korallberkenye

A korallberkenye jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Ha örökzöld évelőt keresel, akkor a szóba jöhető cserjék között jó eséllyel pályázik a korallberkenye, hiszen nem csupán örökzöld cserje, hanem új hajtásainak érdekes, vöröses színével még különlegessé is teszi a sövényedet!

A korallberkenye jellemzői

A korallberkenye (Photinia x fraserii) napjiankban igen népszerű örökzöld cserje, mely nagy díszítőértékkel rendelkezik. Népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy a zöld felületeket látványosan törik az újonnan hozott, fiatal hajtásai, melyek rózsaszínes-vöröses árnyalatokban pompáznak. Mivel télen is zöld marad, ebben a szürke évszakban is látványos eleme marad bármely kertnek. Kiváló sövénynövény, ebben az esetben 80 cm-es tőtávolsággal ültessük, de szoliterként is kiváló színfoltot képez a kertünkben. Ültethetjük nyírt és nyíratlan sövényként is.

A jelenleg ismert kerti korallberkenye fajtákat délkelet-ázsiai korallberkenye fajták keresztezésével hozták létre.

A kerti korallberkenye kifejlett magassága 2-4 m, levelei hosszúkásan íveltek, 8-15 cm hosszúságúak, fényes felületűek. Friss hajtásai – melyek először tavasszal jelennek meg – eleinte vörösek, majd bronzos, mélybordós árnyalatban pompáznak, majd fokozatosan bezöldülnek. Ha metszük a cserjét, akkor fokozottabb új hajtás képződésre késztetjük, így folyamatosan jelennek meg rajta az új, színes hajtások. Kertészetekben vásárolhatunk törpenövésű korallberkenye fajtákat is.

Felfelé törő habitusú cserje, virágzása április-május hónapokra esik. Virágai fehérek, krémszínűek, tömött bugákban pompáznak. Ősszel érnek be piros bogyótermései, melyek sokáig a bokrokon maradnak. Nem árt tudni, hogy a korallberkenyék minden része MÉRGEZŐ!

A korallberkenye igényei és gondozása

A kerti korallberkenye kedveli a napos, félárnyékos helyeket, és elviseli a teljes árnyékot is, ám ebben az esetben kevesebb virágot hoz.

Közepes vízigényű, ültetés után ügyeljünk a rendszeres öntözésére, idősebb korában már jól tűri a szárazságot is. A fiatal tövek érzékenyek a fagyokra, ezért azok tövét mindenképpen takarjuk télre mulccsal, levelekkel, szalmával. Az idősebb tövek teljesen télállóak. Nagyon fontos, hogy télen, fagymentes időben se feledkezzünk meg az öntözéséről.

Talajban nem válogat, ebben a tekintetben igénytelen növény, elviseli a meszes talajokat is.

Metsszük rendszeresen, évente legalább kétszer, ellenkező esetben megritkulhat. Metszeni akkor a legideálisabb, amikor az új hajtások bezöldültek, így folyamatosan új hajtásokban gyönyörködhetünk.

Ültetéskor a kiásott gödröt töltsük fel vízzel, majd amikor elitta a vizet a föld, szórjunk a gödörbe némi komposztot vagy marhatrágyát, ebbe ültessük el a töveket. Ha konténeres növényeket ültetünk, akkor egyben emeljük ki a növényt a cserépből, és úgy helyezzük a gödörbe, ha viszont földlabdásat, akkor a jutazsákot hagyjuk a gyökereken, mert így megmaradnak a hajszálgyökerek, a zsák pedig idővel lebomlik a földben. A földlabdás korallberkenyét minden esetben vágjuk vissza ültetés után! Végül alaposan locsoljuk be, iszapoljuk a töveket.

A korallberkenye szaporítása

A korallberkenyét szaporíthatjuk a nyár folyamán zöld dugvánnyal vagy félfás dugvánnyal nyáron és ősszel.

A korallberkenye kártevői és betegségei

Betegségekkel szemben túlnyomórészt ellenálló növény, és számottevő kártevői sincsenek. A szélsőséges időjárást kevésbé viseli el. Néhány betegségre hajlamos csupán, ez a levélfoltosság, mely a levelek lehullását, majd a teljes növény pusztulását okozhatja. Hogy ezt a betegséget elkerüljük, ügyeljünk rá, hogy télen a levegő jól át tudja járni a növényt, hiszen ez egy gombás betegség, nedves, párás időben hamarabb kialakul. Ritkább esetben lisztharmat és tűzelhalás is megbetegítheti.

Legnépszerűbb korallberkenye fajták

A legnépszerűbb korallberkenye fajták az alábbiak:

  • Red Robin: sövényként a leggyakrabban alkalmazott fajta, 2-4 m magasra növő, felálló habitusú, sűrű ágrendszerű növény
  • Little Red Robin: törpenövésű korallberkenye fajta, maximális magassága 1 m, levelei is kisebbek, és akár dézsába is ültethetjük
  • Compacta: kompaktabb növekedésű, jól formázható fajta
  • Carrae Rouge: szintén kompakt típusú, új hajtásai fényesen pirosak, melyek nyáron halványabbá válnak, hogy ősszel újra vöröses színárnyalatban pompázzanak.

Total
12
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
lilabogyó

A kínai lilabogyó jellemzése, gondozása, szaporítása és kártevői

Következő cikk
japán babérsom

A japán babérsom jellemzői, igényei, gondozása, metszése, szaporítása és kártevői

Kapcsolódó cikkek