésű cserjéket.

Total
0
Shares
1 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
naspolya

Egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs: a naspolya

Következő cikk
páfrány

Kerti virágágyások növényei: az árnyéki évelők

Kapcsolódó cikkek